Včeraj je bilo v okviru festivala Zbüjdi se na grajskem dvorišču pestro.

Menjava zelenih dobrot in modrih zamisli

Hrana je in bo zmeraj bolj dragocena, zato je gospodarno ravnanje z njo še toliko bolj pomembno. Vreme in posledično letine so nepredvidljive, zato pride do pomanjkanja ali presežkov določene vrtnine. Namesto da se jih zavrže, kar se žal pogosto dogaja, se jih izmenja za tisto, česar nekomu primanjkuje. 

Zelemenjava je prostovoljski projekt, katerega cilji so solidarnost med ljudmi, zmanjševanje zavržene hrane, širjenje znanja o pomenu lastne pridelave hrane in hranjenja semen.

Predmet menjave so vrtnine ter izdelki iz vrtnin – marmelade, sokovi, vložena zelenjava, sokovi in podobno, pozornost pa se namenja tudi izmenjavi sadik in semen, saj je namen projekta tudi ohranjanje čim več različnih vrst vrtnin ter ohranjanje avtohtonosti semen.

Razvajali so naše brbončice

Ekipa »Zbüjdi se« je poskrbela, da obiskovalcem ob ogledu filmov niso krulili lačni želodci. Pekli so koruzo in »pajali« kruh, pokukali smo v kotliček ter poskusili zapečene dödole. Za glasbo je poskrbel Robert Titan Felix. Po kultivatorju je sledil ogled kratkih filmov študentov AGFRT.

Katja Gerenčer

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice