Pod imenom Mladi Pomurci se predstavlja simpatična druščina štirih fantov in enega dekleta, ki poslušalce s svojimi narodno-zabavnimi ritmi spravlja v plesni pogon in na raznih festivalih pobira nagrade kot po tekočem traku.

Ansambel je aktiven že šesto leto, zadnje leto pa nastopa v popolnoma prenovljeni zasedbi: iz stare zasedbe sta ostala David in Tamara Duh, k ustvarjanju domačih pesmi pa so se jima pridružili še Matej Škrlec iz Ljutomera, basist Kristjan Furman iz Dobrine pri Žetalah in harmonikar Blaž Hameršak iz Pobrežja pri Ptuju.

Ne bodo postali »Stari Pomurci«

Pri izbiri imena so skupino sestavljali sami Prekmurci in Prleki, in ker so v njihovih začetkih bili še zelo mladi, so se poenotili v ime Mladi Pomurci.

»Večkrat nas pri izbiri imena kdo pokritizira, saj ne bomo večno mladi, a se takrat lepo ubranimo z odgovorom, da bomo v starejših letih pač mladi po srcu,« odgovarja simpatična črnolaska Tamara na vprašanje, ali se bodo z leti preimenovali. 

Ljubitelji »acapelle«, ki hitro prihajajo v ospredje

Njihova najljubša zvrst je seveda narodno-zabavna glasba, vešči so pa tudi v izvajanju tuje zabavne glasbe, od dalmatinskih balad do jugo rocka in še bi lahko naštevali.

Mnoge navdušujejo s svojim večglasnim petjem: »Vsi smo ljubitelji vokalne ljudske glasbe, zato je naših nastopih nepogrešljiva tudi kakšna »acapella« izvedba,« razlaga Tamara, ki je na odru eden izmed njihovih največjih magnetov.

Tamara igra bas kitaro, kar je na naši sceni, razen v izključno ženskih ansamblih, redko videno.  Večinoma nastopajo na raznih jubilejih, veselicah in porokah. Gostili so jih pa že tudi na nacionalni televiziji v znani razvedrilni oddaji »Slovenski pozdrav« in na drugih programih v raznih glasbenih oddajah.

»Najbolj smo ponosni na svoj lanski nastop na Noči Modrijanov, kjer smo nastopili kot predstavniki Prekmurja,« nam je z zadovoljstvom izdala Tamara. Na lanski Noči Modrijanov v Celju je sicer nastopilo okoli 700 glasbenikov, ki so privabili čez 12 tisoč obiskovalcev.

V kratkem času prejeli že številne prestižne nagrade

Vsako leto so udeleženci narodno-zabavnih festivalov, kjer predstavljajo svoje avtorske skladbe. Od začetka delovanja skupine, so najprej leta 2016 osvojili vse prve nagrade na festivalu v Cerkvenjaku: Nagrada za priredbo ljudske pesmi, nagrada občinstva, 1. nagrada strokovne komisije, s tekmovalno skladbo »Ti me izpolnjuješ« pa so dobili še nagrado za najboljše besedilo.

V letu 2017 so se predstavili na festivalu narečnih viž v Škofji Loki s prleško-prekmursko polko »Prlek in Prekmurka«. Kmalu zatem pa so na Ptujskem festivalu, ki je najstarejši narodno-zabavni festival v Sloveniji, postali absolutni zmagovalci s polko »Mladost se ne ponovi«.

Zadnje leto, odkar je zasedba prenovljena, so izdali že štiri nove avtorske komade, sodelovali v več oddajah in tudi na dveh festivalih (Vurberk in Števerja, kjer so domov odnesli nagrado za naj debitanta).

Ponosni na našo regijo in na Niko Zorjan

Člani skupine so odprti za vse glasbene zvrsti in tako poslušajo od klasike do roka in vse od ljudske glasbe do zabavne glasbe.

Cenijo pa predvsem slovenske pevke in pevce ter skupine, ki jih navdihujejo: »To so na primer stari dobri mački kot so Franc Mihelič, Lojze Slak, Slavko in Vilko Avsenik ter od novejših Gadi in Modrijani,« nam je zaupala Tamara in še dodala: »Seveda pa smo tudi ponosni na naše Pomurje in na tukajšnje izvajalce, kjer bi izpostavili našo vidno predstavnico Niko Zorjan, ki jo vsi zelo podpiramo«.

V prihodnosti imajo veliko načrtov in ciljev, za poslušalce pripravljajo ogromno novih pesmi, seveda pa bodo prisotni tudi na kakšnem glasbenem festivalu. Zagotovo pa lahko pričakujemo v kratkem njihovo prvo CD-zgoščenko in sodelovanje s kakšnimi drugimi znanimi ansambli. 

Ob koncu nam je Tamara zaupala še prisrčno anekdoto iz lanskega nastopa na Noči Modrijanov. Ves čas koncerta so bili namreč skriti v hišicah na odru, kjer je bilo precej vroče, kar puder ni prenesel, zato so trije fantje morali nazaj »v masko«, ki pa je bila precej oddaljena od odra.

»Fantje niso slišali poteka koncerta in so en hod na oder zamudili, zato sva na odru ostala samo Tamara in David, kar je bila precej hecna situacija,« nam je neroden pripetljaj razkrila Tamara.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MLADI POMURCI (nepreverjen)

Vsekakor lepo, da se mladi zanimajo za to zvrst glasbe, sicer so pri imenu zgrešili saj sta samo dva Pomurca na žalost v tej novi zasedbi niso piskali Prekmurcev ni vrag, da se ne bi našlo dobre glasbenike. Sicer so pa njihovi nastopi dragi in lepše bi bilo da bi začeli bolj skromno, pravi muzikant je tisti, ki igra za svojo dušo in ne za denar.

helmut (nepreverjen)

samo z dušo malo težko plačaš položnice.

In reply to by MLADI POMURCI (nepreverjen)

Jebiveter (nepreverjen)

Bi te jes rad vido, či bi tij vložo par tisoč evrof v opremo, či bi tij igral za svojo dujšo...

In reply to by MLADI POMURCI (nepreverjen)

E SVIRAČI (nepreverjen)

Poslušajta vidva pametnjakoviča, to mladino še starši hranijo ne da bi oni položnice plačevali, vsaki posel pa je takši ka da začneš delati bilo kaj nikoli na začetki nejsi takoj majster ali kdor visoko leta nizko pade, bomo videli kaj jim bo prinesla prihodnost.

In reply to by Jebiveter (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

O Pušča draga moja vas domača
kjer hiša mojega stoji očeta

In reply to by E SVIRAČI (nepreverjen)

Srčen (nepreverjen)

Kdo pa je vložo v njihovo opremo? Vse kar imajo, so ustvarili z prejšnjima članoma. Še več, prvo opremo, da so sploh začeli prve samostojne špile, je nabavo član, katerega so prvega nagnali iz ansambla samo zato, ker ni pustil študija, tako kot so vsi trije ostali. Še vedno mu nista vrnila vsega.

In reply to by Jebiveter (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Realen komentar!

In reply to by Srčen (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Drži, nagnala sta ga kot potepuškega psa. Žalostno?

In reply to by Srčen (nepreverjen)

cvetko. (nepreverjen)

kraj pri Ptuju pa ni Pomurje.

Lankrujzer (nepreverjen)

bil na poroki kjer so igrali in so res dobri saka jim čast

? (nepreverjen)

Srednje kvalitetna skupina s prepotentnima Duhoma na čelu. Živa žalost??

deny (nepreverjen)

mala misli ka je najlepša.vsaj nosi se tako.

In reply to by ? (nepreverjen)

Vaše ime (nepreverjen)

Pravite , ka mala dobro bajsa , na , na ...

bingelj (nepreverjen)

Na sliki mala ovoga za remen drži, kot bi mu hotela hlače odpeti. Kje za odrom med pavzami li na vajah že verjetno kaj prakticirajo, da jo je še na sliki zaneslo. Sicer pa, če so štirje in ona sama pač gredo 2X dvojček.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice