Mankica Kranjec, vnukinja pisatelja Miška Kranjca, v MIKKovi galeriji Odprto obrobje odpira fotografsko razstavo "Po stopinjah mojega deda".

V Galeriji Odprto obrobje Mankica Kranjec skozi fotografsko razstavo predstavlja motive slikovitih prekmurskih ravnic, kjer je njen slavni dedek preživljal svojo mladost.

Mankica je novinarka in fotografinja, ki svoje reportaže objavlja v domačih in svetovnih medijih, sodeluje s tujimi fotografskimi agencijami, podpisala pa se je tudi pod številne fotografske projekte doma in v tujini, ter se predstavila na več kot 35 samostojnih in skupinskih fotografskih razstavah v Sloveniji, ZDA in drugod po svetu. Trenutno sicer živi in ustvarja v Ljubljani. 

Prekmurje se je spremenilo, a ohranilo svojo lepoto

Z vizualnimi podobami in skozi fotografski objektiv predstavlja prizore, kjer je svoj vsakdanjik preživljal njej dedek. V svoj objektiv je tako ujela stare domačije, kjer se je rad srečeval s prijatelji, in tiste vasi, kamor se je enkrat na teden s kolesom odpeljal v pekarno po svež rženi kruh.

"Mnogo teh podob danes ne obstaja več in mnoge so se močno spremenile. Nekateri rokavi Mure so izginili, nekatere poti je prerasel gozd in nekaterih hiš danes več ni," opisuje Kranjčeva in dodaja: " A ostalo je Prekmurje v vsej svoji preprosti čarni lepoti."

Fotografije dopolnjene s citati iz knjig Miška Kranjca

Razstavljene fotografije so v starih lesenih prekmurskih okvirjih in jih dopolnjujejo citati iz knjig Miška Kranjca in spomini ter zgodbe njenega očeta Matjaža, ki jo je na tej edinstveni poti vodil vse od Velike Polane in Turnišča, pa do Črneca in Mirišča, nato naprej od Ložiča pa do Lendave in vse do Lendavskih goric. In nato spet nazaj v Veliko Polano.

"Prav ti zapisi, ki dopolnjujejo izbrane vizualne podobe, pripovedujejo povsem svojo enkratno zgodbo o človeku, ki je bil veliko več kot le izvrsten pisatelj. Bil je človek Prekmurja in ponosna sem, da je bil moj dedek," je povedala Kranjčeva.

Fotografska razstava odpira svoja vrata danes ob 18.00 v galeriji Odprto obrobje in bo, brez vstopnine, na ogled vse do 13. decembra

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bakovčar (nepreverjen)

Na Mrlinšček v Soboto tüdi vodi pout? K Titani?

gomilice (nepreverjen)

Vej pokojniva nič krijviva po krivem ubitiva Halas pa Jerič bi tudi znala kaj povedati

Starejše novice