Grafit na Trgu zmage v Murski Soboti je podpovprečen, brez sporočilne vrednosti, umeščen na neprimerno mesto in dela škodo celotni grafitarski sceni v Murski Soboti. A gremo po vrsti.

Grafit je podpovrečen oziroma grd. Ni zaznati (niti poizkusa) nobenega umetniškega stila. Bolj spominja na napis na srednješolski torbi. Rešiti ga ne more niti krilatica postmodernizma "anything goes."

Grafit nima nobene sporočilne vrednosti. Zapis »weed« oziroma »trava« na tem mestu in na ta način s svojim prostaškim vzklikom dela več škode kot koristi tej rastlini.

Grafit je umeščen na popolnoma neprimerno mesto. Celo v grafitarski prestolnici Berlinu, kjer so mesto oziroma vsaj nekateri predeli v celoti odeti v grafitarske umetnije, so stavbe, kot so cerkve in spomeniki, nedotaknjeni. Nisem insajder te scene, a si grafite po tej plati razlagam kot olepšavo turobnega izgleda zidu, mesta. Soboški spomenik tega ne potrebuje, sploh pa ne v takšni obliki.

Grafit dela škodo celotni grafitarski sceni v Murski Soboti in širše. V Prekmurju imamo kar nekaj umetnikov, ki so sposobni s spreji pustemu zidu, stavbi dodati novo vrednost, mimoidočemu pa preko čutil poslati kreativni impulz v glavo. Zaradi takšnih izpadov trpi celotna scena. Javnost bo neupravičeno ene in druge strpala v isti koš.

V enem izmed člankov na Sobotainfo smo lahko prebrali, da se v Mestni občini Murska Sobota obetajo površine namenjene za grafite. To je dobro, pa čeprav z večletno zamudo. Kljub temu pa se je potrebno zavedati, da je grafitom mesto tudi zunaj "zakonsko določenih površin." Bit grafitarstva je namreč tudi hoja po robu zakona, subverzivnost, ki znotraj sistemskega okvirja izgubi svojo moč in potencial. Grafit je lahko močno orodje, ki lahko posamezniku in širši družbi da neko (samo)refleksijo. A ta grafit s tem sporočilom na tem mestu tega ne dosega. Zato drugič prvo pamet v roke, šele nato sprej!

Preberite tudi: 

Grafitiranje: Kaznivost urbanega izražanja na javnih mestih

S spleta

Komentarji (46)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
1411

no evo, pa naj še što proba napisati ka bi travo mogli legalizerati. temu ka je tau napiso je očitno že dodobra skurila pamet, ka dela takše bedarije.

cruel

Že resan ka so go Rusi in Partizani pohale na pune, samo si pa takšo sranja po njihovem spomeniki na zaslužijo.

_racija_

Gli včeraj san mimo šla pa to vidla, katastrofa! Takše ka nemajo pojma o grafiteranji, pa samo nekše zmazke šprejajo (en podoben zmazek je na bloki moje sorodnice), bi jin najraje doma na fasado neka podobnoga našprejala, oz. naj si špreja sam doma po fasadi če njeme je to tak fajn, pa de lejko gledo to "lepoto" 24/7... pgovorno je weed trava, dobesedno pa plevel...tak kak te ka je to našprejo :P:)

qbase.

Avtor ma prav... V grafitarski prestolnici - Berlinu, je porisano vse mogoče, ampak nikoli san nej vido ka bi bila ena cerkev ali spomenik ali kaj podobnoga pošprejani... ampak velka večina grafitov v Berlini je na nivoji umetnin sploh tisti na bočnih straneh stavb, ki merijo tudi do 15 metrov v višino... še dali bi bil ponosen na takšne stvaritve... ampak to ka en đanki začne čečkati po soboti pa nima nobene forme... sram bi me bilo na njegovon mesti !

Bruc002

tak kak je _racija_ spijsala.... weed - plevel tak kak tude trava neje trava ampak Marihuána, tudi kanábis, pogovorno gándža (po želji lejko z Đ-jon...) tak ka resan. tak kak je sakše nej za fse je tude tej "avtor" nej za grafite!!!! ge tude ne slikan sakšeč školke gda se poseren pa to ne objaven....

kansas

Ja rejsan,grafit je katastrofa,samo neven ka bi tau naj melo zveze z legalizacijomarihuane(trave)?

nejckocjan

naj si tiste kere je tau narijso, narijše na svoje čelo pa ode tak po sobote či njeme je tau tak fajn

najmad

Zalostno ja... samo nej se čudite kak je lejko eden to napravo, če pa gej v ms preveč naroda zapohanoga do amena, ka ne vijde pet metrov pred sebe... ena budala izmed teh je pa to napravela.

Zizektobi

Uredništvo sobotainfo naj pogledne što v ton članki tala minuse pa podatke posreduje policijski upravi. :P

sejre003

iz srede na četrtek sem imel s takim rdečim sprejem popisan zadnjo šipo na avtomobilu.....žalostno !!!

PrividSlepih

Očitno je grafitar bralec portala Sobotainfo in ga je pač navdihno tej prispevek: http://sobotainfo.com/novice/ogled/14140/grafitiranje-kaznivost-urbaneg…
Sicer pa se je pod svoje remek delo podpiso (tista čečka desno od napisa weed). Glede na to, ka je več kak očitno na deli najstnik, to nede ostalo skrito in de se hitro znalo što je kriv. Vrvlen, ka njegovi sošolci že znajo saj se tüdi na zvezke tak podpišavle kak na zid...
Over&Out

P.S.
Poglejmo na stvar z svetle strani. bar de se temeljito spomenik spuco po dugon časi. ;)

dexter

he he... se spoumnin tan ednouk v ´80 lejtaj gda sta dvej diklini na tej isti spomenik eno protikomunistično parolo napijsali... miličniki so se malo nej vö obrnoli takšo sranje so po Soboti delali ka bi najšli storilca... me zanijma če zdajšnja policija tüdi tak vneto išče "umetnika". :)

just_a_cook

Pendrek terapija!

Glingea

grafiti bi mogli biti umetnost, nej pa brezvezno čečkanje po spomenikih, te ka je to naredo rejsan nema pojma o risanji :P

hinnko

či ste še resno nej vidli na nikšoj cerkvi grafite, si prosin lepo poglednite BELTINSKO cerkev. sicer nejsan prepričani či je še vedno pošprejana, al je bilao nekaj čečk gor z podpison 'RODS' al neka podobnoga.. žalostno kakši so lidje gnjes den ka nemajo niti nikšoga spoštovanja, zatao fejst fejst sovražin človeštvo

komentator

Na policiji so lekaj že dobili namig što bi naj bil. Tak ka verjetno do se pri ton kmalu oglasili.

[email protected] Na cerkvi, hiši,zidi je nači kak na spomeniki. Tan se samo prebarva, spomenik marmor,.. se pa ne da barvati.

Vipko
Truplo

Da san pa predlago kamere npr. v parke, ste pa sipavale minuse... Če nejde zlejpa, trbej stouprocentno zgrda. Kamere, več nadzora policije tak v parke, kak okoule po varaše. Nej, ka somo sidijo v aftaj pa stavlajo, če štere pela praveč ali je nej zavejzane.

just_a_cook

Pusti kamere. Zaradi par idiotov se ne splača.

oveden

če že za hitrost pa vinjenost za volanon davlejo takše kazni ka te na rit vrže, naj dajo za takše stvari tüdi. Pa se ov prle 3x premisle če se njeme splača kaj gor čečkate....

Reigns

ka pa po cejlon maribori ka so grafiti v pomeni ˝google chemtrails˝ ???
-ja najbokše ka se uvedejo kamere, pa čipejrati se vsi morete, ka te fajn v meri šli spat z mislijo ka je pravici zadoščeno...bi bil bokši grafit mogoče ˝weed cure for cancer˝ ???

I-OWN-YOUR-MOM

1411, lejko bi pisalo "burn pedofils", pa še itak ne bi blo pravilno. ker či ma neka 2 barvi, pa je wannabe 3d, še zdaleč ne pomejni, ka je lejpo. te grafit je še za v podhod nej, nej pa na glavni spomenik. sicer je te spomenik preci politične (lejve) narave, ali dobro, še itak ga folk gemle kak svojoga, se ga zdaj že navado itd., in je to pač naš glavnji trg, keroga se nemre skruniti kar tak. legalizacija s ten nema nikše veze; v tvojon posti so vidne samo nekše frustracije travofobije. zaj če ti je pa preteško doumeti, ka ostalih 99.999% lidi, keri kadi, grafite NE riše ... ;)

Pilot

MA politično levo desno, gor ali dol, tej trg je naš, tu se je marsikaj lepoga dogajalo, še posebno poleti :D

Tiste, keri je to napravo, je obična kukavica, lejko ga je sran, nebi nika pravo, če bi na kakšnoj propadajočoj steni, ali gli tej spomenik si je izbral, ma .... Vüpan ka de se hitro zvedlo, keri frajer je to napravo.... :D

enx

što je to naredo ga je lejko sran nej pa tu zaj trbej trave pa mešate notre ka nemrete gučate pod kakšimi substancami je bilau tau dejte ka je to naredilo

češki

Ajde šteri prvi zakeli link do njegovoga Facebook profila ... Pa da ga vidimo, heroja Staneta.

:)

enx

to boš gli doživo ja znan se stiskavlejo v kleti pa ne vuplejo v XD
ja ge je pa te zaj čevapčič un je vedno prvi mau komentar zaj ga pa nega

Vipko
čevapčič na ražnje

.. moj komentar na tau zadevco je takšen, ka san se nasmejo .. opasen design .. :)

.. do pa eni lejko velki vik in krik zagnali, na kar je Špej kak sociolog opozoril v četrtem naslavljanju svojega apela nam ljudstvu .. :)

dupont

ges se pa pijtan ka je na grafitarstvi tak obče pomembnoga ka se more enostavno dekriminalizejrati? razmin umetniško pa sporočilno plat grafita, ne razmin pa kak lejko ena oblast kloni in na konci dovoli nekaj kar je konec koncov totalni vandalizem. zakoj točno se pred vse ostalo postavla glij grafitare? naj si kujpi gips plate ali pa osb plošče pokita pa naj na tisto grafite dela. če je point grafita sporočila in umetniška vrednost, še ne pomejni ka more biti nekomi pošprejani na fasadi, sploj pa ne bi pričakoval ka ena oblast tou po eni strani tolerejra in ji da kruha in iger na malon teritoriji, ker do se hitro najšla druga subkultura kera de tudi zahtevala svoje. urbani red ne bi smel odstopanja in tuja lastnina ne bi smela meti nobene veze z grafiton. lejko si ga pa daš napraviti, če ga ščejš meti.
brezveze, delate "praf" za tistih deset posameznikov keri so van odišli izpod nadzora. torej če mo začali vsi v velkon šusi voziti pijani, mo tou tudi začali tolerejrati?
mislin ka majo eno malo bole rentabilne ambicije pa jin oblast ne dovoli doživeti toga ideala, medtem ka se nasere en par grafitov in že dobite plac za grafitanje po mili voli. primitivno

mees1

KA SE TRGAE...... KAKŠNA DRŽAVA TAKŠNI DRŽAVLJANI

power.play

Avtor toga grafita je kreten prve lige.
Truplo,ne seri s kamerami.Ti še ne folga minusov ka ti jih narod tala?

alfist

rajše be naj malo delaborzo posprejo :)

13thNemesis

Idioti, ten bi trbelo malo zgodovino razložiti in zakoj je tej spomenik tu..
Ampak večino boli kurac in njinje glvno samo ka je trava za pušiti.. Ta sobota
je sigdar bole betežna.

Vipko
Truplo

In zakaj je ta spomenik tu? Kolikor vem, je bilo to prvo t. i. kostnica, torej so bili tule pokopani ruski vojaki, kateri so padli v bojih za Pomurje... in so jih pozneje preselili na soboško pokopališče.

Strogo gledano z moje strani je zame ta spomenik sporen, kajti napis na njem, kateri govori o "bratskih narodih" je hudo skregan z logiko. Rusi niso bili verjetno v zgodovini ravno nikomur bratski narod, saj so vsepovsod za sabo navadno puščali trupla in razdejanja.

Kakor koli, spomenik stoji in ga je kot takega potrebno gledati kot neko znamenitost za Soboto, zato seveda ni primeren, da se ga "mala" s spreji. Torej zagovarjam, ker se vedno med pametnimi najde ena ali več budal, kamere ali kakšno drugo obliko bolj strogega nadzora nad takimi objekti. Če komu ni všeč, si naj spreja domačo steno ali vrata, da mu bo jasno, kako to izgleda.

In štemplajte minuse... to itak dela večinoma mladina in taki, kateri do sedaj še niso ravno kaj prida ustvarjali v dobro družbe. Najprej nekaj ustvarite in boste takoj dojeli, da je čuvanje neke dobrine zelo pomembno... ne pa njeno uničenje, pa če se gre za tiste napise v parku pod drevesi, za tiste smetnjake ob ribniku ali kup nesnage pred Mikkom, katera sigurno ta ne spada.

Predno prej ali slej tule prilepim gor sliko glavnega vhoda v soboški grad samo sprašujem odgovorne, kaj tam počenjajo smetnjaki? Kaj si mislijo turisti, katerih itak ni veliko, ko zagledajo tam tiste ogromne zadeve, v katere se dajejo smeti? Pa ne mi nakladat, da drugje ni mesta. Zaradi mene se jih lahko da tudi na luno, ampak tja ne spadajo!!!

BuLsHiT

majkemi ce clovek cita tvoje komentare misli ka si najmenje zdravilo za raka iznajso, kak se za nekaj vec mas :D si pa obicen stenkas keri ma prevec prostoga casa....

Vipko
Truplo

Majkemi "sračko", tij se pa dau tak pameten komentar, ka me je otla vrglo!

BuLsHiT

te pa ostani naklaj pa pusti racunalnik na meri, ka ti skodi...

Swan

truplo glede na tvoja leta, bi lahko poznal zgodovino tega spomenika. Naj te ne bo sram priznati, da si veselo s pionirčkovo kapico ponavljal slavno zgodovino partizanov. Sem nekaj mlajši in vem kako je nastal in kdaj. No kakor koli v centru ni bilo nikoli trupel ruskih vojakov. Le danes kakšno na kolesu srečate kako leti mimo spomenika v pajkicah.

1411

no, mogauče zna što če so ga že daubili, ali pa če što zna keri je biu ga je naj nej straj napisate :D

bono1

Mater so eni seronje tu pametni - sralaš - vej si pa še mlejčen koli lap, ka bi sploj lejko, ka tu gor pijso.

Vipko
Truplo

Swan... prav, nekoliko narobe sem napisal. Tole je s spletne strani:

-----
12. avgusta leta 1945 je na Trgu zmage v Murski Soboti potekalo slovesno odkritje spomenika zmage. Pobudo za postavitev spomenika je dala Sovjetska zveza in je bil prvotno mišljen kot grobnica za 521 sovjetskih vojakov, ki so padli na fronti ob Muri, ker pa se meščani niso preveč navdušili nad idejo o grobnici v središču mesta, so odločili, da bodo padle vojake pokopali v skupni grobnici na pokopališču, spomenik pa bo posvečen njihovemu junaškemu boju.
-----

Vseeno drži, da je tale spomenik v Soboti bil prvotno mišljen kot neki spomenik, grob za sovjetske vojake... Si zdaj zadovoljen?

Kaj pa sem jaz počenjal s pionirčkovo kapico pa te naj toliko ne skrbi. Takrat mene ni noben vprašal, če to želim ali ne? Kakor tudi nikogar ne vprašajo nekaj dni po rojstvu, ali se želijo krstiti ali ne?

_racija_

Zaj ka se je Čevap malo "skulero" je Truplo prišo...ka ti ga ščeš nasledite na soboatinfo most hated?:)

Vipko
Truplo

Ja normalno je za tebej pa tebe podobne, če malate spomenijk, pa kakšen kole biu, terete tiste napise pod drejvame, za sebof po parke ne spucate nika, preganjate tiste rece s ten, ka mečete v rijbnek se mogouče, od plastenk do smetnjakof, pa še stou stvarij se najde.

Nej san proute mladen, tüde ges san biu nekdaj, pa tüde ušpičo kakšno budalaščeno, ale tou presejga vse normalne okvijre, ka se vmejs dela.

Za nas, štere živejmo v Sobote že petdesejt lejt je tou enostavno nesprejemljijvo... pa štemplaj minuse, kak štejš. Poseren se na tou!

_racija_

Daj...malo se brzdaj...neveš što san in to s čim si me označo ti, kaže samo na to ka si primitivnež (keri mi zaradi enoga hecnoga komentara da takši "kontra") ka njeme daleč na okoli para nega...

"Ja normalno je za tebej pa tebe podobne, če malate spomenijk, pa kakšen kole biu, terete tiste napise pod drejvame, za sebof po parke ne spucate nika, preganjate tiste rece s ten, ka mečete v rijbnek se mogouče, od plastenk do smetnjakof, pa še stou stvarij se najde."

mene in meni podobne? ge malan pa mečen v ribnik? stari, ge san valda večkrat fazaneraijo in park pucala na javnih akcijah kak ti, telko za inf...

poseren se na tau? kak se to izražaš? še ena ka izkazuje ka tvoja primitvnost nema meja... ka je s tebo narobe?

Daddy_Cool

Če je spomenik upravičeno postavleni tu ali ne, je v tem primeru čisto nepomembno. Spomenik zmage je eden izmed najbole prepoznavnih simbolov Murske Sobote. To je nesporno dejstvo! Takšno svinjanje po spomenikih, ki so postavljeni nekomu v spomin in imajo nekšno (zgodovinsko ali simbolično) vrednost, je kriminal!
Sicer pa spomenik zmage zdaj ni prvič žrtev grafitarjev.

talicc

to ni grafitar, daleč od tega. je wannabe. ka če bi mel kaj soli v glavi, bi grafit bokše izgledo, s smiselnim sporočilom in nebi bil na spomeniku. tak pa se samo slabo luč meče na vse ostale

Vipko
Truplo

Oups... "racija", zdaj pa si izgleda vzkipel, ker sem tisto napisal. Saj res ni potrebno, da si ti zraven pri takih dejanjih, ampak si z napisanim to nekako "legaliziral". Mene ni treba primerjati z nikomur... takšnih stvari ne odobravam in tudi ne raznih pisanj, kateri nekako niso za neko večjo kontrolo takih mest, kjer se nahajajo spomeniki, tista zaščitena drevesa in še kaj.

Enkrat se že zavedajte, da imamo, kar imamo. Sobota bore malo... ni turistični kraj, industrije skoraj ni več, brezposelnost je velika, mesto nekako propada, kar se vidi po slabih cestah, mrtvem življenju v centru in še kaj. In potem pridejo neki neodgovorneži, kateri malajo spomenik ali lomijo tiste table pod drevesi oz. mečejo smetjake v ribnik. Da ne naštevam še številnih plastenk širom po parku, čikov in tudi druge nepotrebne smetnjarske navlake po tleh.

Enkrat bo moral nekdo vrniti Soboto Sobočancem... kajti sedaj se odmika od nas!

P.s.: Danes sem šel mimo severnega vhoda v grad in tistih ogromnih smetnjakov več tam ni bilo... vseeno pa vsaj eden velik plastični. Ja, res to spada pred vhod v kulturni spomenik oz. muzej...

1411

kelko san ges tak neuradno čiu sta tau naredila mladoletnika D.H. in D.R. . zna što kaj več? pa ne držite me za besedo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice