Vlado Kreslin navdušil z nastopi čez lužo. Poklonil se je tudi nedavno preminulemu Vladimirju Preglju.

Prekmurska glasbena legenda Vlado Kreslin je v okviru literarno-glasbenega včeraj nastopil na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu. 

Tam je ob koncertu med drugim prebiral odlomke oziroma verze iz svoje knjige. Nastopil je pred ameriškimi Slovenci, Američani, veleposlaniki in diplomati, med njimi je bilo tudi precej ljudi, ki so odraščali z njegovo glasbo in glasbenika štejejo za živo kulturno dediščino Slovenije.

Poklonili so se Preglju

Dogodek se je pravzaprav odvil v okviru Evropskega meseca kulture, ki v ameriški prestolnici zdaj že sedem let poteka okrog Dneva Evrope, 9. maja, posvečen pa je bil nedavno preminulemu Vladimirju Preglju. 

Dolgoletni strokovnjak ameriške Kongresne knjižnice, v 70. letih pa tudi starešina velike porote v preiskavi afere Watergate se je poslovil minulo soboto. Koncertu, ki sta se ga udeležila tudi vdova in sin v Murski Soboti rojenega ekonomista, je sledil še sprejem.

Že v petek pa je Kreslin napolnil tudi dvorano slovenskega narodnega doma v Clevelandu. Tam so na oder z njim stopili Gal Gjurin, Alpski Godci in Sivi dež.

"Koncert v Narodnem domu je bil čisti rock, v Washingtonu pa je bilo tudi malce literarnega večera," je za STA povedal Kreslin.

Kreslin novopečenim državljanom ZDA zaigral pesem Imagine

Pri organizaciji zadnje dvodelne turneje v ZDA je pomagal vodja Centra za slovenske študije pri državni univerzi Cleveland Luka Zibelnik, piše STA. Kot je povedal, se je v dvorani Narodnega doma zbralo več kot 200 ljudi. Zabava se je po dobrodelnem koncertu, s katerim so zbirali sredstva za vzdrževanje Slovenskega muzeja in arhivov v Narodnem domu, nadaljevala še pozno v noč. 

Za Prekmurcem je sicer že več nastopov v Clevelandu. Ob tokratni priložnosti pa je popestril tudi slovesno zaprisego novih državljanov ZDA v clevelandski javni knjižnici. Med drugim jim je namreč zaigral slavno pesem Johna Lennona Imagine.

Prekmurec, ki mu je washingtonska publika namenila stoječe ovacija,  v Sloveniji zdaj že čakajo novi nastopi.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurc (nepreverjen)

Jez se klanjan vsen keri lejko njega poslujšate -boug pomagaj van...

Starejše novice