V skladbi Preplet iz zadnjega albuma skupine džeZZva z naslovom Sintur, so uglasbili poezijo pokojnega prekmurskega pesnika Milana Vincetiča in vizualizirali podobe panonske pokrajine.

Preplet je njihova edina vokalna skladba, aranžmajsko minimalistična, brez klavirja in kontrabasa kot ključna zvočna stebra ostalih skladb, z minimalistično vključenimi tolkali in brez instrumentalih improvizacij. Posebna je tudi v načinu nastajanja, saj je nastajala zelo po intuiciji vseh vključenih, pravijo v pomurski skupini. 

Nastajanje skladbe 

Skladba temelji na enostavnem vzorcu na akustični kitari, na katerega je vokalno linijo dodala pevka Lina Rahne, ostale zvočne elemente pa člani kvarteta Dejan Berden, Miran Celec in Tadej Kampl.

Kitarist Iztok Rodež pove, da si je vedno želel interpretirali poezijo kakšnega od prekmurskih pesnikov, zato je iskal primerno besedilo in najprej pomislil na Milana Vincetiča.

»Ko sem prišel do pesmi Tišine iz pesniške zbirke Pristave, sem vedel, da je ta prava, da je tista, ki jo lahko najbolj povežemo z našo glasbo«. Zakaj Vincetič? »Težko povem, zakaj prav on, razlaga, ko sem prebiral poezijo prekmurskih pesnikov, me je vedno nekaj vleklo k Vincetičevi poeziji. Vedno se mi je zdel tako iskren v tem, kar je delal, pošten v odnosu do pokrajine, do poezije in do ljudi. Zato sem se tudi odločil, da naši glasbi dodamo njegovo poezijo«. 

DžeZZva nedavno prejela občinsko priznanje

džeZZva je znana po tem, da navdih išče predvsem doma, v lokalnem okolju. Tako so tudi pri nastajanju video spota sodelovali domači ustvarjalci. Za idejo in snemanje kadrov je poskrbel vsestranski Matej Fišer, za montažo Matej Kolmanko, čutne fotografije panonske pokrajine pa je dodal ljubiteljski fotograf Marjan Vaupotič.

Videospot za skladbo Preplet so premierno zavrteli na slovesnosti ob kulturnem prazniku v Murski Soboti, saj je skupina džeZZva prejemnik Plakete za posebne dosežke na področju kulture, ki jo podeljuje Mestna občina Murska Sobota.

Vabljeni k ogledu priloženega videospota.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
toti, (nepreverjen)

Ste že ugotovili kaj vizualizira napis , da avtocesta ni več v funkciji?

Igmx (nepreverjen)

Ka se ne vozi po nevizualizejrani cesti.

In reply to by toti, (nepreverjen)

Derti (nepreverjen)

Precej posebno.....in lepo. Bravo.

Starejše novice