Kaj nam prinaša leto lesene koze?

 V Ljutomerski galeriji Antona Trstenjaka je zaživelo bogastvo kitajske tradicije. Gospa Selma nam je tako približala en del kitajske, ter nam predstavila, kako živijo, njihove običaje, ter naredila razstavo njihove kulture. Delujoče skupine v Ljutomeru so se ob kitajskem novem letu predstavile s Tai ji quan , Qi gong in Meč-em.

Tai ji quan (v nekaterih zapisih se piše kot T’ai Chi Ch’üan) je starodavna kitajska meditativna veščina gibanja, sestavljena iz 37 temeljnih figur, ki so v posameznih vajah raznolike in med seboj različno povezane.Vsaka figura ima svoje privlačno ime, npr.: česanje grive divjega žrebička, beli žerjav razprostre krila, brenkanje na liro, prijem ptičevega repa, enojni bič, trepljanje konja, zlatorumeni petelin na eni nogi, dvig igle z morskega dna ... Je zelo preprosta in učinkovita veščina za ohranjevanje in pridobivanje zdravja.

Qi gong  je energijska vadba, ki izvira iz Kitajske. Korenine qigonga so v tradicionalni kitajski medicini, v kitajskih borilnih veščinah in v kitajski filozofiji,  zato v qigongu tradicionalno vidimo vadbo za kultiviranje in uravnovešanje qija (chi) oziroma tega, kar imenujemo "notranja življenjska energija". Najpogosteje nastopa v obliki, kjer skušamo usklajevati dihanje, gibanje, pozornost, zdravljenje in meditacijo.

Kitajsko novo leto se prične 19. februarja 2015 in traja do 7. februarja 2016. Žival, ki vlada temu letu, pa je Koza. To je osmo znamenje kitajskega zodiaka in načeloma velja za zelo srečno znamenje. Leto 2015 bo še posebno srečno za vse tiste, ki so se rodili v letih Koze, kar nekaj njihove sreče pa bodo deležni tudi posamezniki vseh ostalih znamenj. Novo leto je na Kitajskem velik praznik. ki ga proslavijo z neskončnim pokanjem petard, ki naj bi iz hiše in iz vse okolice pregnale zle duhove. Kar se zgodi ta dan, naj bi se nato ponavljalo skozi vse leto, zato je zelo pomembno, da se na ta dan ne prepiramo, se izogibamo upnikom in vsem tistim, ki nam vsiljujejo svoj red. Po kitajskem zodiaku naj bi se s tem letom pričela nova doba. Era, ki bo celotno človeštvo spet navdala z več upanja za lepšo prihodnost.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice