Grossmannov festival fantastičnega filma in vina je prireditev, ki zibelko slovenskega filma Ljutomer na zanimiv način preobraža v mednarodno filmsko mesto.

Festival v svojih 6-ih dneh gosti filmske ustvarjalce iz vsega sveta, brezplačno predvaja pester izbor iz aktualne fantastične kinematografije kot tudi starejše žanrske klasike, nudi možnost srečanja s filmskimi ustvarjalci na konferencah in vse skupaj zaokrožuje z degustacijami odličnega slovenskega vina. Poleg tega festival vsebuje bogat dodatni program – koncerte, razstave izstopajočih umetnikov in nenavadne nagradne izzive, kot je izbor Kraljice krika.

Nagrade kot del evropskega prestiža
Grossmann poleg izbire Vinskega šampiona podeljuje nagrade za kratke filme – Slakovi hudi mački, dokumentarne glasbene filme Hrupni mački in za Malo delavnico groze ter za življenjsko delo Stari hudi maček. Festival je bil lani sprejet v elitno Evropsko federacijo fantastičnih filmov EFFFF, zato bo film, ki bo izbran kot najboljši kratki film, avtomatsko nominiran za prestižno evropsko Melies d'Or nagrado. Ne pozabimo, da je Grossmannov festival edini v Sloveniji, ki ima posebno kategorijo filmskih nagrad za glasbene dokumentarce (Hrupni mački).

Zvezdniški obiski niso redkost

Poleg brezplačnih filmskih projekcij najaktualnejših in retrospektivo izbranih kultnih fantastičnih in grozljivih filmov bodo obiskovalci tudi letos lahko doživeli obisk in pogovor z njihovimi avtorji - letos med drugimi npr. večkratni nominiranec za Oskarja in oče akcijskih filmov 80-ih, Menahem Golan, ter skrivnostni zvezdniški gost, ki bo razkrit šele ob začetku festivala.

Parada pošasti straši po Ljutomeru

Na zaključni dan festivala se po ulicah Ljutomera tradicionalno sprehodi Parada pošasti, ki je vsako leto večja in pestrejša. Vse smrtnike, ki se pravočasno prijavijo na profesionalno maskiranje, parada veselo pogoltne in Ljutomer zadiha s pisanimi pošastmi ob zvoku pošastnega glasbenega spremstva. Letos se bo
parada sklenila v en sam veličasten ples - Ples Vampirjev ali Vampire's Ball, pod vodstvom gdč. Morane.

Eksperimentiranje tudi na glasbenem področju
Glasbeni program bo letos razburljivo kontroverzen – z divjimi pionirji psycho-billyja The Meteors (UK), popularne Madžare The Yellow Spots ter Hollywoodoo, nemško stoner rock skupino A Million Miles ter nabor domačih kreativnih sub-kulturnih zasedb – Gnile duše, Wrong, Obnounce, Uroš, Cypher Louis in
Kleemar. Poleg koncertov bodo zanimive tudi 'poslušalnice' (Dubstep, Hiphop, Rock, Kinky Kiky).

Si upate vstopiti v Torture garden?

Kot vsako leto bodo med festivalom nastajali kratki filmi v Mali delavnici groze, čaka pa vas še obzorja razširjajoči Torture Garden, B-maraton krvi, akcije, smeha in čudaštev. Pri tem maratonu ni vstopnine, pač pa izstopnina; kdor zdrži ves maraton, ga je dobil zastonj, poleg pripadajoče hrane in pijače. Grossmann tradicionalno pripravlja okrogle mize, predstavitve knjig, brezplačno kampiranje in še veliko več. Umetniki, ki jih festival predstavi, razstavljajo iz področja ilustracije, slikarstva, kiparstva, s skupno značilnostjo – biti morajo izstopajoči, nenavadni in izjemni kot je Grossmannov festival sam.

Festival ponuja številne ugodnosti

 Na festival se lahko letos udobno in varno odpeljete z vlakom, za čas festivala kar 50% ceneje. Za lažji in ugodnejši dostop do vseh prireditev in dobrot Prlekije je možno kupiti Grossmannovo kartico ugodnosti, ki omogoča uveljavljanje številnih popustov na festivalskih plačljivih prireditvah (koncerti) in pri nastanitvi, prevozih, kulinarično-vinskih užitkih, rekreaciji, ogledu znamenitosti in ostalih kulturnosprostitvenih dejavnostih.

Več info na Grossmannovi strani.

PROGRAM PO DNEVIH

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ena_

Kje pa se lahko prijaviš za parado pošasti?

Spelah

http://www.grossmann.si/novice/id/440

Letos posebne prijave niso potrebne :)

Starejše novice