Na trgu Karla Marksa in v prostorih Ambasade Štefana Kovača Marka je včeraj potekala umetniška intervencija 1.MAJ.

Umetniki iz Murske Sobote in iz Čakovca so izvedli dekonstrukcijo kapitalizma, tako da so uničili avtomobil, ki je vsekakor eden izmed statusnih simbolov neoliberalne potrošniške družbe. Celoten avto je bil ozvočen, Dr. Hexen in Mr. Brutal pa sta poskrbela za to, da so vsi prisotni ob dekonstruiranju doživljali edinstveno hrupno zvočno izkušnjo. Med vmesni premori so prisotni ponovno odkrivali sporočilo Internacionale. V sklepni fazi so se v dekonstruiranje aktivno vključili tudi obiskovalci.

Večer se je nadaljeval z nastopom istrskega dueta EBFAD (Electric Birds From Another Dimension). Gre za zvočno improvizacijo, ki transformira konvencionalno igranje instrumenta v nepredvidljiv, nov zvočni izraz, ki ga oblikujeta specifičen kontekst in morfologija prostora, v katerem nastaja. Ravno zaradi tega je njihov nastop vsakič enkraten in neponovljiv.

Akustični Drašler&Karlovčec Trio so v zaključku večera vse prisotne popeljali od subtilnih zvočno-glasbenih dotikov, do surovih, brezkompromisnih potiskov iz osebnih kokonov v druge, (morda še) neznane dimenzije.

TEKST: Anonimni&Brezimni
FOTO: Zarja Ražman

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
popi

Smrt kapitalizmu in materializmu!Svoboda narodu in duši!

bojanslikar

Super dogodek! Ziher je bilo puno parkirišče pred Ambasado!

Vipko
čevapčič na ražnje

.. super podpis tekstopisca .. všečkam psihološki profil avtorja .. ;)

BB

A mobitel ki je produkt kapitalizma pa ma gvüšno sakši v žepi, ali ???

Humoristi :)))

I-OWN-YOUR-MOM

Keri telefon že?

Tisti, pri proizvodnji keroga se izkorišča na milijone delavcov?

Tisti, pri keron te z naročninami dale vsi preprodajalci znategnejo do nule s ten kak ga preplačaš ... ?

Tisti, pri keron se zadnjih par lejt razvija nej drujgo, kak pa fashion pa modrija?

Kapitalizem, pri keron se 90% keša obrača z izkoriščanjon pravnoga sistema, nasploh pa delavcov?

Tisti kapitalizem, pri keron si car kda odpreš firmo, maš par zaposlenih za 600e, san pa delaš profit za vse delavce skup?

Kak san že pravo, v rit bi me blo sran meti firmo, v keroj ne bi bil sposoben dati bar tan 1,000 EUR plače.

Itd. itd.

I-OWN-YOUR-MOM

Profit za plače vseh delavcov skup*

samosim84

BB dokazo si, ka ti je očitno nej do sprememb. Se pravi, ka ti v obstoječon sistemi izkoriščanja in neenakosti more preci dobro iti.
Zatou je najbole humoristična ravno tvoja izjava. No niti nej telko humoristična, kak žalostna in zaskrbljujoča. "Open your eyes, open your mind. Proud like a god, don't pretend you're blind!" Ali pa si dejansko slejpi!?

špej

zdaj samo še nešče povej: "delat se spravite!!!"

:)

samosim84

tou še falij, ja :) ...

Vipko
tinka78

In vama se to zdi smešno, ali kaj?

Rezanje avtomobilov, nabijanje muzike, kampiranje pred borzo in podobna uporniška dejanja so popolna brezveznija. S tem ne boste spremenili sveta.
Vam, ki ste tako pametni in glasni, predlagam, da s svojim intelektom in voljo do dela ustvarite svoja zasebna podjetja, ki bodo ustvarjala delovna mesta. Zagotavljajte zaposlenim plače, delite z njimi dobiček, plačujte davke, donirajte v dobrodelne namene. Dokažite, da se da, če je volja! Na tak način boste lahko spreminjali svet in družbo.

Najlažje je pametovati na forumih o tem kako je družba v krizi vrednot in v znak protesta rezati avtomobile, dvigati transparente pred parlamentom in kampirati pred borzo.

Direktna

@tinka78 ka tij to resno? Tij si se oglasila ka je najležej pametovati po forumaj? Glij tij?

Ka si na kakšij drogaj?

BuLsHiT

nej je na drogaj enostavno glupa je

bojci19

Kaj pa če ona ni glupa in ste vi glupi.
V koliko sem bral na sobotainfo si ti bulshit imel dosti več glupih komentarjev kot ona;)
Za tebe direktna pa BV besede zgubljat, ker ponavadi sploh neveš o čem se gre!
tinka78 dobro napisano

In očitno enim ni jasno kaj je teroija kapitalizma. V sloveniji je prehodno obdobje, katerega smo si sami zakuhali. Tako, da našo stanje ne primerjat z kapitalizmom.
Lahko se sprehodite v Avstriji, v kateri še tako radi Slovenci delamo in služimo kruha. Tam se vidi kapitalizem;)

dexter

tinka78 in bojci19 ... nemo pravo ka sta glupiva.... ali.... tinka predlaga ka se naj prouti kapitalizmi borijo tak ka sami gratajo kapitalisti in plačüvlejo davke od kerih se vejči del potroši za izvajanje represije nad navadnimi državljani, kratenji njihovih pravic in financejranji mutnih poslov tistih ka so pri koriti... in tij bojci19 tou podpejraš. Praviva sta vüva... :)

I-OWN-YOUR-MOM

lol, tinka, tebi fali približni 99% znanja o ton, kak svejt funkcionejra ...

bojci19

dexter,
Tale stavek mi je bil všečen:''Rezanje avtomobilov, nabijanje muzike, kampiranje pred borzo in podobna uporniška dejanja so popolna brezveznija. S tem ne boste spremenili sveta.''

Po drugi strani pa kot sem napisal, pri nas ni kapitalizma kot je v obliki razvitih držav.
Ne rečem za tebe, ampak določen folk piše kar vse povprek. Predvsem pa piše tisto kar jim je vsajeno v glavo in kaj jim je všeč. Treba gledati realno

Windu

Vejpa nejde pričaküvati, ka do se lidje zavzemali za sistem, v šteron do dejansko sami odgovorni za svoj uspeh xD Slovenska mentaliteta je pač ostanek wannabe komunizma - drüjgi morejo poskrbeti za mojo rit. Zato pa je Slovenija tü, ge je.

Kda de liden gratalo jasno, ka je delo vrejdno telko, za kelko de ga najcenejši delavec delo, in nej telko, kelko bi oni meli plače, te de se začo napredek. In dokeč do delavce (pa tüj firme) med seuf tekmüvali s ten, što de napravo cenej, namesto što de napravo boukše, de ostal naš sistem v rijte, lidje pa brez pejnez.

Ali prinas je pač "vrednota", ka delaš, namesto ka slüjžiš pejnez. Zato pa kapitalizem ne valja za Slovenijo.

I-OWN-YOUR-MOM

Ge man idejo napraviti en dokumentarec, ge bi se predstavila situacija v Sloveniji podobno, kak se predstavla v ZDA v določenih dokumentarcaj, nagrajenimi cilau z oskari ... predvsem stvari, ge se je obrnilo največ keša, pa kakše intervjuji z vpletenimi badguy-i, itd. Či bi ščel slučajno što kak koli sodelovati, naj mi piše, ka to je redno kompleksna stvar ka bi posameznik skup spravo. Guča bi blo o bankaj, pravnon sistemi, ekonomiji, politiki in vsen, ka je prinas skorumpejrano v nulo.

Vipko
čevapčič na ražnje

.. sociologija pravi, da se pravi kapitalizem v vsem svojem razponu lahko prične šele takrat, ko nastopi globalna kriza .. :P

bojci19

Sociologija pravi:
če greš na filozofsko študirat sociologijo, boš večno na cesti!
;)

dupont

ges tu podpiran celotno umetnost pa idejo samo ne vem ka mata skupnoga avto pa kapitalizem.avto je dejte industrijske revolucije kapitalizem je pa izrodek politike. ker drugače bi lejko pravli ka je elektrika kera je bila tu ponucana še večji kapitalistični kozel...

pa tinka ma delno praf. opanki, all-naturelle cote pa parole še ne spremenijo nič. ne strinjan pa se s ten naj tej lidje odpirajo lastna podjetja. man filing ka je dosti teh lidi že zaposlenih negi tou so večinoma lidge keri se še izda spopadajo s ten ka možgani ne bi pobegnoli. takših ka pa prazno slamo mlatijo pa je tuj dosta tudi ger indri nej samo med touf alternativnof mladinof

niga

hmmm, nebi bilo bole smiselno obratno, ka bi avto iz odpada vkup napravile, pa reciklejrale? dotični lastnik avtomobila de pač mogo novi avto kujpiti pa naprej kapitalizem podpejrate

BB

Sicer nosin očala ali slejpi še nejsan ;) Se pa zavedan dejstva ka če ščejš živeti kak človek moreš delati... :)

Nišče pa ne pravi ka nesmiš biti upornik - je tüdi to ena čisto normalna faza pri vsakšon človeki, kera bi se pa sicer naj negi z odhodon mozolčkov zaključila... ;)

gor1987

Da pa kelko lidij odi z dragin avtomobilon, či glij Prekmurje je najsiromašna slovenska regija

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice