Potem ko so po številnih zapletih v sistemu B končno le našli skupni jezik, se zdaj s podobnimi težavami o določitvi cene vode ubadajo v sistemu C, ki zajema občine v Prlekiji.

Javno podjetje Prlekija vodovoda še vedno ni prevzelo v upravljanje, saj elaborat o enotnih cenah omrežnine in vodarine zavrača občina Ljutomer.

Stroški previsoko ocenjeni, elaborat nezakonit

V sedmih od osmih prleških občin so elaborate sprejeli, nasprotuje mu županja ljutomerske občine Olga Karba, saj naj bi bila vrednost infrastrukture novega vodovodnega sistema previsoko ocenjena. Posledično bi se stroški za vodo in omrežnino za občane Ljutomera dvignili za kar 97 odstotkov, za domača podjetja pa kar 300 odstotkov.

S sprejemom elaborata bi za občino po županjinem mnenju nastala nepopravljiva škoda. Karbova meni da je elaborat nezakonit, saj v ceno omrežnine vključuje tudi splošne stroške, ker so višine omrežnine po občinah različne, pa bi občani ljutomerske občine zaradi drugih morali solidarnostno plačevali več.

Izdelava ločenega elaborata o cenah?

Občinskemu svetu je zato predlagala, da odstopi od dve leti starega medobčinskega sporazuma o lastništvu in upravljanju sistema C, da zaprosi za mnenje računskega sodišča, da Prlekija za ljutomersko občino izdela ločeni elaborat o cenah in da do ureditve zadev občina ne bo plačevala računov za upravljanje njenega dela vodovodnega sistema.

O predlogu na zadnji občinski seji niso glasovali, saj je bilo premalo svetnikov. Je pa občina p domnevnih nepravilnostih opozorila Računsko sodišče.

Županjine očitke zavrača direktor javnega podjetja

Medtem očitke županja ostro zavrača direktor javnega podjetja Prlekija Davorin Kurbus, ki trdi, da so cene zakonite, splošni stroški so lahko v elaboratu ter da visoki odstotki podražitev veljajo le v izjemnih primerih.

Kurbus meni, da je za pomisleke zdaj prepozno, sistem je namreč zgrajen, elaborat o cenah pa usklajen z vsemi občinami razen z ljutomersko.
Po njegovem je za pomisleke prepozno, ker je sistem zgrajen, elaborat o cenah pa usklajen z vsemi občinami razen z ljutomersko. Kurbus meni, da so bile zaveze znane že na začetku, ena od njih pa so tudi enotne cene znotraj sistema. Dodaja, da je po zgraditvi vodovodni sistem C vreden štirikrat več, kot so bili vodovodi posameznih občin prej, uporabnikov pa bo več le za 20 odstotkov, zato bo za priključek treba plačevati bistveno višjo omrežnino.

Predsedujoči svetu ustanoviteljic upa na dogovor do 19. januarja

Predsedujoči svetu ustanoviteljic Prlekije, župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič je za STA povedal, da še vedno upa, da si bodo v Ljutomeru premislili ter da bi do 19. januarja, do sestanka sveta ustanoviteljic Prlekije, le podpisali elaborat.

Iz vodovodnega sistema C se z vodo oskrbuje dobrih 37 tisoč prebivalcev, od tega so jih deset tisoč priključili na novo. Sistem je stal okoli 50 milijonov, iz evropskih sredstev je bilo namenjeno dobrih 43 milijonov evrov.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rom ano (nepreverjen)

Prav ima, tako bi morali narediti tudi v sistemu B. Nobene logike ni, da je mesečni strošek pri enaki ali celo manjši porabi v občini Tišina bistveno, bistveno VEČJi, kakor npr. v sistemu A oz občinah, ki spadajo v A.

Gost 5 (nepreverjen)

Pri takem županu kot ga ima občina Tišina tole ni čudno. Župan itak nima hrbta in dela samo za nekaj osebkov, ki mu krijejo hrbet. Za navadnega vaščana se sploh ne zmeni.

Sicer so pa župani po vseh občinah za nekaj cekinov prodali prebivalce svojih občin. Enako velja za veliko večino svetnikov, le redki so se uprli.

Pomurski vodovod je samo še eno od poglavij v knjigi korupcije, ki vlada v Sloveniji.

In reply to by rom ano (nepreverjen)

občannnn (nepreverjen)

No lahko je biti skrit in anonimno komentirati. Karbova pa malo modrijo tira, ker sedaj po zaključku investicije, ki jo je kot vodilna občina Ljutomer ves čas vodila zdaj išče neke izgovore. Ko kupiš nov avto imaš večje stroške kot si jih imel s starim avtom. Se vidi da se volitve bližajo.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Komentiral sem za občino Tišina, za Ljutomer me ne zanima.

Če že delaš primerjavo z avtom. Ko kupim nov avto imam manjše stroške vzdrževanja, pa tudi nov avto boljše dela kot je stari, pri pomurskem vodovodu je pa kontra.

In reply to by občannnn (nepreverjen)

TUNČ (nepreverjen)

TAK JE TOU , ČE SO NA OBČINI ZAPOSLENI SAMI AMATERI

partizano (nepreverjen)

prodam brejo svinjo,, teža cca 250 kg cena 700 evrof

Zavedni (nepreverjen)

Vodovod je narodova lastnina- ne državna- ne občinska, - skih šerifov.
Nič ni prepozno - revizijo postopka, samo kukat in nič storiti se nebo nič zgodilo.

Za tako mursko- gnojnico, ki jo pumpajo na goričko' da si ljudje ustekleničeno kupujejo.
Res res absurd. Ljudje se bojijo ker jim gospodinski aparati zaradi klora in xx crkavajo.

Gost 5 (nepreverjen)

Ne samo na goričko, tudi drugod dobivajo enako svinjarijo. Na srečo sem med temi, ki imam privilegij, da samo plačujem predrago vodo pomurskega vodovoda, dobim pa vodo z lokalnega črpališča.

S pomurskim vodovodom, ko bo projekt končan, se uvaja monopol nad vodo. Svinjarija na kvadrat. Me zanima kateri lokalni šerif si bo podjarmil vodovod?

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Ne daj se Olga Karba. Rabimo več takih županj.

bonge (nepreverjen)

Neje bil tej Kurbus direktor Hypo-Alpe-Adria banke v Sobote ? Same dobre državne službe, dobra plača "living life"hehehe

barcelona (nepreverjen)

Kakšen naj bo komentar, da ga boste objavili?

barcelona (nepreverjen)

Sobota info več ne bom komentiral, niti ga kdaj koli več odpiral. Bodite srečni !

partizano (nepreverjen)

Jaz pa prodam brejo svinjo, skopano v vodi iz prekmurskega vodovoda,, pa je prasica še bolj umazana kot pred tuširanjem

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice