Projekt pomurskega vodovoda še vedno dviguje prah, tokrat je vroče na desnem bregu reke Mure, kjer župani vključeni v Sistem C ne najdejo skupnega jezika o ceni vode.

Na Ministrstvu za okolje in prostor je včeraj potekalo drugo srečanje županov z ministrico Ireno Majcen. Srečanja, na katerega so bili povabljeni predstavniki Javnega podjetja Prlekija in župani vseh osmih občin, so se udeležili vsi vabljeni, razen Občine Ljutomer. Olga Karba je namreč že dopoldne v pismu javnosti sporočila, da je na sestanek ne bo

Po srečanju so z ministrstva sporočili, da morajo imeti občine Ljutomer, Apače, Radenci, Gornja Radgona, Razkrižje, Križevci, Veržej in Sveti Jurij ob Ščavnici na podlagi projektne zaveze skupnega upravljavca celotnega vodovodnega sistema C, enotno ceno storitev oskrbe s pitno vodo, projekt pa mora prispevati k doseganju kazalnikov operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture.

Izpeljane morajo biti vse zaveze

Ministrstvo ugotavlja, da je projekt uspešno končan v gradbenem smislu, vendar to za uspešno končanje projekta ni dovolj, ampak morajo biti izpolnjene tudi vse z njim povezane zaveze.

Stanko Ivanušič, predsednik sveta ustanoviteljev javnega podjetja Prlekija, ki je upravljavec sistema C, je za STA povedal, da jim je ministrica pritrdila, "da zaveze, ki so jih potrdili ob vstopu v sistem in so jih podpisali v medsebojnih sporazumih, veljajo in da poti nazaj ni". 

"Res pa je, da ostane edino pravna pot za reševanje teh starih zavez, županja Karbova pa bo ministrici najbrž pojasnila svoje rešitve. Mi smo jo čakali, če bi si premislila in prišla na sestanek, ter vztrajamo pri tem, kar smo povedali, je pa malo čudno, da teh rešitev ni predstavila že prej," je povedal Ivanušič.

V občini Ljutomer pripravili paket ukrepov

Ljutomerska županja je namreč v sporočilu javnosti zapisala, da so v občini Ljutomer pripravili paket ukrepov, ki bodo ministrstvu in državi omogočili, da izpolni zaveze do EU, obenem pa bodo omogočili prleškim gospodinjstvom in podjetjem, da plačajo za vodo toliko, koliko stane, in ne toliko, kolikor se lahko za vodo teoretično največ zaračuna. Zato ministrico prosi za sestanek okoli 15. februarja.

Karbova se sestanka ni udeležila tudi zato, ker ministrica navedb županov - tudi o tem, da je predlagala, naj občino Ljutomer tožijo - ni ne zanikala ne potrdila, prav tako pa ni odgovorila, ne kaj so uradna stališča ministrstva ne kakšen bo dnevni red.

Dodala je še, da je sistem C skupni projekt države, ministrstva, EU, do katere ima ministrstvo zaveze, ter občin, ki morajo storiti največ, da dosežejo obljubljene cilje.

"Moja ocena in ocena več deset objektivnih, nepovezanih strokovnjakov, s katerimi sem govorila na to temo v zadnjih mesecih je, da s predlaganimi dokumenti, elaborati, izračuni, cenami, pogodbami in sporazumi ne bomo pravočasno dosegli zavez do EU," je še v pismu ministrici napisala ljutomerska županja.

Spomnimo, da je do zapleta v sistemu C prišlo, ker so vse občine, razen ljutomerske potrdile elaborat Javnega podjetja Prlekija in s tem cene vodarine in omrežnine.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karči z Goričkoga (nepreverjen)

Z ten vodovodon so nategnili cejlo Goričko, kero jin je še kao naj hvaležno. Vsako gospodinstvo ma doma svoj studenec, keri ma po 9-15m globine in s kateroga je ziher voda boukša kak pa ta kera pritečej od ne ven ge, pa je puna klora, pa še ne ven koj. Plus toga so vo potegnili kao voda je bejla gda jo točite zatou ka je zrak poulek. Torej ti te še luft odajo ,) nega kaj, dobri majstri so.

goostt (nepreverjen)

Evropsko nategovanje prekmurskega naroda !

In reply to by Karči z Goričkoga (nepreverjen)

Grk Zorber (nepreverjen)

2,000,00 (1.790,oo + stroški priklopa) evrov želijo za priklop. Se pa hvalijo, da je to projekt EU in ministrstva. Ne to je projekt občanov. Konkretno govorim za sistem B - občina Puconci. Če bi ta prispevek zmanjšali bi se priklopilo večje število uporabnikov občino pa bi "kasirala" preko omrežnine. Sedaj pa del omrežnine gre za funkcioniranje(plače) podjetja Pomurski vodovod sistema B d.o.o. Sedaj se vidi kakšne neumnosti so podpisovali župani pri sklenitvi raznoraznih pogodb. Analize, ki so bile delane pred izvedbo projekta pa sploh ne odražajo dejanskega stanja in so narejene v pisarnah, brez sodelovanja strokovne in druge javnosti. Vsaj tako mislim, ker drugače sedaj ne bi prihajalo do takšnih anomalij.

Tišina (nepreverjen)

Tišinski svetniki so opozarjali, da se gre z glavo skozi zid. Pa nič. Zdaj pa mamo to kar mamo. Po zaslugi glasovalnega stroja dvigovalcev rok, ki niso imeli pojma, za kaj se gre, oziroma kakšne bodo posledice. Glavno da smo ZA.
Podobno je bilo z Beltinško občino. Pomurski vodovod se je "gradil" tam , kjer je bil vodovod že zgrajen.

prlek454 (nepreverjen)

Naša voda je za en kurac. Če bi jo 2 dni pil iz pipe bi vendar crkna.

barcelona (nepreverjen)

Vsi komentarji so popolnoma korektni. Strošek priključitve, potem pa še mesečna plačila za vodo in z njo povezane stroške. Če pogledate "Elaborat o formiranju cene vode v sistemu B" spoznate, zakaj takšne cene. Župani so se za nekaj dogovorili in odločili. Plačevali pa bomo uporabniki in to "redno" plačevali. Ali župani sploh kdaj odgovarjajo za mnogokrat storjene neumnosti?

čarni vrag (nepreverjen)

To nemreš verjeti, kaj se dela. Tako so v Prosenjakovcih pred kakimi desetimi leti zvrtali 181 metrov globoki vodnjak in našli dobro vodo. Na vodovod so priključili Prosenjakovci z okoliškimi vasmi. Zdaj pa slušaj dobro, to nemreš verjeti. Vrtino so menda prodali Radenski, vodo pa jim pumpajo iz Sobote in Kroga, več kak 20 kilometrov daleč. To je pravi norhaus.

MIHA ima RINKO (nepreverjen)

župani so šli samo po dnevnice,, da bi kaj koristnega zrihtali za občane pa ne,, svoj žep pa dobro poznajo.

Starejše novice