Projekt Oskrba s pitno vodo Pomurja – sistem B povezuje dvanajst pomurskih občin na območju levega brega Mure, ki pa zadnje čase ne najdejo skupnega jezika. Zaradi njihove nezmožnosti dogovora jim grozi, da bodo morale vrniti evropski denar, ki so ga dobile za gradnjo sistema, prav tako pa nekateri krajani ostajajo brez vode.

Rok se je iztekel

Včeraj so se župani oziroma predstavniki občin sestali z namenom, da potrdijo elaborat o določitvi cene vode. A do tega ni prišlo, saj se s tem nista strinjali občini Beltinci in Murska Sobota. Rok, ki jim ga je določila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, pa se je iztekel danes. Kaj to pomeni, za zdaj še ni jasno.

Kot nam je pojasnil Ludvik Novak, župan občine Puconci, ki predseduje svetu, se bodo z ministrstvom skušali dogovoriti, da jim rok podaljša do konca meseca. 

Deset občin podprlo novo različico

Spomnimo, minuli četrtek se je deset občin (brez Murske Sobote in Beltincev) uskladilo in podprlo novo različico obračuna omrežnine sistema B, kjer vse občine dobijo najmanj takšen delež omrežnine, ki bi ga dobile, če bi sprejele ločeno ceno, mestni občini Murska Sobota pa omogoči, da dobi najemnino v višini, ki jo je zahtevala. Občina Beltinci pa bi morala pred veljavnostjo tako sprejete cene podpisati sporazum o razdelitvi premoženja s preostalimi občinami in prenesti premoženje v upravljanje skupnemu upravljavcu.

Vendar se beltinška občina o novem predlogu na včerajšnjem sestanku ni niti opredelila, predstavniki soboške občine, ki se s predlogom načeloma sicer strinja, pa niso imeli mandata za potrditev, ker da mora o tem najprej odločati občinski svet, ki se bo sestal prihodnji četrtek, nam je pojasnil Novak.

Danes ponovni sestanek

Ker je občina Beltinci torej edina, ki premoženja še ni prenesla v upravljanje skupnemu upravljavcu, se bodo, kot nam je še povedal Novak, danes v Beltincih sestali predstavniki občin Beltinci, Puconci, ki predseduje svetu, Grad, ki je nosilka projekta in Vodovoda sistema B ter poskušali doseči soglasje.

Spomnimo še, da je deset občin vložilo tožbo proti beltinski, ker ni prenesla premoženja, a bodo, ko bo beltinska občina prenesla premoženje in potrdila elaborate, tožbo umaknile.

Zaradi nezmožnosti dogovora dvanajstih občin o ceni vode pa nekateri krajani še vedno ostajajo brez vode. In kaže, da bo tako vsaj še en čas. Več o tem pa v enem od naslednjih prispevkov.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
donetski (nepreverjen)

1. to ne pomeni nika..., eni župani pač malo sagajo ka de zdaj potop,
2. Kerman je itak strojnik in se ne da nategnoti na sujo, jasno jemi je ka de podpis te pogodbe pomeno ka de sakšo leto vsaj 60 EUR po kuči šlo "solidarno" na goričko. Sakši pameten župan to nemre podpisati. Pa tuj nindre ne piše ka je to obveza občine. Je pa obveza ka si zgučijo kak do se stroški talale.
3. Kalamar je nej dorasel tej funkciji. Tuj matematika pa logično sklepanje je mi nejde.
4. Dajte za direktora nekoga z beltinske občine in te rešili problem.

bono1

E moj marko, kak že ide marko skače, marko skače....., pretupaste ste vij za tao.

In reply to by donetski (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

pa se vidi nateg M. Sobote, da bo odločal mestni svet, če pa je kot je že bilo večkrat povedano da o ceni lahko odloča samo svet ustanoviteljic, pomeni da Jevšek pa prelaga odgovornost na mestni svet,

osmoza (nepreverjen)

štima v nulo. Evšek je kak poncij pilatuš, da je li možno vujde in si opere roke. On je nedužen kak marija magdalena. Cigan pa Đurov moreta opraviti job. zaposlenci na občini to dobro vidijo.

Ravenčan (nepreverjen)

Donetski: dobro si trufo tvoje "povedi" :)

Gost (nepreverjen)

odg.:donetski, kelko ges znan je bil l.2010 glih Kerman župan v Beltincaj, da so tiste pogodbe podpišavali, zdaj pa se zgleda ka njeme spomin peša. Lepo je pejneze za šenke dobiti te pa modrijo tirate in ljudi talati med Marke in Goričance,

bbbbbbb (nepreverjen)

Pol občin v sloveniji ukiniti. še v službo ne moreš priti v drugo občino, sranje.

varašanec (nepreverjen)

Pa kakši pomurski vodovod. Tou je čista nategancija. Pred ten k.rč.v.n vodovodon smo melo dobro vodo zaj pa teči RJAVA voda z vseh pip. Večino lidij si itak kipüvle stekleničeno vodo ka sploj na vüpajo piti te nesnage "pomusrka vode". Fala bogi ka neščejo podpisati. Jes njin dan čista praf. Na konci mo pa še za to greznico mogli drago plačüvati.

goričkoboy (nepreverjen)

Evo, to so zdaj tiste senje o "velkih občinah". Takši velki naj bi bile tudi soboška pa beltinska, keri naj bi po scenariji obsegali velki del Goričkoga, bar soboška.Što na Goričkon šče te soboškomarkaste riti? Vteknite se "velke občine" nekan.

Gost (nepreverjen)

Zakaj pa ne. Zgornja fotografija je že dovolj zgovorna: Je razlika med njimi in grobarji?
Na prvi pogled ne.

obveščeni krajan (nepreverjen)

Kalamar pa Zver, odgovarjala ta, ka lažeta v Lublani, ka je pomurski vodovod gotof. Beltinski vodovod sploj nema povezave z ostalin pomurskin vodovodon! Povejta tou ministrici, pa mo vidli ka de z vama. Pa novinari, dopisniki pa ostali prisotni, razlošte občanon, zakoj Böltinci neščejo podpijsati pristopa, napište pa povejte, ka je glavni problem cejna omrežnine. Gorički župani bi radi svoje lidij odirali za 11 evrov na mejsec plus voda in ostali stroški, beltinski župan Kerman pa se ne strinja s touf cejnof, ka je daleč prevelka. Tü je problem.

nateg (nepreverjen)

mali županeki so ščeli nategniti velko Evropo, pa do nekše mere jim je tudi gratalo, samo na konci nejde glij po plani. Vsemogočni župani pa so nategnili občane že pri plačilu priključitve na novi vodovod, pa čeprav se vodovod imenuje pomurski. Cena priključitve v občini G.Petrovci znaša 600€, pri obč. Grad 1000€, pri obč. Puconci pa 1800 €, kar je od oka sorazmerno številu zaposlenih na občinah. Torej komu že, so bila namenjena evropska sredstva?

Boštjan Š. (nepreverjen)

Pred sprejtjem smo na Tišini opozarjali na slabo pripravljene stvari, pa bi naju z g. Novakom na Goričkem takrat zaklali, ker sva bila proti. Sam G. Horvat, županov brat, ki je pooblaščenec občine za vodo, je rekel, da voda ne bo nič boljša, samo dražja bo. In ko smo spraševali, kaj bo z omrežnino so rekli, da ne vejo. Takrat so vsi občinski sveti bili postavljeni pred dejstvo, da to MORAJO sprejeti. Na Tišini smo se drenjali v sejni dvorani z vsemi župani, obljubljali so nam vse živo. Da bo v drugi fazi celotno Pomurje dobilo vodo. Ostale občine glede ustanovitve podjetja niso sprejele NOBENEGA amandmaja, ki bi preprečeval marsikatero anomalijo. In kaj se je zgodilo? Kalamar se je zavihtel na čelo podjetja, ostali župani pa po pilatovsko z opranimi rokami kažejo na občinske svete. In zdaj je edino Kerman, ki ga nekako ne maram preveč, stopil v bran SVOJIM občanom. KAR STE VOLILI, TO STE DOBILI, DRAGI POMURCI.

Landini

Za takšne zadeve bi obvezno potrebovali pokrajine. Ne moreš pričakovati od lokalnih šerifov, da se bodo zmenili resne stvari.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice