Zdi se, da se v javnosti pojavlja več vprašanj kot odgovorov glede razkuževanja večstanovanjskih stavbah. Na pomanjkljivost odloka opozarjajo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Če je vlada kljub dvomu Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) v koristnost razkuževanja hodnikov in stopnišč v večstanovanjskih stavbah sprejela tak odlok, naj zagotovi njegovo strokovno izvajanje, vendar ne na stroške etažnih lastnikov, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Veliko potrošnikov te dni na ZPS sprašuje, ali bodo dolžni plačati stroške razkuževanja, za katere jim upravniki niti ne vedo povedati, koliko bodo znašali.

Na ZPS so prepričani, da je zapovedano razkuževanje splošnih prostorov stavb ukrep za zagotavljanje javnega zdravja, katerega stroške mora kriti država. 

Nejasna vsebina odloka

Na ZPS poudarjajo, da mora biti vsak odlok napisan tako, da je njegova vsebina jasna in določna in da je naložene obveznosti v realnosti tudi možno izvajati.

Ker omenjeni odlok določa razkuževanje in ne čiščenje skupnih prostorov, je očitno, da ga ne morejo izvajati osebe brez posebne zaščitne opreme in brez ustreznega izobraževanja, torej ga ne morejo izvajati etažni lastniki niti osebje stanovanjskih upravnikov, čeprav je ta možnost zapisana v odloku. V sedanjih izrednih razmerah tudi ne morejo biti nabava zaščitne opreme in razkužil ter kakovost storitev razkuževanja prepuščeni stihiji trga in iznajdljivosti etažnih lastnikov ali upravnikov, saj so v javnosti ves čas  prisotna opozorila, da razkužil in zaščitnih rokavic in mask  primanjkuje celo v ustanovah, kjer jih nujno rabijo zaradi prisotnosti bolnikov z virusom. 

Razkuževanje naj izvaja pravilno usposobljeno osebje

ZPS poziva pristojne, da ponovno razmislijo o primernosti oziroma o uresničljivosti tega odloka in ga ustrezno dopolnijo. Če je razkuževanje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb strokovno utemeljeno, potem naj vlada zagotovi, da ga bo tudi strokovno pravilno izvajalo usposobljeno osebje, ki bo imelo zagotovljeno zaščitno opremo in zadostno količino razkužila za dvakrat dnevno razkuževanje v vseh večstanovanjskih stavbah po vsej državi.

Stroške razkuževanja pa naj nosi država in ne etažni lastniki oziroma stanovalci.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Enega samega centa ne bi dal za : "Stroške razkuževanja naj nosi država in ne stanovalci". Kaj pa potem rečemo tisti, ki imamo hišo, ko je prav tako treba razkuževati ????????? Sam moram plačati in sam moram razkuževati. Ne razumete : sami, sami boste plačali in delali.
Nevladnike, ki pa trosijo take nubeloze, pa ukiniti.

inokss (nepreverjen)

PAMETNJAKOVIC,
IMAM HISO IN STANOVANJE V BLOKU.
HISO ME NOBEDEN NE SILI RAZKUZEVATI, V BLOKU BODO ME PA TERJALI.
Prav tako kdo mi garantira, da bo vse razkuzeno glede na to, da so takoj po sprejetju tega napovedali, da razkuzila primanjkujejo?
Ta ukrep je sprejet na pamet. Posledica le tega pa je mastno sluzenje izvajalcev, upravnikov za opravljena dela katera sploh ne mores preveriti!
V kolikor zelijo kaj za varnost narediti, potrebno uvesti obvezno nosenje rokavic, maske izven hise ali stanovanja!

In reply to by tuncika

seder (nepreverjen)

potem se pa preseli v hiso, v bloku so pravila vecine. saj tvojih vrat ne rabijo razkuzevat.

In reply to by inokss (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

ni vecine, ker ne smemo imeti sestankov zaradi krize;)
Kar se tice razkuzevanja sem pa ze obvestil, da mi naj centa ne napisejo na racun, ker sem trenutno doma v hisi;)

In reply to by seder (nepreverjen)

Stroske naj nosi (nepreverjen)

medicinjsko-kemijska mafija ...

In reply to by tuncika

pejtek (nepreverjen)

razmišljam da ustanovim podjetje
Razkuževanje s.p
ki bo imelo hčerinsko organizacijo
Razkuževanje d.o.o
Vam povem bo denarja ko salate

Geza iz Beltincev (nepreverjen)

ti si res poden od podna
jadna mati ki te je rodila
kaj je pretrpela
ti pa takšno tele

In reply to by pejtek (nepreverjen)

Pastirček. (nepreverjen)

Vlada ne poslusa nasvetov NIJZ, niti ne poslusa nasvetov in priporocil Svetovne zdravstvene organizacije. V enon meseci mamo menje okuzenih kak smo meli od navadne gripe v enon dnevi v februari letos, mrlo je zanemarljivo malo ljudi pa se to skoraj nisce direktno od toga virusa. Ali nema veze, glavno ka vlada dela dobro in pela drzavo in drzavljane v pogubo.

asar (nepreverjen)

se enkrat preberi za sabo. in potem malo upostevaj inkubacijsko dobo in casovnico. bo slo?

In reply to by Pastirček. (nepreverjen)

tuncika

INOKSS - Debil.
Imam hišo in vikend, vendar v hiši živi naša družina in vsi hodimo v službe. In zdaj mi daj razlog, zakaj ne bi razkuževal hišo ????????????????? Želiš, da nekdo pride k tebi, ki stanuješ sam, prinese virus, ravno zaradi nerazkuževanja. ???? Debil na kvadrat !!!!!!!!!!!!!!!!

bubašvaba (nepreverjen)

Vsi odite v službe pa okoluli po bautaj, te pa se bojite ka de na van nešče tretji v hišo prineso virus. Bravo ti. Takše loloje rabi naša politika ka lejko z njihovo podporo sprejema bebaste zakone.

In reply to by tuncika

inokss (nepreverjen)

V bloku me drzava posiljuje z moznim stroskom nad 100eur na mesec za neke storitve za katere ne vem ce so ustrezno opravljene. Prav tako bo spet vse okuzeno ko se nekdo dotakne zvonca, ograje... po opravljenem ciscenju.
Moj ukrep v bloku je razkuzevanje lastne kljuke v stanovanje, cim manj obiskov, razkuzevanje rok, nosenje rokavic v skupnih prostorih in posledicno razkuzevanje rokavic, ker jih nimam na rezervo dosti!

V hisi se drzimo pravil, cim manj obiskov, redno razkuzevanje rok ob vstopu v hiso, razkuzevanje kljuke od vhodnih vrat, rokavice...

Razkuzevanje skupnih prostorov v bloku je samo strosek brez garancije. Pri vsem do profitirali upravljavci in doloceni izvajalci!
Ce je ze tako naj drzava uvede se razkuzevanje vecstanovanjskih his, posamicnih his, ker vecina vas sploh nima enega razkuzila doma!

SPRASUJEM PA SOBOTAINFO, KJE LAHKO OBCANI DOBIMO MASKE S STRANI OBCINE, KER STE PREJSNIC TAKO PAMETNO NAPISALI, DA IMA OBCINA LE TE NA ZALOGI ZA NAS???
Sem vprasal 2 obcinara in brez konkretnega odgovora!

In reply to by tuncika

12 (nepreverjen)

Kar naj drzava placa

232 (nepreverjen)

kar naj si sami placajo. ni obvezno naj ne razkuzujejo ali pa se naj preselijo pod most. Tipicno komunisticno naj vse drzava, nismo Venezuela z nafto, oj sori tudi tam so kaviar levicarji vse bankrotirali.

In reply to by 12 (nepreverjen)

bla bla bla (nepreverjen)

mene zanima kak naj znan,če se rejsan 2x dnevno razkužuje ? nindri nega zapisano ;-)

inokss (nepreverjen)

mene je bolj strah a se 2x dnevno vsaj razkuzi glede na to, da po govoricah vlade primanjkuje razkuzila. Na koncu do razkuzevali mrsanco razkuzila z vodo:)
Navsezadnje je vseeno, ker tak po razkuzilu ko kdo prime kaksni predmet bo spet kuzno:)
Zanimivo, da drzava kljub krizi zaracunava ddv na to nujno opremo...

In reply to by bla bla bla (nepreverjen)

spopt (nepreverjen)

ne verjame, inokss, prilepi kje si to pobral, drugace je samo tvoja cudna domisljija.

In reply to by inokss (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

kaj mislis, to s pomanjkanjem razkuzila? Na 24ur je bil video pod clankom, da je vlada sprejela potrebo po razkuzevanju stanovanj. V videju je bil tudi jj.
V kolikor rabis ti poiscem tocen link

In reply to by spopt (nepreverjen)

232 (nepreverjen)

kak znas ali se je 2x dnevno pometalo? ali vsaj 1x ? predlagam da sedis pred vrati in kontroliras.

In reply to by bla bla bla (nepreverjen)

bla bla bla (nepreverjen)

Izgleda,da bo potrebno ;-) ,da nas še tukaj ne norijo in zaračunavajo za nedelo.Lepo pa bi bilo,da kdor nam razkužuje objekte,da da seznam na oglasno desko in se vpiše kdaj in ob kateri uri se je delo opravilo ;-) je to tako teško naredit ?

In reply to by 232 (nepreverjen)

nevenneven (nepreverjen)

TO DO ENI PA SLUŽILI NA STANOVALCIH V BLOKIH, razkužilo pa bo MALO CETA ZA POSODO IN VODA in TO JE TO.

fss (nepreverjen)

HODNIKE, STOPNIŠČE, KLJUKE DO STANOVANJ NAJ RAZKUŽUJEJO NAJ LASTNIKI STANOVANJ OZ BLOKOV!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice