Na sodišče za vojne zločine Srbije je po poročanju srbskih medijev bila vložena kazenska prijava proti prvemu predsedniku Republike Slovenije Milanu Kučanu.

Kučanu 28-letni vlagatelj pripisuje odgovornost za vojne zločine proti vojnim ujetnikom in celo za genocid leta 1991. Prijava je sicer bila vložena s strani beograjskega odvetnika Dušana Bratića, ki raziskuje domnevne vojne zločine, storjene nad pripadniki Jugoslovanske ljudske armade in civilisti na območju bivše Jugoslavije v začetku 1990-ih.

Po pisanju Dela so med prijavljenimi še načelnik tedanje TO Janez Slapar, eden od poveljnikov njenih enot Franc Anderlič ter štiri osebe, ki so zločine domnevno neposredno izvrševale.

V času oboroženih spopadov naj bi po navedbah prijave kršili mednarodno pravo iz Ženevske konvencije, ko je 29. junija 1991 skupina pripadnikov Teritorialne na Škofijah, nedaleč od mejnega prehoda v času sporazuma o prekinitvi ognja streljala na kolono terenskih vozil JLA.

»Kučan ne le, da ni storil ničesar, da bi izvršitelje kaznoval, pač pa je spodbujal k vojnim zločinom, tako da so bili do 8. julija izvršeni številni vojni zločini nad civilnim prebivalstvom, tudi nad ženami in otroki pripadnikov JLA, ranjenci, sanitetnemu osebju, ujetnikom in vojakom, ki so položili orožje,« Bratićeve besede navaja Delo.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
TO91 (nepreverjen)

Kak te zdaj tou? Ges san pa mislo ka sta Janša pa Krkovič samiva raztirala JNA in nas osamosvojila, Kučan pa je prej kao sodeloval z JNA in je nasprotoval osamosvojitvi. Zdaj je pa te Kučan obtoženi vojnih zločinov proti JNA s kerov bi po interpretaciji enih in edinih osamosvojitelov sodeloval in naj nebi želel ka se mi osamosvojimo. Ka je zdaj s ten desničari? Zločinov pa napadov na JNA so obsojeni sami kao komunisti, nišče pa nigi ne omenja največjih sinov slovenskega naroda. Očitno so niti blizi nej bili pri spopadih, zdaj se pa najbole po prsaj kučejo kak so nas osamosvojili. Srčno upam ka Kučana pa Slapara obsodijo za napade na JNA ka se te malo zaprejo gobci desničaron keri so vojno gledali po TV v Avstriji, zdaj so pa vsi vidni člani nekšoga združenja za vrednote osamosvojitve.

nn (nepreverjen)

...če bi nej bilo takšeh , ka mate IQ menše kak nakovalo bi nan bar malo boukše šlo...

In reply to by TO91 (nepreverjen)

predaja orožja (nepreverjen)

TO91 si pozabil, kdo je zavlačeval z ukazom slovenski TO naj vojski JLA ne dajo slovenskega orožja. Ja naš ljubi takratni predsednik - cele 2-3 dni je potekalo odvzemanje našega orožja s strani JLA, predno se je Kučan zmigal - kljub temu, da je za odvzem orožja vedel (tako je pisalo v medijih). Za to je neposredno odgovoren (tako po funkciji kot moralno). Verjetno podobno razmišljajo v Srbiji s to ovadbo. Če bi takoj na začetku izdal ukaz, bi JLA armada vedela, da bo s slovenci še težje kot je kasneje dejansko bilo. Tako pa je večino našega orožja pobrala JLA in ga uporabila v BiH in CRO kjer je umrlo še več ljudi kot v Sloveniji. V Sloveniji naš takratni predsednik ne bo verjetno nikoli obtožen (vsi vemo zakaj), bo pa šel v zgodovino s tem velikim madežem. Sprati si ga ne bo mogel nikoli!

In reply to by TO91 (nepreverjen)

TO91 (nepreverjen)

Bla bla bla bla bla...... tou ti je Janša povedo ka je tak bilou? Eni smo bile te že na svejti pa smo na svoji oči vidli ka se je dogajalo, pred in po 91.
Če pa tij tak praviš te pa so se resno v Bosni pa na Hrvaškon strejlali samo s Slovenskin orožjon.... enin ga je šenko Kučan, drugin pa prodal Janša. Verjetno resno nebo nikoli obtožen za tiste čase, glih tak kak Janša nej. Pa mislin ka ma Janša dosta večji madež na sebi. Tisti ka smo te pouleg bilij pa nemamo nova24tv za edni pravo resnico, že znamo zakoj.

In reply to by predaja orožja (nepreverjen)

Gost4635 (nepreverjen)

Palček de šau sedit... pa to nej na pločnik

KUČAN - JOJ (nepreverjen)

Kučan je edini človek na sveti ka je že 20 let v penziji pa še itak vodi državo. Na vsaki prireditvi je v prvi vrsti, oglaša se in komentira vsako stvar. Povejte mi ge na sveti je kateri nekdanji predsednik v takem položaju - nobeden. Naj bi užival v svoji privilegirani in ne zasluženi penziji in bil lepo tiho ne ka se skoz gor prosi. In zdaj če ga Slovenci nismo sposobni v red spraviti ga bodo Srbi in tako je tudi prav.

revival (nepreverjen)

Ne boj se, srbi svojega čoveka nedo zajebali, Kučan je bil prosrbski pa de tou osto do smrti...

In reply to by KUČAN - JOJ (nepreverjen)

mun (nepreverjen)

zadnji čas da mu porežejo krila,ker mi ne moremo bodo to storili srbi in to v našo korist.

čarni vrag (nepreverjen)

To so kisle kumarice. Zdaj bo človek rojen 1991 vlagal neke tožbe.

Vipko
Truplo

Tole iz Srbije je bolj za Pavliho... Če bi mu moral kdo soditi, bi morali to sami narediti pred vsaj petindvajsetimi leti. Ni sicer še vse izgubljeno... vendar vsaj upam, ker je že star in bo prej ali slej umrl, da ne bomo imeli po slovenskih mestih in krajih nenazadnje še ulice imenovane po njem.

Ne zasluži si, kakor tudi, da je kvazi predsednik proslave ob prazniku priključitve.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

dolfe struna (nepreverjen)

Tudi to bo prišlo na dan ,da si je marulek to sam naročil v Srbiji ,da bi se ovcam zasmilil .Od TO pa je pobral orožje ,da so Srbi lažje napadli

revival (nepreverjen)

Ka pa Kramberger????? Tu nede prijave????

Krambergere so pa (nepreverjen)

Kucanovi pobili ker so Stajerci ...

In reply to by revival (nepreverjen)

Naprej v novo (nepreverjen)

JUGOSLAVIJO ... izdajalca in zlocinca pa u zapor

Kill Bill (nepreverjen)

Ta pa je lovska :)
V Srbiji prvo naj svoje polovijo... Pa te dale!!

www (nepreverjen)

Nekak se mi dozdejvle što stojij za tauf "akcijov". Janez Komunist Janša. No čas kislij kumarc se bliža, trbej nekše novice sproducejrati za svoje volilce, ka ge nedo slučajno začali premišlavati s svojov glavov. :)

lauraas (nepreverjen)

Tale obtožba je po Kučanovem naročilu, pametna poteza, kot vse do zdaj, samo da ostane na oblasti. Saj sta pa z Jankovičem zlizana. "Pametan je ovaj Kučan!"

Balkan (nepreverjen)

Srbi že znajo ka delajo!!

ToneB (nepreverjen)

Ja, ja pa vsakemu pride vse domov. Ko bodo srbi izdali EV nalog za aretacijo, bo Milanček prilafal v Mursko republiku, tu mu SLO policija nemore nič, ker ste država v državi zase zaščiteni..TROTI rdeči. Milanček, trdi, da bo zgodovina pisala zgodovino, jaz pa mislim, da H A G.....Ja to so pa vaši stalinisti "južni bratje", Malo je zajebano ko rdeča zvezda drugo zvezdo pika....Še bo mogoče kaj drugo ven prišlo, kdo pa ve...Jaz mislim, da to ne drži, saj smo vsi bili v tarče agresorske vojske.....Kako pa je bil dogovor z Miloševičem in ostalimi komulajzarji pa še sedaj ne vemo...'

Balkan (nepreverjen)

Politika je kurva!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice