Slika je simbolična.
Odprla so se volišča za referendumsko odločanje.

Po vsej Sloveniji so se ob 7. uri odprla vrata več kot 3000 volišč za referendumsko glasovanje. Na njem državljani odločajo o uveljavitvi zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija.

Volivci lahko svoj glas oddajo do 19. ure, prvi izidi današnjega glasovanja pa bodo znani po 20. uri.

O čem odločamo?

V Sloveniji se je odprlo 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča. Volivci v tujini pa bodo lahko glas oddali na enem izmed 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Volivci bodo na referendumih odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o Radioteleviziji Slovenija, kot jih je sprejel državni zbor.

Vsak volivec se sam odloči, ali bo glasoval na vseh treh referendumih ali samo na enem oziroma dveh. Pri sebi mora imeti osebni dokument, s katerim izkažejo svojo identiteto, obvestila, ki ga je prejel na dom, pa na volišču ne potrebuje.

Pred glasovanjem se bo moral podpisati v volilni imenik za vsak referendum posebej, nato pa prejel glasovnice za tiste referendume, za katere se je podpisal v volilni imenik.

O vsakem zakonu volivec glasuje tako, da obkroži besedo za, če želi glasovati za njegovo uveljavitev, ali proti, če zakonu nasprotuje.

Volišča bodo odprta do 19. ure, po koncu glasovanja pa se bodo podatki o izidu glasovanja ugotavljali za vsak referendum posebej. Prvi delni izidi bodo predvidoma znani po 20. uri, nato pa se bodo rezultati na spletni strani Državne volilne komisije sproti posodabljali.

Usoda zakonov bo predvidoma znana pozno zvečer. Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Glede na zadnje podatke o številu volivcev mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev, je v začetku tedna sporočila Državna volilna komisija.

Prvi podatki o volilni udeležbi pa bodo znani okrog 12.30, in sicer za udeležbo do 11. ure, podatke o udeležbi do 16. ure pa bodo predvidoma sporočili ob 17.30. Kot opozarja Državna volilna komisija, bodo ti podatki znani le za udeležbo na referendumu o spremembah zakona o vladi, po 19. uri pa se bodo ugotavljali za vsak referendum posebej.

Vse do zaprtja volišč je še vedno treba spoštovati volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce napeljevala h glasovanju za ali proti zakonu. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Izidi današnjega glasovanja sicer še ne bodo dokončni. V ponedeljek jih bodo namreč dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti iz Slovenije, 5. decembra pa z glasovnicami iz tujine.

Uradni izidi referendumov pa bodo predvidoma znani šele januarja prihodnje leto. Zaradi ugotavljanja kvoruma bo ministrstvo za notranje zadeve pripravilo še podatke o številu volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika o zaključka glasovanja.

To bo glede na rokovnik referendumskih opravilo 14. januarja, Državna volilna komisija pa bo poročilo o končnem izidu glasovanja sprejela najpozneje 24. januarja.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Trikrat ZA. Janšo in njegovo bagro potolčimo do tal. Zmečkajmo jih. Dajmo jim še peti udarec v letošnjem letu. Plešasti je izgubil parlamentarne volitve, izgubil je predsedniške volitve, izgubil je lokalne volitve v vseh večjih mestih v Sloveniji in danes bo izgubil še tri referendume. Plešasti psihopat gre z današnjim dnem na smetišče zgodovine.

black panter

3 krat proti košavomi golobinjeki,levičarska bagra

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

xyx (nepreverjen)

Zdaj grem na volitve in pošlem čelavoga diktatorja na zgodovino.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

slo-10 (nepreverjen)

Karl pa ti znaš zakaj je referendum?????

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

xyx (nepreverjen)

Seveda, da zeznemo čelavoga Jančija. On bi se rad s tem igral zdaj pa se bodo drugi. Ha ha ha

In reply to by slo-10 (nepreverjen)

Za proti (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Trikrat ZA
ZA nadaljnje plačevanje RTV prispevka in zvišanje le tega
ZA tri nova ministerstva,posebno Bratuškovo in Šarca ,keriva je izvolilo ljudstvo
ZA trajno oskrbo,vsak naj ima pravico do kruha in vode

Tecumseh (nepreverjen)

Seveda imaš demokratično pravico, da voliš tako, kakor misliš, da je prav:
1. Naročnina za RTV se ni dvignila mislim da vsaj 10 let? Nisem niti proti plačevanju, niti zvišanju. Vseeno pa samo zato ne mislim obkrožiti DA, kajti problemi so drugje, tudi, da je enormno preveč zaposlenih, zato pa je do pred kratkim zavod posloval z izgubo; NE bom obkrožil tudi zato, ker hočem videti tudi drugačne vsebine in samo v stilu Studio city-a, čeprav tudo to oddajo gledam; ...;
2. Ja, tule ti vidim sarkazem. Seveda se ne gre samo za tri nove ministre, ampak za nekaj sto na novi zaposlenih (čeprav trdijo v vladnih strankah drugače), kateri so "pridno" kolesarili ob petkih oz. nekateri kolesarjem vzdrževali kolesa, kamor oba omenjena seveda spadata in res imata "gromozansko podporo" ljudstva;
3. Vsaj ima že sedaj to pravico, vsaj napisano, vemo pa, da je včasih realnost drugačna. In s čim vlada sedaj garantira, da bo realnost po enem letu drugačna, če se niso zganili trideset let, pa bili v tem času na oblasti mislim da 26 let proti 7? Tedanja pozicija oz. sedanja opozicija je napisala zakon in takoj po prevzemu oblasti je nova vlada spisala svoj zakon, a ga v vseh naštetih letih niso! Čemu sedaj naenkrat taka skrb?

In reply to by Za proti (nepreverjen)

lol lol (nepreverjen)

"Čemu sedaj naenkrat taka skrb?"
Ka resno? Namesto ka bi pravo končno ka se je nešče v 30 lejtaj geno, ti pitaš zakoj zdaj na enkrat takšna skrb. V iston posti pa ugotavljaš ka se je 30 lejt nej nič spremenilo. Še enkrat te pitan... ka resno?
Ges se samo najem pa iden glasovat... 2x ZA , 1x PROTI. Kak koli de RTV, slabše kak zdaj nemre biti. Za to ka ti praviš ka se 30 lejt neje spremenilo bon tudi ZA in tisti keri de tu glasov proti resno nema vseh stvari na mesti v glavi, še celo če si starejši človik, še celo če si v domi ali maš koga v domi.
PROTI bon pa zato ka bi se ova najbole nesposobna ženska v slovenski politiki ponovno nebi prigrebla na nekši ministerski položaj. V ton pa tej vlade ne podpiran.
Na žalost pa 2/3 ldij sploj ne vej zakoj idejo na referndum, niti ne vejo razložiti zakoj točno do ali ZA ali PROTI. Velka večina glasuje po politični liniji. Zadnjič san čuo ka je en poštar v Soboti izjavo ka de on glasoval proti zato ka pedri nedo dece meli. In te se zapitaš, če so takšni referendumi sploj od kakšnoga haska, razen zato ka si razne politične opcije preštevajo glasove.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

xyx (nepreverjen)

Kakšne pametne razprave. Trbej plešastoga diktatora poslati v rit.

In reply to by lol lol (nepreverjen)

Voggdf (nepreverjen)

Ja, pa ne na racun nas normalnih ljudi, to kar ti delas je preko zrtev do cilja. Tudi ce umremo in bomo revezi, samo da bo vasemu fetisu o jansi zadovoljeno. Pa vi ste bolniki, ni cudno da en drugega obuzujete in hkrati napadate.

In reply to by xyx (nepreverjen)

xyx (nepreverjen)

Čelavi Janči je naredil razdor med Slovenci, zato mora v negativno zgodovino.

In reply to by Voggdf (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Poglej, slabo si ali prebral, kar sem razložno napisal ali pa enostavno ne razumeš in pika!
"Čemu sedaj naenkrat taka skrb?" Res, vsaka skrb je hvale vredna, to ni problem. Ampak, PREJ jih ni ničesar skrbelo in to dokler ni SDS vložila zakon (konec prejšnjega leta) o tej problematiki. In potem naenkrat "taka skrb", kot da je trenutno veljaven zakon res popolnoma narobe obrnjen (torej ne drži tvoja trditev, da se ni nihče v tridesetih letih "geno". Eni so se lani in sedaj...? V tem je moje bistvo, upam, da sedaj razumeš moj pomislek, zakaj naenkrat "taka skrb" Golobove vlade in če je ravno njihova rešitev sedaj optimalna?
Ostalo kakor hočeš, ti se boš odločil, kakor se boš, jaz sem se po svoje in več ali manj, to bo izražena volja ljudstva oz. ne bo veljala nobena rešitev, če ne bo kvorum udeležbe pač dosežen.

In reply to by lol lol (nepreverjen)

drajfus (nepreverjen)

Imam občutek, da bo udeležba tako nizka, da bo referendum padel.

Tecumseh (nepreverjen)

Saj to je prvi problem. Mislim, da so bile takrat parlamentarne stranke kar složne, da se vzpostavijo ta pravila glede kvorumov. Čisto prav: če bo vse padlo nam je lahko edino žal za denarjem, katerega se je pač zapravilo za referendume.
Zakaj že niso bili na datum drugega kroga županskih volitev?

In reply to by drajfus (nepreverjen)

Jjkkk (nepreverjen)

Nic denarja se ni zapravilo, kako lahko tako glupo razmisljas, ce sploh. To so te zavedli, tista stran politike ki jim 1x vsec, drugic ne, ta kvazi referendum. Tudi o vodah je bil stran vrzen denar.? Denar je sel ljudem, ki sodelujejo, podjetju ki tiska papir, delavcem place itd in bodo ta denar dobro spet porabili. Ce kje, se zapravlja denar, ko Jankovicu odpisejo dolgove, ko iz proracuna placujemo kazni ker sodnice ne opravijo dela in sojenje traja doooooolgo,.....

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Kak de spadno vej pa nega praga kelko volivcov more oddati glas.

In reply to by drajfus (nepreverjen)

goričanec2 (nepreverjen)

🤣🤣🤣Ge pa tij živejš! Takšni idejo volit ka nejmajo pojma! Pa tüj tiste ka so pijsale ka se ide za RTV naročnino! 🤣🤣🤣

In reply to by . (nepreverjen)

drajfus (nepreverjen)

Citat iz RTV-ja:

"Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volilnih upravičencev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev."

In reply to by . (nepreverjen)

he (nepreverjen)

Zakon v rokah zmesanih nima nobene veljave.
Drogerasom ne treba referendum, boli njih.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice