Škoda zaradi nedavne pozebe je največja v vzhodnem delu države, od Posavja, Štajerske do Pomurja, kjer so veliki nasadi vinogradov, sadja in poljskih površin s pridelki koruze. Tu je bilo ob zmrzali tudi za dve stopinji Celzija hladneje kot v zahodnem delu Slovenije. »V tem trenutku je opazna največja poškodovanost pri sadovnjakih, vendar bomo o točni škodi lahko govorili v času obiranja sadja,« je ob ogledu prizadetih sadovnjakov, treh vinogradov in njiv s koruzo v Pomurju dejal kmetijski minister Dejan Židan ter poudaril, da je njihov resen namen, da kmetijam pomagajo.

Škoda zaradi nedavne pozebe je velika naravna nesreča, za marsikoga tudi katastrofa, so se ob ogledu posledic škode zaradi pozebe strinjali kmetijski minister Dejan Židan, vodja OE KGZS Murska Sobota Franc Režonja in predsednik KGZS Cvetko Zupančič. V Sloveniji bi lahko presegla 2,5 milijona evrov, kar je prag za razglasitev naravne nesreče. »Je pa potrebno izvesti vse postopke za ugotovitev realne škode, za kar bomo po besedah strokovnjakov morali počakati do junija,« sporoča Židan.

Davčna zakonodaja naj se spremeni tako, da bo za kmeta enostavnejša

Sicer pa se bo Židan jutri srečal s predstavniki Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije, Uprave RS za zaščito in reševanje ter z drugimi ustanovami, da bi se morda dogovorili o predhodnem ocenjevanju škode za celo državo, kar omogoča potek nekaterih ukrepov tako na ravni Slovenije kot EU.

»Vemo, da se davčna zakonodaja mora spremeniti, vendar naj se spremeni tako, da bo za kmeta enostavnejša, bolj pregledna, da bo lažje načrtoval, ne pa tako, da se bodo povišali prispevki,« sporoča Židan.

Po Židanovih besedah je sedanje stanje še poslabšalo težke razmere, zato je potrebno biti previden. »Na jutrišnjem srečanju koalicijskih strank bom predstavil današnje argumente in lažje argumentiral spremembe osnutkov zakonov, ki jih je ministrstvo poslalo vladi,« je še dejal.

Kmetje naj prisluhnejo nasvetom svetovalnih služb

Kmetje so obupani in bodo ta izpad morali sedaj nekako pokriti, zato jim minister svetuje, naj prisluhnejo strokovnemu mnenju in nasvetom svetovalnih služb, vsem pristojnim pa, naj pripravijo vse postopke za predhodni popis in za končno uradno oceno škode v korist kmetov, morda tudi posebne razpise za obnovo. »Mi bomo našim kmetom vsekakor pomagali, a najprej je potrebna realna ocena škode,« je še enkrat poudaril Židan.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lend. (nepreverjen)

Če si imel zavarovano baje zavarovalnica plača 60% škode. Bar nekaj. Letina pa bo nekje 30%...

sadjarka (nepreverjen)

Kako to, da Avstrijci govorijo o škodi 200 milijonov, naši pa 2,5 milijona? To je zelo velika razlika, ne verjamem, da je pri njih bilo več pozebe. So morda cene pridelkov toliko višje?

Sadjar (nepreverjen)

Avstrijci so škodo ocenili 1,5 dni po katastrofi.... naši pa še danes ne vejo točno kakšna je...

sadjarka (nepreverjen)

Mogoče majo telko večje površine?

Gost (nepreverjen)

avstrija ma 70 % šume..
poanta je ta : oni oceejnijo itak premalo, tlko glih ka dobijo evropsk sredstva, vendar to si izplačajo "velkim" - zadrugam, oz v razne slamnate s.p......

Starejše novice