Dejan Židan, Jožef Horvat, Franc Jurša, Jasmina Opec, Branko Ficko in minister Radovan Žerjav so navkljub različnim političnim barvam kritični glede očitkov protikorupcijske komisije.

Zoran Janković in Janez Janša sta po ugotovitvah protikorupcijske komisije večkratno kršila zakone proti korupciji in integriteti, šlo pa naj bi tudi za razpolaganje z nepojasnjenimi viri premoženja. Dejan Židan in Radovan Žerav sta kritična in menita, da bi morala tako Janša kot Janovič odstopiti. Bolj zadržan je bil Franc Jurša, a vseeno pravi, da bi v primeru odstopa država lahko funkcionirala naprej brez politične krize. Nasprotno meni Jožef Horvat, ki meni, da z odstopom predsednika vlade avtomatično nastopi politična kriza. Branko Ficko je povedal, da bi tako Janković kot Janša moral v čim krajšem času sprejeti odločitev, Jasmina Opec pa pravi, da politiki ne smejo biti sodniki drug drugemu.

__________________________________________________

Kako komentirate ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije v primeru Janeza Janše in Zorana Jankovića?

Židan (SD): Zadeva se mora odviti kot v vseh ostalih demokracijah, ko nekdo doživi tako hude obtožbe, mora takoj odstopiti s političnega položaja in se brani kot nepolitik.

Jurša (DeSUS): Prišlo je do ustreznih ugotovitev. Zadeva me zelo preseneča, nisem pričakoval takšnih ugotovitev Protikorupcijske komisije - PK, sem pa vesel, da pri ugotovah ni vpleteno ime predsednika stranke, kateri jaz tudi pripadam, to je Karla Erjavca. Ustrezni organi v nadaljevanju, pravosodni, če bo seveda to PK tudi predala, bodo ugotovili dejanske napake, krivico in bodo temu ustrezno ukrepali. Ali je to moralno dejanje, o tem bi lahko še razpravljali. Jaz mislim da ni in da vsaka napaka, ki je bila storjena, seveda prinaša določeno odgovornost vsakega izmed njiju. Gre za večje vsote pri Jankoviču, ko gre za miljone, pri Janši gre pa za nižje vsote. Tukaj se gre tudi o njuni osebni odločitvi in o moralnem dejanju, vsakega posameznika.

Horvat (NSi): Oba gospoda, gospod Janković in gospod Janša sta eminentna politika in ko sem sam vstopil v politiko sem se zavedal, da mi politične funkcije poslanca niso v mojo last dali ljudje, ampak so mi ljudje to funkcijo zaupali. Ta funkcija ni moja lastnina in ko sem šel v politiko sem se zavedal, da ni meje med javnim in zasebnim življenjem. Karkoli počenjam 24 ur je javno. V tem smislu mislim tudi na moje premoženjsko stanje in seveda enako pričakujem od ostalih kolegov politikov. Seveda bom počakal, da se oba odzoveta, ko dobita to poročilo v roke, da morda s svojimi dokumenti dokažeta, da komisija nima prav, kar dvomim in potem bom tudi dal svojo končno izjavo glede odstopa.

Ficko (PS): Ugotovitve sem sicer včeraj prebral v medijih. Danes sem v Državnem zboru prebral material. Stvar je po moje zelo resna, konec koncev je poročilo sprejel pristojni državni organ, ki je zelo kompetenten. Ugotovitve imajo veliko težo, zato zadevo obravnavamo resno in seveda pride do vprašanja politične in pravne odgovornosti. Drugo je zdaj seveda, če pogledaš podrobnosti je eden posloval preko transakcijskih računov in so neke sledi jasne, drugi je posloval z gotovino, ampak te zadeve morata oba posameznika seveda pojasniti.

Opec (SLS): Poročilo z ugotovitvami in dokazi komisije poslancem ni bilo posredovano, smo se pa s posameznimi ugotovtvami seznanili iz medijev. V skladu z zakonom ima Komisija za preprečevanje korupcije določene pristojnosti pri ugotavljanju pravilnosti delovanja funkcionarjev, ima pravico, da v skladu s svojimi pristojnostmi izda svoje mnenje in ima dolžnost, da v kolikor obstaja sum, da je šlo za kazniva dejanja, ta sum naslovi na ustrezne organe, ki morajo ta sum obravnavati, zbrati ustrezne dokaze in, v kolikor se ti sumi izkažejo za utemeljene, izreči ustrezno sankcijo.

                               

Bi morala oba akterja v tem primeru odstopiti?
Žerjav (SLS, MGRT): V tem trenutku je najprej potrebno umirjeno, korak po koraku videti, kako bodo zadeve šle naprej. V vsakem primeru si Slovenija ne sme privoščiti, da bi na dolgi rok ostala brez vlade.

Židan: Ja in verjetno bi morala iti korak naprej. Tudi je potrebno konsolidirati vlado, ker tako kot so stvari sedaj, več ne more iti naprej.

Jurša: Zelo težko vprašanje. Poslušal sem zagovore tako Jankoviča v nekem delu, včeraj zvečer pa sem pri svetu javnega obveščanja gledal zagovore Janše. Upam da je PK nalogo opravila strokovno in so njene ugotovitve točne. V kolikor niso, pa je to tudi lahko neko drugo politično vprašanje.

Horvat: Včeraj sta oba pojasnila svoje videnje na poročilo protikorupcijske komisije. Seveda, vsak politik lahko odstopi sam, ne more ga drugi odstopiti, tako, da jaz predlagam in pričakujem, da bosta oba v tej zadevi dobro presodila in naredila tisto, kar je dobro za Slovenijo. V kolikor bi protikorupcijska komisija v mojem primeru pri meni ugotovila kakšne finančne nepravilnosti, bi jaz odstopil takoj drugi dan.

Ficko: Jaz bi zdaj, če bi tako na hitro odgovoril, glede na politično odgovornost in seveda glede na vso situacijo, ki vlada pri narodu, glede na vse vstaje in glede na odstop političnih elit, bi o tem zelo resno morala oba razmisliti in seveda v najkrajšem času, v dnevu ali dveh sprejeti ustrezne odločitve oz. dati svoj predlog.

Opec: Politiki ne moremo in ne smemo biti sodniki drug drugemu in s prstom kazati drug na drugega. Vsak politik si mora predvsem naprej sam pri sebi odgovoriti na vprašanja, kdaj so njegova dejanja moralna, kdaj niso, kdaj ima zaupanje državljanov in kdaj tega več nima. Vsak se te svoje odgovornosti mora zavedati in v skladu z njo sprejeti ustrezne odločitve.

______________________________________________________

Menite, da bi odstop obeh in posledično politična kriza pozitivno ali negativno vplivala na gospodarsko – socialno stanje v državi?

Židan: Pozitivno. Namreč, ta občutek, da se močnim ljudem v Sloveniji nič ne more, da odgovarjajo za prekrške samo majhni ljudje, je postal tako obremenjujoč, da celotno življenje v Sloveniji obremenjuje, tako, da je tudi očiščenje v vrhu politike potrebno.

Jurša: Težko je to ocenjevati. Gotovo bi do nekih sprememb prišlo. Mislim, da bi država lahko funkcionirala naprej ne glede na to, če bi Janša in Jankovič odstopila. Vsak je zamenljiv.

Horvat: Po eni strani pričakujem, da bi slovenskega politika s tem dobila nek večji ugled, na drugi strani pa je nesporno, da kar zadeva predsednika vlade, če predsednik odstopi, nastopi avtomatično politična kriza.

Ficko: Če bi prišlo do odstopa obeh akterjev, s tem se naša zgodba niti ni začela, niti se ne more zaključiti. V državi v vseh kanalih, vse tisto, kar se je nabasalo v zadnjih dvajset let, se ne da preko noči ali pa samo z dvema akterjema razrešit, tako, da tudi morebitni odstopi naše zadeve ne rešujejo. Mislim, da je potrebno več sprememb, tudi v posameznikih in drugih akterjih.

Opec: Negativen vpliv na gospodarsko-socialno stanje v državi ima početje, ko se politika v pretežni meri ukvarja sama s sabo. Imamo toliko realnih, dejanskih problemov, ki terjajo, da se jim posvetimo v popolnosti, da ves svoj čas in energijo namenimo izboljševanju stanja v naši državi. Vsak dan, ki ga ne namenimo iskanju pravih odgovorov na vsakdanje težave, ki jim imamo, je izgubljen dan. 

______________________________________________________

Kot (nekdanji) minister, ali bi v tem primeru odstopili?

Žerjav (SLS, MGRT): Da. V primeru ugotovitev PK pri meni, več ne bi bil minister, podpredsednik vlade ali predsednik stranke in pri tem seveda ostajam.

Židan: Absolutno. Poglejte, če protikorupcijska komisija ugotovi, da je nekdo dvesto tisoč evrov ali celo več denarja dobil iz neznanega razloga, to je izrazito hudi sum in zahteva takojšnji odstop.

*Do objave odgovorov poslanca madžarske narodnostne skupnosti Lászla Göncza nismo prejeli. 

Preberite tudi: 

Virant: Tako Janša kot Janković naj odstopita

Janković: Nisem kriv, nisem ničesar vzel, nisem ravnal koruptivno!

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MacUser

Zato, ker lahko nastopi politična kriza, funkcionarjem ne bo hudega, tudi če se ne držijo predpisov in zakona. Državljani smo samo statisti. Slovenija je pa raj za malopridneže vseh vrst. No, predvsem za tiste v strankah.

zima.bela

Državljani se iz statistov transformiramo v zombije, in g. Horvat, politik lahko odstopi, lahko ga pa tudi ljudje odstopijo - a ni to demokratično.
Odstop obeh bo le prvi korak(ec) k čiščenju slovenskega hleva.
Vsi, ki so kakor koli kompromitirani, morajo oditi!
Avtomatsko se bo končalo zgodovinsko obdobje "ta rdečih" in "ta belih" in to je pravzaprav OSNOVA za izhod iz situacije, v kateri smo - tako politične, kot tudi gospodarske.

trotlin

Radovane, samo se spomni kako in na kakšen način se jetvoja žena zaposlila v zavarovalnici Triglav. Če me spomin ne vara si takrat sedel v Nadzornem svetu te iste družbe, ki je v večinski lasti države Slovenije.
A se ti ne zdi, da bi ti moral že zdavnaj odstopiti, ker si zlorabil položaj in notranje informacije v dogovarjanju z vodstvom zavarovalnice Triglav v MS, kar je ravnotako koruptivno dejanje!? Pa tudi ponovno potrjeni sekretar Državnega sveta ti ne more biti ravno v ponos!?

Landini

Morajo iti predsednik države, predsednik dz, premier in ministri, vseh 9 ustavnih sodnikov, poslanci, vsi ki se ukvarjajo s politiko od 1985 naprej... Garnitura pokvarjenih naj se že enkrat zamenja z garnituro sposobnih, pametnih in zgodovinsko neobremenjujočih.

Vipko
čevapčič na ražnje

.. ge mijslen, ka se Janša gnjes bole kak tau, če de se koalicija obdržala ali nej, sekejra, keri so tisti štirje merjasci, ka so na svetu SDS glasovali proti njemu, najebali so, ostalih 300 je na varnem .. :)

zima.bela

No, Uroš Slak v Pogledih je obema slekel gate!
Zdaj naj ju pa njune falange kar branijo!!

KLIPAN

MARŠ!!!!

Perun

Marš, takoj!!!

bojbobi

Pa trotl,nej si ti glij trotl,ali ka se pa tiče komentara,si pa zadeu v puno.

Starejše novice