Z novembrom so se zaostrili pogoji pridobivanja potrošniških in stanovanjskih kreditov pri bankah, toda zaostreni pogoji ne veljajo za nebančne ponudnike kreditov.

Zaradi težjega pridobivanja kreditov se pričakuje preliv povpraševanja od bank do drugih ponudnikov kredita, ki pa niso povsem transparentni. Tržni inšpektorat poziva potrošnike, da so pri najemu takšnih kreditov še bolj previdni in kredite najemajo preudarno. Pri tovrstnih kreditodajalcih so potrošni izpostavljeni večjim tveganjem in drugačnim pravilom izterjave.

Nikakor pa naj se potrošniki ne odločajo za ponudnike brez dovoljenja za opravljanje dejavnosti potrošniškega kreditiranja, ki ga ponudniki izkazujejo z nalepko Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Zahtevajte vse informacije o kreditu

Na spletu in družbenih omrežjih je za pričakovati vse več oglasnih sporočil kreditodajalcev, ki niso banke, zato je tovrstne oglase potrebno zelo kritično presojati in pred sklenitvijo kreditne pogodbe pozorno prebrati vso dokumentacijo.

Pred sklenitvijo pogodbe je potrebno vedeti natančno koliko denarja bomo dobili, kolikšen bo mesečni obrok, koliko bomo odšteli za stroške in kakšne so ostale lastnosti kredita (obresti, zamuda, odlog plačila in podobno.). Ravno obresti so tiste, ki znajo biti pri tovrstnih kreditih astronomske.

Zakon o potrošniških kreditih (ZPotK-2) določa, da morajo ponudniki kreditov na posebej predpisanem obrazcu potrošniku pred sklenitvijo pogodbe posredovati predhodne informacije o kreditu. 

Po sklenitvi sporne kreditne pogodbe je že prepozno

Tržni inšpektorat poziva potrošnike, da nikoli ne podpisujejo neizpolnjenih obrazcev pogodb ali drugih dokumentov.

Prav tako je potrebno zavrniti podpis pogodbe, če je v njej naveden višji znesek denarja od dejansko prejetega, ter dodatno zahtevati, da se vračilo kredita vrši preko TRR računa podjetja (dajalca kredita) in ne »na roke« brez ustreznega potrdila s strani dajalca kredita. Ugotavljajo tudi, da potrošniki na domnevne nepravilnosti začnejo opozarjati šele, ko ne zmorejo več odplačevati sporno najetega kredita in domnevajo, da bodo po prijavi oproščeni plačila.

Tu pa je potrebno poudariti, da mora kreditodajalec tudi v primeru ničnosti kreditne pogodbe v celoti vrniti prejeti znesek kredita. Ugotavljanje veljavnosti posamezne kreditne pogodbe je zgolj v domeni sodišča.

Kdo ima dovoljenje za dajanje kreditov?

Kreditodajalce (nebanke), ki imajo dovoljenje za potrošniško kreditiranje lahko najdete na dveh seznamih, ki si jih lahko pogledate spodaj. Skupno ima 47 družb dovoljenje za storitev kreditiranja, večina s sedežem v Ljubljani. Posebej pozorni bodite tisti, ki ste ravno v postopku sklepanja kreditne pogodbe, in če vašega kreditodajalca ni na navedenih seznamih, kreditne pogodbe nikar ne sklepajte. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

No ja, ko so bile banke v gabuli smo bili vsi davkoplačevalci dobri za reševanje bank. Zdaj ko so si gospodje malo opomogli in spoznali, da nihče ne bo končal v zaporu pa udri po kolektivu.

Dead three (nepreverjen)

Posploševanje in nepoznavanje vsebine. Kot prvič davkoplačevalci nismo reševali vseh bank, zato ne meči v isti koš kar vse banke. Kot drugič pa vidim da ne ločiš Banko SLovenije od poslovnih bank. Verjemi, tudi poslovne banke niso srečne z tem ukrepom in bi z veseljem kreditirale občane, kar je nenazadnje njihova dejavnost. Ni to kapriča poslovnih bank, to je nerazumna odločitev Banke Slovenije, ki pa je btw v lasti države.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

brum (nepreverjen)

Prvo se pozanimaj o kon se ide ka neboš neka brezveze na pamet piso.... kak po navadi.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

..., (nepreverjen)

Nekaj sem slišal da mij keri smo neopravičen do kredita, dobimo izkaznice za oprostitev DDV. HUURAAA!!!

Starejše novice