Čez dve leti bo Prekmurje praznovalo sto let od priključitve matični domovini. Opazili smo, da so zato za isto mizo sedli člani organizacijskega odbora za obeležitev 100. obletnice priključitve Prekmurja matični domovini.

Na čelu delovnega srečanja je sedel murskosoboški župan Aleksander Jevšek, odboru pa bo predsedoval prvi predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan

Poleg njiju so se delovnega srečanja udeležili tudi Marjan Šiftar, nekdanji veleposlanik v Makedoniji in šef kabineta predsednika Slovenije Milana Kučana, Ernest Ebenšpanger, nekdanji direktor tovarne Mura, generalmajor Alojz Šteiner, Milan Lovrenčič iz Zveze društev general Maister ter Darja Potočnik, višja svetovalka za področje kulture na soboški občini. 

Spomenik Matiji Slaviču

Sicer pa je bilo delovno srečanje sklicano na podlagi iniciative Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota za postavitev spomenika dr. Matiji Slaviču in članu razmejitvene komisije pri Mirovni komisiji v Parizu, ameriškemu majorju Johnsonu. Prvo pobudo za postavitev spomenika dr. Slaviču naj bi že pred dvajsetmi leti dal Kučan.

"To sedaj uresničujemo, predvsem z namenom popraviti ta zgodovinski spregled, da ne rečem ignoranco, da v vsem tem času človeku, ki je zaslužen za danes slovensko Prekmurje, še nismo uspeli postaviti spomenika, niti seznaniti naše mlade generacije o tedanjih usodnih dogodkih," je zapisal Marjan Farič, predsednik Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota.

Čez dve leti natančneje 17. avgusta 2019 bomo praznovali 100 let od združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. 

Prekmurje je v času Avstro-Ogrske bilo del ogrskega dela monarhije. Prekmurci so v monarhiji vse do prehoda iz 19. v 20. stoletje živeli mirno, takrat pa se je nad njimi začela izvajati načrtna madžarizacija. Načrt je bil prekmurske Slovence oropati narodne zavesti. Učinki madžarizacije pa so bili nasprotni od pričakovanih. Prekmurski Slovenci so se po zaslugi duhovnikov upirali madžarizaciji, pri čemer sta pomembno vlogo odigrala Franc Ivanocy in njegov učenec Jožef Klekl starejši. 

Odločilna Pariška konferenca

Po koncu 1. svetovne vojne je bila tako Prekmurskim Slovencem misel na priključitev Prekmurja h kraljevini SHS vedno bolj ljuba. To obdobje je zaznamovala tudi kratkotrajno obdobje Murske republike z Vilmošem Tkalcem. Do priključitve Prekmurja h Kraljevini SHS je prišlo po nalogu pariške mirovne konference prišlo 12. avgusta, leta 1919. Velike zasluge, da je Prekmurje pripadalo Kraljevini SHS je imel teolog Matija Slavič, vodja referata za Prekmurje znotraj narodnega sveta za Štajersko.

Porabje, kljub prizadevanjem, ostalo izven Slovenije

Do prelomnega dejanja je prišlo v Parizu, ko je bilo z naknadnim sklepom vrhovnega sveta mirovne konference večina ozemlja, kjer je v tedanji Ogrski živelo večinsko slovensko prebivalstvo – današnje Prekmurje, naknadno priključeno novonastali skupni državi SHS. Porabje je kljub vsem prizadevanjem ostalo zunaj meja takrat novonastale domovine slovenskega naroda. Glavno in največje delo, ki je privedlo do teh prelomnih časov, pa je bilo pred tem že opravljeno tukaj, doma. Opravili so ga slovenski narodni buditelji, od Jožeta Klekla starejšega in njegovih sodobnikov, obeh Küzmičev, Ivanocija Küharja, Baše, Klekla mlajšega, Jeriča in mnogih drugih.

Priključitev proslavili v Beltincih

Predvsem mlajše generacije se pogosto sprašujejo, zakaj državne proslave ob tem prazniku potekajo predvsem v Beltincih. 17. avgusta 1919 so v Beltincih s ključnim shodom proslavili priključitev Prekmurja k matičnemu narodu, zatem pa je prišlo do prenosa vojaške oblasti civilnemu vodstvu. Slovenci smo v svoji zgodovini v glavnem zgubljali, zato je priključitev Prekmurja oziroma združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom izjemno pomemben zgodovinski dogodek.

Zasedba brez krvi

Vojska Kraljevine SHS je v Prekmurje zasedla brez prelivanja krvi in takoj začela vzpostavljati novo upravo. Prekmurje se je tako, kljub začetnim težavam, začelo  vključevati v državne mehanizme Kraljevine SHS.

Prekjezeroletno robstvo konec jemle

Deca ste lüblene slovenske matere, slavne Slovenije, štera prebridke skuzé morete točiti. ... Poslüšajte jo, potrta srca, poslüšajte jo vsi mladi i stari, katoličanci i evangeličanci, bogati i soromaki, vsi ste njéni, nad vse vas razprestera svoje materne peroti, zato ka ste vsi njena deca, zato ka ste vsi Slovenci. To ste! ... To veselo vest, glas preradosten tvojega rešenja ti naznanja tvoja slovenska mati, mati Slovenija. Prekjezeroletno robstvo konec jemle. ... Veseli se, dobro slovensko lüdstvo, vüra tvoje slobode je odbila, vernost tvoja je plačo dobila!"

Jožef Klekl, star.
Novine, 17. avgust 1919

S spleta

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100% (nepreverjen)

sami rdeči ;-) jevšek pa bo za dve leti bivši župan ;-)

rdeči (nepreverjen)

Valda ka do rdeči, vej pa čarni pa bejli so nas itak ščeli tujcon prodati (ka delajo še gnes den) s svojo zaprisego Hitleri in klanjanjon Mađarskomi in Italijanskomi okupatori. Tak ka vij desni ste lejko v takših primerih samo lepou tiho in se sploj ne glasiti. Verjetno takši loleki kak si tij pa tebi podobni doma praznujete obletnico okupacije Prekmurja, nej pa priključitev k matični domovini.

In reply to by 100% (nepreverjen)

;) (nepreverjen)

čas bi že bil da upokojenci predajo žezlo mlajšim ...

gost1 (nepreverjen)

Zanima me kdo je imenoval ta organizacijski odbor in kaj je njegova naloga?

Čika-pajo (nepreverjen)

Če koga od vas prejšnjih komentatorjev zanima kakše barve je sam naj se malo ureže in bo videl da je tudi on rdeči.Če ba bo kri dolgo tekla bo postal rumen ,moder ter črn. Bistvo tega članka je da čez 2 leti praznujemo 100 letnico .

Janez Komunist (nepreverjen)

Tak kak je napisal Čika-pajo..."Bistvo tega članka je da čez 2 leti praznujemo 100 letnico ."...
eni pa se spet obešate na rdeče,če pa že hočete,malo zgodovine nikoli ne škodi...
________________________________
Janševa diplomska naloga pod mentorstvom general majorja JNA in izrednega profesorja Milovana Zorca se začne zgledno. Z navedbami socialističnih poudarkov o samoupravljanju (itd.), v katerem »delovni ljudje in občani združujejo delo in dohodek«. Nato času primerno nadaljuje z navedki iz del Edvarda Kardelja. »Vlogo načrtovanja najbolje opredelijo naslednje besede Edvarda Kardelja: ‘V naših pogojih socialističnega samoupravljanja mora biti plan eden glavnih instrumentov družbene reprodukcije in to ne samo materialne, temveč tudi reprodukcije socialističnih samoupravnih družbenih ekonomskih odnosov,’« navaja Janša iz Kardeljeve srbske izdaje knjige o protislovjih družbene lastnine...

Marjan Farič (nepreverjen) Izbor uredništva

Kogar zanima pobuda, ki jo je glede postavitve spominskega obeležja dr. Slaviču in majorju Johnsonu podalo Prekmursko društvo general Maister Murska Sobota, si jo lahko v priponki pogleda na spodnji povezavi.

http://www.pdgms.si/sl/news/pd-general-maister-ms/spominsko-obelezje-dr…

Na zadevnem srečanju, kot je videti na sliki, smo bili prisotni trije Maistrovci: predsednik Zveze društev general Maister mag. Milan Lovrenčič, generalmajor dr. Alojz Šteiner, podpredsednik Prekmurskega društva general Maister in predsednik Zveze slovenskih častnikov, ter moja malenkost kot predsednik Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota in hkrati podpredsednik Zveze društev general Maister Slovenije.

Keyser Söze (nepreverjen)

Podpiram! Vsa čast da se trudite. Nasploh je Zveza društev GM zelo aktivna... Škoda je edino, če bi zdaj kdo preveč politiziral.

In reply to by Marjan Farič (nepreverjen)

mertes (nepreverjen)

@Janez Komunist - je perse da ste v "r*ti" z argumeti te si JJ ja potegente vö.
Mogoče telko: Slavič je bil KATALOŠKI duhovnik, ISTo zgoraj citerani KLEKL, Küčana pa trebej spomiti ke je bil šef zločinske organizacije do 1989 - torej član CK ZJ Slovenija. Njegovi predhoniki so leta 1945 v Teharji v grabo vrgli Janeza Titana iz kroga, na sobočkon cintore so büjle in brez truge in pogreba v grabo vgrlo tovarnara Benkoja, obesili so Cvetkoja od MURE. (Ebenšpanger bi lejko kak bivši direktor vkradnjene Mure kaj na to temo povedo, pa se opravičo vsen ka so delo zgubili zaradi njega. šnjofaš eden....)
E vidite TAM bi mogli biti Kučan, Šiftar pa Jevšek prvi. Sakše leto bi mogli zaklanin prekmurcon leta 1945 na grob rože nositi. To je njuva naloga.

Proslavo pa pistite prek predstavniko teh ka se se te rejsan na tereni trgali za priključtev. Z prekmursko priključitvijo matici rdeča banda nema čista ama čista nika.

Plus toga naj lokalna oblast štera de voljena leta 2018 pove što je tisti ka de 2019 peneze trošo za proslavo. Pa tvoj bol komunista JJ gor ali dol.
Jevšek pa se naj briga ka de meša položnica za odvoz smeti pa tak dale...

več:
https://sl.wikipedia.org/wiki/Janez_Titan

Vipko
Wizeman

Ka pravzapraf ščeš s ten povedati, ka sta bila Slavič pa Klekl katoliškiva duhovnika? Očitno je, ka sta bila levičara, enako kak utemeljitelj KRŠČANSTVA (katolicizem je samo pokvarjena verzija krščanstva) Jezuš Kristuš. Pa vsi zavedni duhovniki, šteri so ogromno pripomogli, ka se je slovenstvo sploj ohranilo skous cejlo zgodovino pa ogromni niz poskusov, ka bi nas zradejrali.
Zna se tüdi, što je likvidejro naše podjetnike, šteri so glij tak bilij levičari pa so podperali narodnoosvobodilni boj (nej pa paktejranja z okupatoron). V pore takratne vojne pa povojne oblasti so se infiltrejrali najbole podrepniški oportunisti, najvekša drhal, ka jo lejko mati narodij, šteri so delali največje zločine, večinoma mijmo uradnih ukazov, na svojo rokou, v imeni komunizma, ali so nikdar nej bilij komunisti, liki obračevalci po vetri. Tej so bilij najvekši jurišniki cejli cajt, vse do slovenske osamosvojitve, no te so pa seveda gratali goreči desničari. Ogabno......

In reply to by mertes (nepreverjen)

Marjan Farič (nepreverjen)

.... pa še slednja, ne nepomembna podrobnost,oz. popravek : cenjena člana Prekmurskega društva general Maister sta tudi župan MOMS dr. Aleksander Jevšek in g. Ernest Ebenšpanger, predsednik dr. Šiftarjeve fundacije. Skupaj nas je na srečanju bilo torej celo pet Maistrovcev, ne le trije ;-))

Soliranje (nepreverjen)

Se en primer, ge si ta rdeci in Kucan zelijo prilastiti zasluge, ki jih nimajo. 100 obletnica prikljucitve Prekmurja - najbolj zasluzni so bili katoliski duhovniki ne komunisti-se najmanj Kucan. V organizacijski odbor, ki ga je verjetno kar sam pojoci Jevsek na svojo roko imenoval, pa niso povabili recimo danasnjega katoliskega skofa. So pa Kucanovega prijatelja Siftarja-kaj pa ima on veze s 100 obletnico Prikljucitve? Verjetno bo Jevsek vkljucil se evangelicanskega zupnika Leona Novaka s katerim sta bila med iniciatorji za nakup Murskega vala iz javnih sredstev Ceropa in potem vse obesila na lastnika GMT (levi mediji so se potem spravljali na nic krivega Karoly-ja). Kje so v odboru predstavniki drugih obcin? Aja Jevsek se je prakticno z vsemi skregal ker se obnasa kot gubernator regije. Pred casom se je za gubernatorja proglasil dr. Andrej Horvat (SD) in kje je koncal? Nic drugega kot se eno soliranje Jevska!

Vipko
Truplo

Do te res veličastne obletnice je še dve leti. Dovolj, da se strnejo vrste in res, da se tudi desni politiki, ostali, kateri ne mislimo kot aktualna oblast, vključijo/mo v priprave.

S takimi potezami, da se že na prvem sestanku posedejo in o vsem odločajo samo levi, ne bodo doprinesli k nekemu sožitju, k nekemu razumevanju. Še posebej... ker priključitev Prekmurja matični državi nima prav nobene zveze ne s komunizmom, ne z zadnjo vojno in še bi se lahko naštevalo.

In reply to by Soliranje (nepreverjen)

Vipko
Wizeman

Što pa tü omenja komunizem? V odbouri so pač pripadniki levice, ker je jasno, ka se samo levica borij za narodov blagor, skouzi cejlo zgodovino.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Če pustimo tvojo osovraženo desnico na miru ti lahko samo napišem, da je še vsepovsod v zgodovini človeštva levica pripejala države ekonomsko gledano v bankrot, na rob propada, v moralni propad. Vladanje levice je bilo zaznamovano s terorjem, krvjo, razpad držav pa večinoma krvav in obeležen z veliko revščine. Toliko o zavzemanju za narodov blagor. Govorim seveda o novejšem času, da ti slučajno ne pride na misel srednji vek, ko niti še niso vedeli, se Zemlja giblje okoli Sonca, ali obratno?

Glede obeleževanja tega zgodovinskega dogodka samo hočem napisati, da ni v redu, da se že na začetku izločajo drugače misleči. Težko bi rekel, da jim je bila ponujena roka za sodelovanje vsem glede tega dogodka (tu več ne moremo ne govoriti o domobrancih in partizanih, ker jih več ni, niti o nekih "izdajalcih", ker tako enih, kot drugih, več fizično ni na svetu oz. so tako, tako... redki).

Kdo bo vodil občino po novih volitvah, kdo sedel v Mestnem svetu. Težko bi rekel, da če pride "druga metla", da ta ne bo "pometla" sedanjih nekaterih pobudnikov dogodka. Težko bi rekel, da se jim potem lahko zameri za tako dejanje. Enkrat eni, enkrat drugi, na koncu pa nima navadni človek od tega nič. Sicer pa... prej ali slej... pride tudi dvestoletnica dogodka, če "zabrljamo" sedaj tudi to.

In reply to by Wizeman

Janez Komunist (nepreverjen)

mertes...desničarji in janšisti ste enostavno premalo informirani, nerazgledani, premalo inteligentni ..... zato pa vas je mogoče tako lahko zavesti. Celo bivšemu komunistu je to uspelo, LOL. Kot da bi mene bivši nacist lahko prepričal, da je danes demokrat. Res ste neumni, ni vam pomoči. Bog vam pomagaj - jaz vam ne morem.

Čudo (nepreverjen)

Desničarske sitnobe, zakaj niste sami predlagali postavitve obeležja. Že 25 let nismo več v socializmu, pa samo štenkate in toliko, da pozabite sami narediti takšno pametno pobudo. Če mate vi ekskluzivno pravico, kak bi radi nas prepričali, jo pa iskoriste, pa napravite kaj, nej ka se obnašate kak mala deca, pa ste samo močni v nenehnem zaničevanju vseh, ki niso vaša rodbina.

gg (nepreverjen)

Desni so pač bebavi in kak takši nemrejo nika napraviti.

BOLEZEN (nepreverjen)

Levnuharji, levičarstvo je bolezen, to je bolezenska narcisoidnost.

Vipko
Wizeman

No, podrepnikon je seveda zavzemanje za človeka dostojno življenje, človekove pravice (ja tudi za vaše), ohranitev okolja, pravična ureditev in drugi dosežki civilizacije - bolezen. Tipično. Ampak, vse dosežke, ki jih je levica skozi zgodovino od kmečkih puntov do delavske revolucije v lastni krvi in z žrtvovanjem izbojevala , da bo vsaj potomcem bolje, pa z velikim pridom izkoriščate, ni kaj. Genialno.....

In reply to by BOLEZEN (nepreverjen)

portil

Izključevalni namesto povezovalni dogodek. Prekmurje se je priključilo Sloveniji ne samo Sobota. Higienično bi bilo, če bi k organizaciji Jevšek pritegnili prekmurske župane ampak potem pa bi si finančno pogačo bilo potrebno deliti. Zveza društev GM bo za proslavo pokasiral denarce, tako je vsaj bilo zadnjič omenjeno, da dobijo zveze in društva denar tudi od projektov. Zakaj ne organizira proslave Katoliška cerkev ali kakšna druga organizacija. Verjetno do se ostali prekmurski župani združili in organizirali svojo proslavo, pa bomo potem videli kdo ima asov v rokavu. To bo zanimivo in smeh po Sloveniji. Prekmurce bosta skregala Štajerec in bivši predsednik države.

rdeči (nepreverjen)

Zakoj nej? Zatou ka so čakali na tou ka do te lejko glumili ka oni na nekšoj takšoj proslavi nedo sodelovali in do paralelno napravili nekšo svojo posojsili proslavo tak kak je tou že v navadi pri nas, gda volilci s končano osnovno šoule derejo na proslave kere jin organizejra in plača desnica. Cerkev se sploj ne glasi na tou temo. In verjetno tudi oni znajo ka so duhovniki dosta pripomogli k tomi ka mo za dvej leti praznovali. In kak je eden že povedo. Ka se je do zdaj čakalo? Zaradi ignorance desnice in cerkve morejo zdaj kao rdeči postavlati spomenike zaslužnin iz tistih časov. Ka sta cerkev pa desnica čakala več kak 25 lejt? Mislin ka je tou za cerkev pa desnico ena vejčih sramot v Prekmurji. In prosin ka se hejnate primitivci oglašati s takšimi bolanimi. Prave in zavedne Prekmurce nede nišče skrejgo. Kvečjemi kakši pokvarjeni župniki in desničari, nej pa Kučan in ostali. Že po ton kakše komentare strejlate komentatori s končano osnovno šoulo v toj in ostalih temah s podobno tematiko, se vidi kama pri vas pes taco moli. Samo in edino v kreganje in deskreditacijo. nej čüdo ka van je biu šef negda največji komunjara med komunjarami. Dobre metode so se ga prijele. In vij to še vedno slediti.

In reply to by portil

mun (nepreverjen)

rdeči na pohodu samo matilda jih lejko stavi!

aldidi (nepreverjen)

@redeči ti si prava prispodoba svojega imeana. Vsi velik prekurci (Godina - who the f*ck is Godina, Klek, Benko (evo nema ga Titan iz Kroga pa tak dale) majo svoja svoje minimalistična obeležja že postavljena. Samo vi velki rdeči "prekmurci" ne vejte ge so niti što se tej lidge.
Vi nucate svoje združevalnoga malo p*dono ka van pride to razloži, (lekar ga Štefka stirala, pa je malo priše svoj komunistični eksperiment delat - pisat zgodovino na novo. Pa nej ka bi - boug vari KLEKLI ali GODINI ali TITANI spoemnik postavili - eh, ge bi PREKMURCI postavlajo spomenike štajercon, na volitvaj si zvolimo korošca) Samo boug vari ka bi si prekmurca najšli kak svojega IDOLA.
Lapci, lapci, nekda grofon, te krancon, te vogron, te pa rdečkaron,...

rdeči (nepreverjen)

Evo, tou je glih tou ka ges pravin. Desni primitvci s končano osnovno šoulo ste tak naivni in vas je tak nalejci zavesti ka je strašno. Za nickname uporabin besedo rdeči in ti me včasik označiš za rdečkara.... verjetno misliš tudi ka san komunist, pa ka san po vojni lidij meto v hude jame. Je tak? Ja majster, so nekša minimalistična obeležja ten lidan..... po ton tüdi vijdimo kak so van desnin tej lidje pomembni ka jin postavlate minimalistična obeležja. Iz omare jih potejgnete samo te gda jih nücate za sranje po levici. Ge pa mate spomenik ali pa bar minimalistično obeležje priključitve Prekmurja Sloveniji? Ge mate tou skrito? Itak ka nemate takšoga spomenika, zatou ka ste desni v tistih časaj bilij mađaroni in ste se klanjali mađarskin okupatoron. Tak ka hejnjaj bluziti z nekšimi lapcami. Še gnesden ste desni cejli masni gda se vrača zaplenjeno premoženje mađaronon in sovražnikon Prekmurov in Slovencov iz tistih časoh.

In reply to by aldidi (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Glejte in vi samo desničarji podpirajte tega lažnjivega Janšo,danes si je spet z Breznikom privoščil laž in potvarjanje zgodovine.

https://www.had.si/blog/2017/05/14/kako-sdsovca-janez-jansa-in-franc-br…

Janez Komunist (nepreverjen)

evo še link od kje je Janša sliko ukradel,kak konj,da danes to naredi,ko se lahko vse izsledi na netu...
http://www.holocaustresearchproject.org/trials/einsatztrial.html

Čudo (nepreverjen)

Bravo Rdeči. Točno to:

“tak ka nemate takšoga spomenika, zatou ka ste desni v tistih časaj bilij mađaroni in ste se klanjali mađarskin okupatoron. Tak ka hejnjaj bluziti z nekšimi lapcami. Še gnesden ste desni cejli masni gda se vrača zaplenjeno premoženje mađaronon in sovražnikon Prekmurov in Slovencov iz tistih časov.”

Vipko
Truplo

Daj no, prosim te, malo se zresni. Razne spomenike navadno oz. izključno postavlja oblast. Več ali manj imamo od 1945 vladavino ene stranke, ta seveda ni postavjala spomenikov raznim katolikom, tudi ne takim, katere je ravno ta oblast po krivici pobila, po osamosvojitvi pa se je trend itak nadaljeval. Desnica je bila na oblasti samo 5 let in v tem času tudi ni bila prioriteta, da se vsepovsod postavljaljo spomniki, kateri tudi nekaj stanejo, kakor so to počenjali levi, ko imamo sedaj skoraj na vsakem vogalu neki spomenik posvečen raznim "narodnim herojem" in različnim dogodkom.

Misli si, kar hočeš, vendar Cerkev tudi nima denarja na pretek, da bi postavljala spomenike kar tako povprek. Še posebej take, katere bi morala država, pa jo vodili levi, ali desni. Kaj bi porekel, če bi npr. spomenik Slaviču postavila Cerkev, denar pa dobila od Vatikana. Saj bi tule ti in tebi podobni nabili nekaj sto pisanj z obtoževanjem obojih, da izvajajo "krščansko revolucijo".

Kar se tiče Madžarov, "madžaronov"... pa je po mojem tako: Mi smo bili tisoč let pod Madžari in le nekih dvajset pod kraljivino. Seveda je tu živelo veliko Madžarov in ne moreš jim zameriti, da so stremeli, da se ponovno uveljavi madžarska oblast. Hvala bogu, to se ni zgodilo, nekateri tudi niso bili verjetno kaj dosti krivi za razne dogodke. Tako najverjetneje tudi tale Hartman oz. kako se je že pisal... to sprejel, ali ne, vseeno obstajajo neki zakoni, tako v državi, kakor širše za mednarodne spore, kateri opredeljujejo tudi take zadeve. In vrnjeno mu je bilo, kar mu je bilo glede na razsodbo, pravno neupravičeno odvzeto. Pa bil jaz masten, ali ne!!!

P.s.: Za konec, ker se ne mislim do "nedoveka" prepirati o tem, niti ni to ravno bistvo teme, za tak dogodek res moramo strniti vrste in se ne že na začetk skregati, izločevati.

Da te malo pomirim... dva tedna nazaj sem bil kar veliko v bližini Kučana na dveh dogodkih na Koroškem (glede na mojo vlogo tam na pol metra, na meter ali teh deset oz. kakor je narekovala situacija). Imel je govor, bil je kar v redu, sicer ni mogel ravno iz svoje kože in je tudi malo omenil neke "mračnjaške" sile, ampak v tem ni pretiraval. In verjemi, nisem se počutil v njegovi bližini glede na moje prepričanje niti malo nelagodno ali kaj podobnega. Ko se gre za nekaj skupnega, kar pač nima veze s komunizmom oz. da bom bolj natančen, z našim propadlim socializmom in II. svetovno vojno, bi si morali biti dobri, morali bi biti složni. To je moje mnenje!

In reply to by Čudo (nepreverjen)

Čudo (nepreverjen)

Še kakšen izgovor? V ton ste močni, ka so van vse drugi krivi. Na jeziki, pa tipkovnici ste glavni. Vaša dejanja pa govorijo zase. Ka zdaj pluvate po smiselnih pobudah. Truplo, ti kak si pameten se včlani v kakšno društvo, ali pa ga organiziraj, pa kaj napravi, nej ka samo pisariš telko neumnosti.

In reply to by Truplo

eh... (nepreverjen)

"Kar se tiče Madžarov, "madžaronov"... pa je po mojem tako: Mi smo bili tisoč let pod Madžari in le nekih dvajset pod kraljivino. Seveda je tu živeliko Madžarov in ne moreš jim zameriti, da so stremeli, da se ponovno uveljavi madžarska oblast. "

Za tu živeče mađare je normalno ka so se tak obnašali, žalostno je ka so se tak obnašali tudi Prekmurci / Slovenci (kak po pravili so bili vsi tej zlizanci desno orijentejrani, pogledni samo zdaj kak desni na ton forumi iz teme v temo zovejo Orbana na pomoč in izražajo želje po ponovni priključitvi Prekmurja k mađarski).... in tou nej samo do mađarov, ampak tudi do nemcov in italijanov. Tudi Primorci so živeli ne ven kak dugo pod itaijansko zasedbo, pa so se v večini vsi uprli okupatori, če nej z orožjon pa vsaj sodelovali niso z njim. So bile izjeme, vendar niti približno nej tak kak v osrednji Sloveniji in na Dolenskon, ge so se vsi po vrsti zlizali z okupatoron.

Vipko
Truplo

Če malce podebatirava, itak dežuje in ne morem ven: saj se strinjam, pa tudi vmes ne. Kdo kliče Orbana na pomoč? Če ga hvalimo, da je dobro, pravilno ukrepal glede migrantov (nenazadnje so mu naši v vladi sledili), to pač ne mešaj s tem, kot da sedaj prosimo Orbana, da aneksira Prekmurje.

Glede Osrednje Slovenije in Dolenjske, kjer se je dejansko razvili domobransko gibanje, se ne sprašuješ, čemu je bilo tako? Nekaj je moralo že biti narobe z na kratko povedano rdečimi, da je bilo tam veliko njihovih nasprotnikov. To ne more biti samo slučaj, kakor ti nekako nakazuješ. In vsi, kateri so bili proti njim, pa so bili marsikateri vsled rdečega terorja dobesedno pahnjeni v naročje tujega okupatorja, tudi ne morejo biti izdajalci.

Kar se tiče teme, še enkrat: za tak dogodek bi morali biti složni. Ne pa, da debatiramo o rdečih in črnih današnjega časa.

In reply to by eh... (nepreverjen)

eh... (nepreverjen)

Rdeči teror je več ali menje priročen izgovor za opravičevanje kolaboracije, tak kak je komuniston (in tu ne mislin na vse partizane od kerih so nej bili vsi komunisti) priročen izgovor za svoje zločine, sodelovanje nasprotnika z okupatoron, ovajanje simpatizerov in aktivistov NOB, streljanje talcev, požiganje vasi, razseljevanje in izgon zavednih Slovencev, deportacije židov in zavednih Slovencev v nemška koncentracijska taborišča.... Ja, tak je tou bilou. Oboji so bili grozni, oboji so se znašali nad lastnin narodon..... zdaj pa opravičevanje svojih zločinov z zločini nasprotnika postaja redna mantra kero večinoma tera desna stran. Truplo, ges v vsej tej borbi za Slovenijo (oboji se sklicujejo na tou) vidin samo eno razliko..... v partizane so šli lidje prostovolno, šli so se borit prouti okupatori.... v belo gardo in v domobrance so pa bili v velki večini mobilizejrani, dostikrat na silo. Majo pa eno skupno točko.... komando. Partizanski vojski je komandejrala partija, kera je bijla podrejena Kominterni, ovin drugin sta pa komandejrali takratna kolaboracijska vlada in cerkev, inštituciji kerivi sta bili neposredno podrejeni Nemcon - torej okupatoron. Tak ka so trditve glede borbe za samostojno Slovenijo v tistih časih debela laž. Slovenski partizani so sicer mogouče na začetki meli nekšo vüpanje na tou, samo so jih te Srbi včasik postavili na realna tla leta 1944, pri ovih drugih pa je bilou že od začetka jasno ka se borijo za Slovenijo v sklopi tretjega rajha. Telko o ton.

Se pa zelo strinjan s tebov ka bi tej dogodek mogli obeležiti brez teh kreganj okouli rdečih pa čarnih, saj v tistih časih tou nej bilou pomembno. Vse ka je bilou te tistin lidan pomembno je bilo ohranitev lastnega jezika in narodne identitete. vendar močno dvomin ka de šlo brez kreganja. Že samo če pogledneš prvi komentar v toj temi ti je jasno što de najbole delo na ton ka de se narod sposvado okouli še ene zadeve.

Vipko
Truplo

@eh:

" Že samo če pogledneš prvi komentar v toj temi ti je jasno što de najbole delo na ton ka de se narod sposvado okouli še ene zadeve."

Poglej, glede na sestavo udeležencev sestanka, se je veliko oz. koliko zmotil? Da se morda res skregamo, je bila prva poteza že narejena! Ne moreš enostavno tako, da vse, kar naredijo levi, je v redu, če pa je protest, potem pa je to pot k "svaji"! Kot na dlani je, da se je že ali se bo, že sama priprava na dogodek sprevrgla v preveč politični dogodek in to je res slabo.

In tudi močno, močno dvomim, da se je Kučan ravno PRVI SPOMNIL na dogodek izpred skoraj sto let? Čisto možno je, da so to že povdarjali npr. v Cerkvi, med kakšnim druženjem zgodovinarjev pred precej leti, le, da oboji niso imeli možnosti, da to javno izpostavijo? Ali pa niso smeli?

Kučan je po svoje, kar se tiče politike, kar dober "tič" in hitro najde primerne besede, samo da izpade kar najbolj v redu človek. Se spomnim, proti koncu svojega drugega mandata je ob odprtju novega mostu čez Muro v Petanjcih in tistih manjših mostičkov rekel, da Slovenija veliko dolguje tudi obrobnim pokrajinam. Skoraj sem se z avtom zapeljal nekam v jarek, tako me je razkuril. Kaj pa je delal do takrat, da to ni "uspel" nekje javno povedati. Res predsednik nima neke izvršne moči, moralna osebnost pa je vseeno neka in beseda ima vseeno neko težo. Torej, kaj je on konkretnega predlagal, naredil na nas, nas besedno kje podprl?

P.s.: Zadnjič je bilo nekje javno povedano, mislim da celo v "kuhinji" na Murskem valu, da so tudi v partizanske enote veliko borcev prisilno mobilizirali. Tako, da tvoja trditev samo o prostovoljni vključitviji ravno ne drži. Tudi, da ne bi obstajal rdeči teror, kajti ravno zaradi njega so se organizirale vaške straže, katere so potem pač "po komandi" pregrupirale v redne domobranske enote nekje 1943. leta. Tista "prisega" je bila zgodovinsko gledano res napaka, ampak... ko ti nekdo drži nož na vratu, ti ne bi naredil tega? Ne verjemi, da so bili vsi na stadionu tako veliki oboževalci Nemcev, Italijanov... Jaz ne verjamem! Po mojem jih je največ verjelo v to, da bodo Nemci, Italijani itak poraženi, dočim bodo komunisti seveda ostali... in da bo potrebna pač vojna. Zaradi tega... oni zame niso ravno izdajalci brez debate po defoltu, kakor se temu pravi. Komunistov ni nihče brez prisile maral ne takrat, pa tudi ne danes. A nimajo danes zelo, zelo radi tistega paglavca v Severni Koreji? Ampak, na kakšne način?

Čudo (nepreverjen)

Truplo, ti si navaden nakladač. Med kolaboranti so, tak ti praviš , nej bili vsi slabi. Komunisti pa so vsi slabi. Primerjaš ovoga gnes v Severni Koreji, pa naše kolaboracioniste.Se vkup zmejšaš, samo, ka naprej trosiš bedastoče. Viš tou je problem desnice. Barvna očala. Med levičari je tudi precej takih, so pa tudi takšni, ka znajo presoditi, ka je vredi , pa ka nej. Pri tebi, pa je samo desno-dobro, levo-slabo.
In pri tej temi pa mešate drek, zatou ka osebno ne prenašate enih ljudi in za te svoje muhe ste pripravleni spluvati in zminirati dobro idejo. Drža najodličnejšoga predstavnika prekmuskih vseznalcov, ki so porok zato, ka je Prekmuje tan, ge je. En kup trčenih kalimerov na severovzhodu Slovenije, ki se samo pritožujejo, čez vse in vsakogar, pa vse znajo najboukše, samo napravijo bole malo. In zatou majo slabo vest, če se drugi nečesa loti.

In reply to by Truplo

eh... (nepreverjen)

Ge san nigi nej pravo ka neje obstajo rdeči teror, pravin samo ka je tou priročen izgovor za opravičilo kolaboracije z okupatoron. Pa tou s temi vaškimi stražami je tudi svetovni nateg. Od začetka svoje ustanovitve so jih okupatori vzeli pod svoj kaput, jih oboroževali, trenejrali in tolerejrari njihovo početje, kero je bilo glih takšen kriminal kak početje komunistov. So pa bili v teh vaških stražah na začetki večinoma potuhnjenci, kriminalci in totalno labilne osebe, kere so te okupatori (najbole italijanski) spretno izkoriščali ka so namesto njih streljali talce, lovili in pobijali nasprotnike in upornike, požigali vasi in tovorili ljudi v konc-logore. Italijani so bili malo bole strpni od nemcov, glih tak kak mađari. So pa vseeno mogli tudi oni delati po komandi nemcov. In za tiste barabije so bili kak naročeni črnosrajčniki in pa lokalni vaški stražarji, keri so našuntani od farov na začetki celou vrvali ka bijejo križarsko vojno. Na začetki vojne so itak najprlej rešavali stare osebne zamere, ge je vojni kaos prišo fejst prav. Pač si povedo ka je ov vohun ali ovaduh pa je že šou po gobe. Na obeh straneh je tak bilo. Pričevalci pravijo ka so tak partizani kak domobranci meli isto taktiko ka se toga tiče. V bistvi je bilo o ton že dosta napisanoga pa povedanoga, obstajajo dokumenti o vseh teh zadevah tudi v tujini, kerin nemreš očitati nekšo pristranskost oziroma rdečo zaroto kak eni radi takšna dejstva označujejo. Bila je vojna, bilij so drugi časi, drugi ljudje. Pogledni samo ka se je v Bosni pa na Hrvaškon dogajalo v zadnji vojni. Vojna pravila in konvencije so samo črke na papejri, dejansko stanje na tereni pa je odvisno od danih situacij. In večinoma se ide na način, če nemo ges tejbe boš tij mejne.

Še tou, praviš ka so tudi v partizane mobilizejrali. Ja, samo prouti konci vojne, gda je partizansko gibanje že preraslo v organizejrano vojsko. Prve mobilizacije v partizansko vojsko bi se naj začnole komaj v drugi polovici 1943 leta. Prlej je veljajo (tak je bilou napisano v prvon partizanskon kodeksi ob začetki oboroženoga odpora), ka so partizanske enote sestavljene iz prostovoljcev. Gda je pa partizanski odpor preraso že v skoraj organizejrano vojsko in se je delovanje premeknilo iz defenzivnoga stanja v ofenzivno stanje in so začnola nastajati osvobojena ozemlja, pa so se seveda začnole tudi že mobilizacije. Samo je tou nej bilou tak kak pri domobrancaj ge so mobilizejrali vse ka so najšli doma. Pri partizanaj je bilo dosta nezaupanja, ker so še vedno veljali za gverisko vojsko, kera se borij prouti precej močnejšomi sovražniki in so še vedno izgubljaji dosta borcov zaradi izdaj, kere so zagrešili sami borci, dostakrat glih tisti mobilizejrani.

"Poglej, glede na sestavo udeležencev sestanka, se je veliko oz. koliko zmotil? Da se morda res skregamo, je bila prva poteza že narejena! Ne moreš enostavno tako, da vse, kar naredijo levi, je v redu, če pa je protest, potem pa je to pot k "svaji"! Kot na dlani je, da se je že ali se bo, že sama priprava na dogodek sprevrgla v preveč politični dogodek in to je res slabo."

Ja in kaj je zdaj naroube, če so na sestanki bili samo lejvi? Seveda nemreš tak ka je vse ka naredijo lejvi v redu, nemreš pa tudi tak ka je vse tou nej v redu. Ali že od začetka se je vdarilo po lejvih. Nišče je nej pravo, super ka mo obeležili tej dogodek, super je ka se je nešče spoumno, super bi bilou, če bi širšo skupnost cuj pritegnoli..... nej, smrten grej je, če lejvi neka delajo: Desni se sigdar malo ne razpoučijo. Ges san levičar, nej san ortodoksen in ne dan sigdar prav levici, niti ne mislin ka je na desni strani vse slabo. Ali takše blesarije kak eni zarukani desničari pišejo san na lejvi strani še nigdar nej zaslediu. In te se bunijo ka jih nišče nigi cuj ne zovej ali nešče z njimi sodelovati. Tij bi sodeloval s takšimi ka drugo kak zlivanje gnojnice po tistih ka se 100% ne strinjajo s tebov ne poznajo?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Če ti tako praviš, potem je res tako! Nič ne oporekam, da me ne pošlješ na grmado! Vseeno, tvegal bom kot nekoč Galileo...

Morda res nisi neki ortodoksni levičar, vendar vseeno dovolj levičar, da sicer napišeš kar precej resnice glede teh dogodkov v II. svetovni vojni, le da si po mojem namenoma pozabil, da so veliko več zločinov storili levi in tudi veliko več ljudi pobili. Tudi o tem... obstajajo celo uradni podatki, če tega nisi vedel. Ne podatki iz kakšne "zgodovinske" knjige tipa levih raziskovalcev, da se razumemo. Torej hitro začni delati kup iz lesa, zabij neki kol v zemljo, me poišči in zveži ter zakuri. Kakor Cerkev pred nekaj stoletij... kjer je bil vsak antivernik, antikrist in ne vem še kaj, če je sploh v kaj dvomil, končal na grmadi.

Pa samo pravim, da kljub dobri pobudi, katero je za pohvalit, je bil prvi korak narejen "po mojem mnenju" narobe in bi bilo potrebno drugi korak, ker prvega več ponoviti ne morejo, narediti pač drugače. Je tako mišlenje... greh?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice