Pravni strokovnjaki so se na posvetu s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom in vodji poslanskih skupin precej poenotili o vprašanju prenehanja funkcije poslanca Ferenca Horvatha.

Kot menijo, državni zbor trenutno nima zadostne pravne podlage, da bi začel ta postopek in ne bi istočasno obstajala velika verjetnost, da bi ustavno sodišče odločitev razveljavilo, poroča STA.

V izjavi novinarjem je profesor Janez Čebulj pojasnil, da se bo moral državni zbor sam odločiti, kako ravnati v primeru mandata Horvatha, poslanca madžarske narodne skupnosti. Kot še piše STA, so pravni strokovnjaki danes vendarle podali mnenja o tem, ali obstaja zakonska podlaga za postopek oz. prenehanje mandata ali ne.

Po navedbah Čebulja so si bili strokovnjaki praktično enotni. Njihovo mnenje je, da državni zbor v tem trenutku nima zadostne podlage v katerem koli zakonu, da bi začel postopek o mandatu Horvatha oziroma ugotovil, da mu je mandat prenehal.

Horvath je sicer predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila nezdružljivost njegovih funkcij. 

A pravniki ugotavljajo, da samoupravne narodne skupnosti glede na ustavni položaj ni mogoče enačiti z gospodarsko družbo, javnim zavodom ali javnopravno osebo oz. ni mogoče enačiti predsednikovanja narodni skupnosti z upravljavsko funkcijo v kakšni drugi instituciji, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
butalec (nepreverjen)

Imamo molijon zakonov, a vsi so za en kurac!!
Pardon, za zajebavanje naroda.

mutivode (nepreverjen)

Potem pa naj odstopi predsednik vlade, ki je odgovoren za pisanje in vsebino zakonov. Budale zajebantske, požirajo milijone in si izglasujejo vse mogoče privilegije, a niso sposobni normalnega zakona spisati niti o svojem statusu - kdo so, kaj so, kaj lahko in kaj ne... Mutivode, prodavači magle, to so toti naši kriplavi politiki!

In reply to by butalec (nepreverjen)

ne-vernik (nepreverjen)

Drug TITO je rekao, malo kradi, malo radi i dobro živi !!

In reply to by butalec (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Štefaneca razrešit funkcije, pa kak ga nej sram, smešen je, vmešava se tam kjer sploj nema zadostne podlage, da bi se tolk angažiral o zadevi jankovic bi kaj dosegel, aja, saj rdeci ne dregajo rdece, tak je torej v zlovenistanu

Nogomet50 (nepreverjen)

KPK je že v osnovi brezzobi tiger. Nima nobene moči, lahko zgolj opozarja na korupcijo in navzkrižje interesov. V primeru Horvatha praktično nič ne more. Tisti, ki bi ga lahko zamenjali, pa ga najverjetneje ne bodo. To pa pove veliko tudi o teh ljudeh in njihovih etičnih standardih. Kdo so ti ljudje pa si oglejte na fotografijah sestankov.

In reply to by Putin (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Te pa v tej državi lejko verjameš v pravno državo če so lahko poslanci in ministri ljudje na petih funkciijah vse je združljivo več vkradneš večji položaj zasedaš tak je na sodiščih samo največji kriminalci in lopovi dosegnejo zastaro predmeta, če ne plačaš tv prispevka pa nega zastare.Resno se kaže pravi obraz samoatojne SLO-jebine

Horgos (nepreverjen)

Seveda pa se tu postavlja vprašanje ali smo resna država, ali banana republika! Če pogledamo te tri na sliki. Bog nam pomagaj.

ZAKON - NEJASEN !! (nepreverjen)

Pa to ne moreš verjeti kaj ta Slovenska politika dela. Ko gre za privilegirance potem je zakon nejasen, ko pa gre za malega človeka pa je seveda popolnoma jasen. Državljani ljudstvo pa to zraven gledamo namesto da bi je nagnali in pozaprli bando.

per (nepreverjen)

Vupan ka se pri nas tudi najde kakšen Kolakušič kak na Hrvaškem ka obelodani vse svinjarije s tej sodišč in korupcije ki poteka med njimi in privilegirancami resan se mi smilijo?

In reply to by ZAKON - NEJASEN !! (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vsekakor pa bi bili ti pravni strokovnjaki pripravljeni za dober honorar napisati nove zakone. Novi zakoni, nove lopovščine.

LudiRudi (nepreverjen)

To je zgodba o pravnih mandarinih Slovenije ,ki poneumljajo svoje državljane .

čarni vrag (nepreverjen)

Kak vas ovaj GOSPOD Horvat jebe
vi ste pravi pizdičeviči prema GOSPODU Horvatu

In reply to by LudiRudi (nepreverjen)

novi retaš (nepreverjen)

Kaj pa področje stečajnih upraviteljev/ic?

Stečaj ene firme v moji bližini vodi en gospod, ki ima prek še več kot ducat drugih firm. A to je pa vse okej? Verjetno je supermen, da zmore toliko dela naenkrat.

Toliko enih nejasnosti je v tej državi kokoški ...

Putin (nepreverjen)

In kako potem vzljubiti tako skorumpirano drzavico, polno lopovov na vrhu in med nami..?
Nikak ne morem razumeti ene ljudi v tej lopovski drzavici ko pravijo da so patrioti, pa kak si ti lejko patriot ko pa vidis da nas kradejo tile kravatarji umazani, ti pa samo stojis in opazujes dan za dnem... Patriot si lejko edino ce totoj bandi se zoperstavis, ali pa jemi šinjek vö vtrgnes, pa te se pohvali da si Patriot, prej nikak!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice