FOTO: murska-sobota.si
Obnova soboškega zavetišča se nadaljuje, za dela tudi državna in evropska sredstva.

V Murski Soboti je letos stekla obnova zavetišča za brezdomce. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Murska Sobota je namreč pristopil k projektu obnove bivalnih skupnosti za ranljive skupine, ki ob delih na zavetišču na Tomšičevi ulici zajema še ureditev bivalnih skupnosti za starejše v Ivanocijevem naselju. 

Zavetišče, ki ima obliko dnevnega centra z nočno nastanitvijo, se je v celotnem času delovanja vključilo v urbano okolje, ki ga je skupaj z uporabniki dobro sprejelo. Za slednje skrbijo zaposleni v društvu za socialno vključenost Mozaik, socialnem podjetju, ki je veliko prispevalo k temu, da zavetišče ni moteče za okolje, so ob včerajšnjem dnevu brezdomcev zapisali v soboški občini.

Več bivalnih enot, boljši sanitarni pogoji in primernejši prostori za zaposlene

Kot smo poročali, so se aktivnosti v zvezi z rekonstrukcijo enostanovanjske stavbe in dozidave za potrebe zavetišča začele že marca. S prizidavo novega objekta, ki bo obsegal klet, pritličje in nadstropje, bo zagotovljeno povečano število bivalnih enot, boljši sanitarni pogoji in primernejši prostor za zaposlene. 

»Prenova zahteva smiselne preureditve obstoječih in predvidenih prostorov tako, da bo odslej skupno 12 bivalnih enot in sicer poleg 5 bivalnih enot še dodatnih 7 bivalnih enot in pripadajočih prostorov.
Osnovni namen je zagotoviti bivalne enote z največ dvema ležiščema ter ureditev sanitarij, ločenih po spolu in uporabi (svoje sanitarije za zaposlene). Prav tako je namen pridobiti  prostor za skupne aktivnosti uporabnikov,« pojasnjujejo v MOMS.

Za prenovo, sofinancirano z evropskimi sredstvi, slabih 390 tisočakov

Projekt je sofinanciran s strani Republike Slovenija in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Uvršča se med naložbe s področja trajnostnega urbanega razvoja, kot del ukrepa pri izvajanju mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, njegova vrednost pa je ocenjena na 387.354,93 evra

Hiša še ni dom

Zavetišče za brezdomne osebe je sicer namenjeno vsem polnoletnim, ki ostanejo brez strehe nad glavo. Osebje jim tam nudi psiho-socialno oskrbo, bivanje in osnovno prehrano ter obleko, z vsakim posameznikom pa pripravijo tudi individualni načrt ter glede na njihove zmožnosti ocenijo, ali so še sposobni za delo in ali se bodo z dohodkom lahko postavili na svoje noge. 

V zavetišču so nam že pred časom pojasnili, da je število brezdomnih oseb pri nas razmeroma konstantno, pri čemer je največ ljudi pomoči potrebnih konec pomladi oziroma v začetku poletja. Ob tem so izpostavili, da več pozornosti v Pomurju zahteva tudi težava prikritega brezdomstva, ki je še posebej izrazita na Goričkem.

"Tam so ljudje, predvsem starejši, nameščeni v hiše, ki so brez vode in elektrike ter nimajo primernih bivalnih pogojev. Rada bi opozorila, da so tudi to brezdomne osebe, čeprav jih drugi ne gledajo na tak način, ker bivajo v hišah. Toda, v kolikor ni nekega standarda bivanja, potem to ni isto. Tudi ti ljudje potrebujejo našo pomoč," je pred meseci dejala vodja soboškega zavetišča Polonca Felicijan.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
niksoon (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

budale

Gostka (nepreverjen)

Ka ste NORMALNI???

Za 400 gezero se 4 nove kuče postavijo

slovencelj (nepreverjen)

A jim vilo zidajo? Bodo imeli tudi notranji bazen in savne?

rbd (nepreverjen)

Pa razni dobrodelneži redno mafajo kak s socialnim podjetništvon?

In reply to by slovencelj (nepreverjen)

Starejše novice