Minuli konec tedna so umetniki opozorili na pomen ohranjanja neokrnjene narave reke Mure.

Muzej norosti Trate je v okviru kampanje Rešimo Muro! skupaj z umetnico Sašo Bezjak organiziral umetniško akcijo Murali, za Muro gre!, ki je potekala med petkom in nedeljo minuli konec tedna v Sladkem Vrhu, Gornji Radgoni in Radencih. 

Sodelovale so uveljavljene in priznane slovenske umetnice in umetnik ter se tako pridružili boju za ohranitev prosto tekoče reke Mure. Spregovorila so umetniška dela Anke Krašna, Ane Pečar, Andreje Džakušič, Aleksandra Farazin, Ive Tratnik, Keiko Miyazaki, Milana Ketiša in Saše Bezjak.

Z umetnostjo v boj za Muro

Z umetniško akcijo so opozorili na pomen ohranjanja neokrnjene narave in nesprejemljivost umeščanja hidroelektrarn na Muro. 

Gre za še eno v nizu številnih aktivnosti, s katerimi nevladne organizacije v sodelovanju z domačini in zagovorniki ohranjanja narave in kulture zahtevajo, da država dokončno opusti načrte za gradnjo hidroelektrarn na reki Muri. 

»Umetniška akcija je potekala od 11. do 13. maja 2018, in sicer v obliki slikanja t. i. Muralov na zunanje površine objektov v občinah Šentilj, Gornja Radgona in Radenci, skozi katere teče reka Mura. Z umetniško akcijo želimo prispevati k ozaveščanju domačinov in tudi odločevalcev. Po odhodu umetnikov so občine bogatejše za umetnine priznanih slovenskih umetnikov. Ti so sodelovali brezplačno in svoje umetnine podarili kot prispevek v boju za ohranitev reke Mure,« je povedala Sonja Bezjak, organizatorka akcije.

Umetniška akcija in ustvarjalno druženje sta potekala v: 
•    Gornji Radgoni, Mladinski center, Trg svobode 15, prostor je odstopila Občina Gornja Radgona,
•    Radencih, Boračevska cesta 2, prostor je odstopila družina Korc,
•    Sladkem Vrhu,  ribiška utica pri Lencovem ribniku (ob cesti Sladki Vrh–Trate), prostor je odstopila Ribiška družina Mura Paloma Sladki Vrh. 

"Ne pravimo, da se moramo vrniti nazaj v kameno dobo in plemenski način življenja. Menimo, da je čas, da se zavemo, da razvoj, ki smo mu priča dandanes, ki temelji le na izkoriščanju narave in njenih virov, tudi za ceno nepopravljive škode naravi in našim zanamcem, ni nekaj, kar bi zdrav, inteligenten, izobražen in moralen človek 'razvitega sveta' hotel pustiti prihajajočim generacijam.

Menimo, da je prišel čas za dolgoročni razvoj. Priložnost, da začnemo na razvoj gledati povsem drugače, na naravi in bodočim generacijam prijazen in neškodljiv način. Čas je, da začnemo znova živeti v objemu narave," je povedala lastnica objekta v Radencih, Danica Korc.

"Ribiška družina Mura Paloma je eno izmed ustanovnih društev zveze Moja Mura in kot upravljavka in koncesionarka lovnega ribjega življa v reki Muri ne dopušča možnosti gradnje elektrarne na reki Muri.

Na skoraj 40 let vlaganja rib in oživljanja reke Mure in njenih prebivalcev smo lahko ponosni, za to pa je zaslužno lokalno prebivalstvo murskega povodja. Umetniki so z akcijo Murali pod okriljem Muzeja norosti Trate pokazali, da je vitalna reka pomembna vsem in jo je treba ohraniti za prihodnje rodove. Mura nam ne daje le življenja, ampak tudi kulturo," je prepričan Vincenc Cegner, predsednik Ribiške družine Mura Paloma, Sladki Vrh.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je trava?

Rdeča zvezda (nepreverjen)

Naj mi končno nekdo pove odkod tem vsem tetkam in stričkom, ki nasprotujejo HE denar? Odkod dobivate denar? Ne zdaj s pravljicami, da si dobite sponzorje, ki vam vse to plačajo. Če boste to trdili, naštejte te vaše sponzorje.

T (nepreverjen)

Enim je ostala morala in čut odgovornosti.

Rdeča zvezda (nepreverjen)

Da ne boš slučajno širil pravljic, da ti najbolj zagnani " okoljevarstveniki " delajo zastonj in trošijo svoj denar za razne " študije ", filme, proteste, izobraževanja, pohode, ...

In reply to by T (nepreverjen)

adv (nepreverjen)

Pravi se glasi o pravljicah.

In reply to by Rdeča zvezda (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

JA bi ga gnes opet merio,,dam na glavoj gasilsko kapu i metar u ruku i merim

gostja 426 (nepreverjen)

Če bo zaščitnikom Mure kdaj res uspelo, da ne bo HE na Muri, bo to čudež. Proti HE se je treba boriti s pravom in argumenti, oni pa se vedejo kot turistično društvo in ne delajo drugega kot pohode, pohode, zdaj ta umetniška akcija, pa spet kakšen pohod. Čez 70 društev, pa ni drugega kot pohodi in malo risanja po zidovih? Aja, pa še malo brenkanja kitare ob Muri, pa vozakanje s slacklinom.
Človek se res vpraša, kaj delajo vsa ta društva. S tolikšnim številom ljudi, organizacij, bi se dalo narediti čuda, preprečiti MOP, ARSO in HSE, da uničijo okolje in obvarovati pred okoljskimi zmotami vso državo, ne le Muro.

Starejše novice