Vlada je potrdila predlog obrtnega zakona, s katerim bo ukinila obvezno članstvo v obrtni zbornici in uvedla prostovoljno. S tem je ugodila tudi želji obrtne zbornice, saj so se o prostovoljnem članstvu odločili že člani zbornice. Predlog vsebuje šestmesečno prehodno obdobje za morebiten izstop iz OZS. Premoženje OZS-ja se ne bo delilo na člane.

OZS ostaja reprezentativni predstavnik obrti, nadaljuje tudi z izvajanjem določenih javnih pooblastil. Z zakonom je predvidena tudi sprememba pristopa obrtne dejavnosti, ki ločuje obrtne dejavnosti, za katere je potrebna ustrezna poklicna usposobljenost, in ostale obrtne dejavnosti.

Spremembe predvidevajo odpravo vstopnih pogojev za obrtne dejavnosti, za katere ne obstaja potreba oz. javni interes za njihovo regulacijo. Predlog novele zakona zato iz veljavne ureditve črta obrti podobne dejavnosti in dejavnosti, za katere se ne zahteva ustrezna poklicna usposobljenost, in odpravlja zahtevo po pridobitvi obrtnega dovoljenja za domačo in umetnostno obrt.

Predvidena je omejitev obrtne dejavnosti samo na gospodarske subjekte, ki nimajo organiziranih poslovnih funkcij kot zaokrožene faze poslovnega procesa, npr. finančno, nabavno, prodajno in proizvodno funkcijo, s čimer se želi zagotavljati osebno vpletenost nosilca dejavnosti v delo. Predvideno je črtanje gostinske dejavnosti in prevozniške dejavnosti kot v obrtnem zakonu posebej opredeljene obrtne dejavnosti. Na novo opredeljena obrtna dejavnost namreč po Žerjavovih besedah ti dve dejavnosti že zajema.

Spremembe zakone predvidevajo tudi obveznosti pridobitve obrtnega dovoljenja in vpis v obrtni register samo za obrtne dejavnosti, za opravljanje katerih je potrebna ustrezna poklicna usposobljenost. 

vir: Dnevnik.si

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pajo

Naj doleti še isto Kmetijsko gozdarsko zbornico.

divjejabolko

No, zdaj si lahko gospodje in gospe pri OZS lahko spodnje gate zavežejo, zavihajo rokave in začnejo delat in ponujat storitve.

Če bodo slednje zanimive za obrtnike, bodo morda celo dobili kaj plačila.

Pač, za plačo se je treba potrudit.

Vipko
artur

Vej je pa referendumu bilo tak odločeno, ka se vlada api. Končno pa ena pametna stvar v tej državi.

kanžor

;:_ ka do pa zdaj g.Pavlinjek ka ne de več pipa odprejta ampak samo mala pipica ka de cupkalo tu in tam ?

skandi

S tem je ugodila tudi želji obrtne zbornice, saj so se o prostovoljnem članstvu odločili že člani.?????????????????????? Če je mela zbornica to željo,potem vsaka čast zbornici!!(avtor kmica)

Starejše novice