Predlog novele zakonika zvišuje kazni za surovo ravnanje z živalmi in trajno pohabitev živali. Gre za majhen korak v pravo smer.

Poslanske skupine so večinoma napovedale podporo predlogu novele kazenskega zakonika, s katero spreminjajo nekatere določbe glede mučenja živali. Ob tem so v več poslanskih skupinah kritični do omilitve predloga zakona v primerjavi s prvotnim, ki so ga predlagali poslanci Združene levice (ZL).

Predlog novele zakonika zvišuje kazni

Predlog novele zakonika so pripravili v ZL, podpise zanj pa so prispevali tudi koalicijski in nepovezani poslanci. Na matičnem odboru za pravosodje so predlagane rešitve precej omilili, tako da predlog novele zakonika zdaj le zvišuje kazni za surovo ravnanje z živalmi in trajno pohabitev živali. Na novo pa se kot kaznivo dejanje določa organizacija borb živali in vzreja živali za borbe, kar je po trenutni zakonodaji opredeljeno kot prekršek.

Majhen korak v pravo smer

Poslanka ZL Violeta Tomič je opozorila, da s predlaganimi koraki gre država korak v pravo smer, sicer pa se ne daje signala, da država ne bo več tolerirala mučenja živali. Po mnenju Bojana Dobovška iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je novela zakonika obetala, a je na koncu v predlogu ostalo le malo ukrepov. Zato pričakuje, da bo vlada kmalu predstavila celovite rešitve glede preprečevanja mučenja živali.

Predlog bodo podprli tako v SDS-u kot tudi v NSi, je napovedala poslanka Iva Dimic, čeprav prvotnega predloga v stranki niso podpirali, saj so med drugim pogrešali načelo sorazmernosti ukrepov, prav tako po mnenju Dimičeve ne moremo enačiti oz. primerjati ogrožanja življenja in telesnih poškodb pri človeku in pri živalih.

DeSUS opozarja na previdnost spremembe zakonodaje

Po navedbah poslanke Marjane Kotnik Poropat v DeSUS pritrjujejo dejstvu, da je kazensko zakonodajo treba spreminjati s previdnostjo. Tako so pristali na opustitev sprememb, ki bi lahko bile protiustavne. Predlog novele bodo podprli, saj vseeno menijo, da prinaša pozitivne spremembe.udi po mnenju Matjaža Nemca (SD) je predlog novele korak naprej, ki pošilja sporočilo, da trpinčenje živali v naši družbi ni sprejemljivo. V stranki se zavedajo, da se pot proti mučenju živali ne konča na tej točki in da bodo potrebne nadaljnje spremembe. Po njegovem mnenju bo treba primerno ubesediti tudi tisto, kar je izpadlo iz prvotnega besedila novele zakona.

Fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
samec (nepreverjen)

Kastriranje in sterilizacija, kar se izvaja po tekočem traku - to pa je v redu?!
Zato ker vas ne boli?
Ali je to v korist živali - ali človekovega udobja, da se mu ni treba gnjaviti z naravnimi potrebami živali !? Pač, tisti "del" preprosto odrežete - pa je mir... ZA VAS.

lijana gunc (nepreverjen)

Gospa Iva Dimic, ne vem zakaj bi bilo mučenje živali manj od mučenja ljudi, edina razlika je, da se živali ne morejo pritožit.

Mbd (nepreverjen)

Za moje pojme isti kriterij bi mogel bit kot za ljudi! Kajti veckrat se pokaze da je zival vecji clovek kot mi

Gost (nepreverjen)

samec, mogoče bi bilo bolje, da par krat vdihneš preden pišeš neumnosti. Nadaljeval ne bom, ker sem prepričan, da ne bi razumel!

gostja (nepreverjen)

Kdor zavestno muči živali je sposoben tudi zavestno mučiti človeka. In takšen si zasluži najstrožjo kazen. Seveda je pa tudi druga opcija in sicer, da takšen človek ni uravnovešen, pa vendar si zasluži kazen. Prav je, da se ta zakon poostri. Mučitelji naj za svoja dejanja odgovarjajo z denarno in tudi zaposrno kaznijo.

73ud7 (nepreverjen)

Meni je pa hujše viditi trpinčeno žival, kak pa človeka. Slednji se lejko brani, pobegne ...

Vipko
Truplo

Smo v letu 2016 in komaj tak zakon, take spremembe zakona... mi v votlini, demokratične države in normalni ljudje v civilizaciji.

Borka (nepreverjen)

Kuncno neka cednoga .. bole me tezko cute za zival ka jo mucijo kak pa za cloveka.. clovek lejk odbizi . Zival pa je brezmocna.. ka se spravlajo na zival te je ze clovek umsko rmzaostake.. edino pravicno jee !! Pa upan ka do se bole zvisale kazne pa bole brutalne.. !!! To trbej ka se naj zavedajo taksne gamade ka naj pistijo zivale na mere !!

Starejše novice