Fotografija je simbolična.
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so bile cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih v novembru 2021 za dvajset odstotkov višje kot leto poprej.

Vrednost odkupljenih pridelkov v novembru 2021 je bila za četrtino višja od leta prej in za sedemnajst odstotkov nižja kot prejšnji mesec.

Cene rastlinskih pridelkov so bile višje povprečno za triintrideset odstotkov, cene živali in živalskih proizvodov pa za deset odstotkov.

Višja povprečna cena krompirja

Po navedbah statističnega urada so od rastlinskih pridelkov najbolj narasle cene krompirja in žit, znatno so se zvišale tudi cene sadja in industrijskih rastlin. Vino je dražje za tri odstotke, zelenjadnice pa za enajst.

Živali za zakol so stale v povprečju dobrih štirinajst odstodkov več, najbolj pa so se zvišale cene goveda, in sicer za kar sedemindvajset odstotkov. Cene prašičev so narasle za skoraj sedem odstotkov, za odstotek nižje kot prejšnje leto pa so bile cene perutnine, navaja statistični urad.

Cene živalskih proizvodov so bile za šest odstotkov višje: povprečna odkupna cena mleka je narasla za slabih devet odstotkov, odkupna cena jajc pa je v povprečju nižja za slabe tri odstotke.

Višja vrednost odkupljene živine in žit

Vrednost odkupljenih pridelkov v novembru 2021 je bila za četrtino višja od lani in za sedemnajst odstotkov nižja kot prejšnji mesec, poroča statistični urad.

Skupna vrednost poljedelskih pridelkov je bila za enainšestdeset odstotkov višja kot novembra 2020. Od žit se je najbolj zvišala vrednost koruze v zrnju. Tudi vrednost zelenjadnic je narasla za dvanajst odstotkov. Nižja je bila vrednost odkupljenih industrijskih rastlin, in sicer za dvaintrideset odstotkov; odkupljena je bila manjša količina pridelka.

Slabih pet odstotkov višja je vrednost sadjarskih in vinogradniških pridelkov, zaradi za enainštirideset odstotkov višje vrednosti odkupljenih alkoholnih pijač. Odkupljena količina pridelka je bila večja, višje so bile tudi odkupne cene.

Vrednost odkupljenih živinorejskih pridelkov je bila po navedbah statističnega urada za slabih dvajset odstotkov višja, znatno višja kot leta 2020 je bila tudi vrednost odkupljene živine. Odkupljena je bila večja količina živali, tudi odkupne cene so bile višje. 

Vrednost odkupljenega mleka se je zvišala za dobrih osem, vrednost odkupljene perutnine pa za pet odstotkov. Za šestnajst odstotkov je upadla vrednost odkupljenih jajc.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost5 (nepreverjen)

Ja, kmet dobi nekaj procentov zraven. Cena gnojil pa x4, cena škropiv x2 , ..., goriva, cene strojev skoraj x2. Toliko kmetij kot se bo letos zaprlo se še nikoli ni.

asdasd (nepreverjen)

Toliko kmetij kot se bo letos zaprlo se še nikoli ni, ker si kmetje ne obračunavajo amortizacije in ne samo zaradi cen, ampak tudi zaradi državne administracije, ki je pogosto namenjena sama sebi !

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Joj (nepreverjen)

Cene zdigajo samo trgovine.

asdasd (nepreverjen)

Ne se sekirati, kupovali bomo tam kjer je višji popust !

In reply to by Joj (nepreverjen)

Ohjoj (nepreverjen)

Nekdo naj mi razlozi zakaj se dvigujejo cene?

Iy654 (nepreverjen)

Ker je eu pod pretvezo kovid prevare na trg poslala velike milijarde svezih eur, vec denarja manj vreden, in ker banke delijo polno zastonj kreditov obresti na vloge ni, vse kriv FED in Ecb.

In reply to by Ohjoj (nepreverjen)

Starejše novice