V oddaji Iz našega studia na TV IDEA smo se pogovarjali z Ljudimilo Novak in Klemnom Grošljem.  

Ob nastopu novega mandata smo se pogovarjali s slovenskimi evropskimi poslanci. Tokrat sta bila na vrsti Ljudmila Novak in Klemen Grošelj.

V prvem mandatu številne izkušnje

Dva mandata sta minila, odkar je bila Ljudmila Novak evropska poslanka. Na prvi mandat ima lepe spomine, pravi, da takrat izvolitve ni pričakovala. V tem času se je marsikaj spremenilo, zato jo zelo zanima, kako bo v novi sestavi Evropskega parlamenta.

Pravi, da si je v tem času nabrala številne izkušnje, zato bo lažje pristopila k stvarem. 

“Mislim, da mi bo s tega vidika precej lažje.”

Novakova je podala že nekaj predlogov, v katerih odborih bi želela delovati. V prvem mandatu v Evropskem parlamentu je bila članica odbora za kulturo, izobraževanje, medije in šport.

“Zdaj sem dala predlog za odbor za človekove pravice, za infrastrukturo ter okolje.”

Po mnenju Novakove, je mladim Evropska unija veliko bliže, kot številnim starejšim, saj okušajo njene prednosti, kot je program Erasmus.

Strinja se, da se delo evropskih poslancev na različne načine približa ljudem. 

“Sama sem obiskala veliko šol in različnih ustanov, na ta način državljani dobijo podatke iz prve roke.”

Na ta nič ljudje tudi spoznajo, da za vse težave v Sloveniji ni kriva Evropska unija, ampak velikokrat domači politiki, ki premalokrat izkoristijo prednosti Evropske unije. 

Jasna in učinkovita finančna perspektiva

Klemen Grošelj si želi čez pet let, po zaključenem mandatu želi, da bi lahko govorili o tem, da bo uspelo približati Evropski parlament, vse evropske institucije in celotno Evropsko unijo slovenskim državljanom.

“Če bom k temu prispeval tudi sam, bo to že kar velik uspeh.”

Če bo uspelo zagotoviti neko jasno in učinkovito finančno perspektivo Slovencem, pa bo meni Grošelj, to še toliko boljše.

Za veljo udeležbo na tokratnih volitvah je pomembnih več dejavnikov. Od zavedanja o mednarodnem okolju v javnosti, pomembnosti volitev. Verjame tudi, da so volivci spoznali, da se v Evropskem parlamentu le sprejemajo pomembne odločitve.

Njegova ambicija je, da bi deloval v enem do odborov, ki je vezan na zunanjo politiko. Zanima ga tudi področje raziskav, razvoja in tehnologij ter seveda proračun.

“Interes vseh nas je, da Slovenija še naprej ostane neto prejemnica evropskih sredstev.”

Več o novem mandatu, načrtih in željah Ljudmile Novak in Klemna Grošlja pa v priloženem videoposnetku.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice