Skoraj tretjina Panvite predvidoma v prodajo.

Se lastniški strukturi družb Panvita in Panvita mesnine obetajo spremembe? Podjetji Farme Ihan-KPM in Kona sta se odločili za prodajo skupno 64.262 delnic, kar predstavlja 28,03-odstotni lastniški delež v omenjenih prekmurskih družbah. Farme Ihan si od leta 2015 sicer lasti Družba za upravljanje terjatev bank (slaba banka).

Ponudbe sprejemajo do 24. maja

Kot je razvidno iz objave na spletni strani KF Financ, ponudba mora vsebovati najmanj količino delnic in ceno za celotno količino ponujenih delnic. Cena medtem mora biti navedena s točno določenim zneskom v evrih in ne v obliki razpona cene. V primeru ponujene cene v razponu, bo samodejno upoštevana nižja cena razpona.

Domače ali tuje pravne in fizične osebe, ki se zanimajo za nakup, morajo ob posredovanju ponudbe predstaviti način financiranja, njena veljavnost pa mora biti vsaj do 30. septembra. 

V primeru več prispelih ponudb, ki izpolnjujejo pogoje, se prodajalca lahko odločita za nadaljnja pogajanja s ponudniki oziroma za dražbo. Nato bosta z najvišjim ponudnikom sklenila pogodbo o prodaji in nakupu delnic, pri čemer se bosta ravnala tudi po njegovi sposobnosti plačila ter izpolnjevanju ostalih pogojev.

Družba KF Finance, ki vodi prodajni postopek, ponudbe potencialnih vlagateljev sprejema do 24. maja, do 16. ure. 

V prodajo skoraj tretjinski delež

V Panviti, katere glavno dejavnost predstavljata pridelava žit in drugih poljščin ter povrtninarstvo, Farme Ihan-KPM in Kona skupaj obvladujeta 28,03-odstotni lastniški delež, pri čemer 25,42 odstotka pripada prvi, 2,61 odstotka pa drugi družbi. Prav tolikšen (28,03-odstoten) je tudi njun skupni delež v Panviti mesnine, ki se ukvarja s trgovino na debelo z mesom in mesnimi izdelki.

Največji, 40,23-odstotni lastniški delež v Panviti sicer pripada podjetju Regal. Kompas Shop si lasti 21,59 odstotka, Imo-Real pa 9,82 odstotka, medtem je preostanek v rokah manjšinskih delničarjev.

Razrez je podoben v primeru Panvite mesnin, kjer Regal obvladuje 40,07 odstotka, Kompas Shop 21,58 odstotka in Imo-Real 9,82 odstotka.

V Panviti predlani 2,29 milijona dobička

V letu 2017 so v Panviti zabeležili 7,21 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 2,29 milijona evrov bruto dobička iz poslovanja, piše STA. Družba Panvita mesnine samostojno ni imela poslovanja, a v okviru skupine Panvita mesnine je skupaj s Panvito MIR in Panvito Agromerkur ustvarila 60,3 milijona evrov prihodkov od prodaje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice