Mladost ni večna, pravijo. Je že res, da je mogoče ostati mlad v srcu, težko pa je skriti zunanje spremembe, ki jih prinašajo leta. Še težje se je upreti moralnim skušnjavam in travmam, ki nas tarejo kot nezavedno potisnjene vsebine iz otroštva, če jih ne ubesedimo in osvetlimo. Slej ko prej privrejo na plan. In takrat je hudo. Že od malega so nas učili, da ima laž kratke noge. Tisti, ki tega nismo jemali resno, smo jih slej ko prej dobili po tazadnji. Nato smo šli k župniku, se spovedali, zmolili nekaj Zdravih Marij ter Očenašov in se očistili. Sčasoma smo spoznali, da nam laž prinaša zgolj začasno zadovoljstvo, ki se venomer konča pri bolečini. Sprva fizični, nato moralni. Če smo prvo še prenesli, nas je druga bolela drugače. Čeprav nismo imeli pojma, kaj bi morali storiti, da temu ne bi bilo tako, je bilo izrečeno opravičilo zgolj uteha.

Govorjenje resnice je družbeno dejanje

Slednje nekaj šteje, a kaj ko so okoliščine do odgovornosti za dejanja in izrečene besede v različnih življenjskih obdobjih različne. V katerem se resnično nahaja prvak (za)resne stranke Gregor Golobič, težko ugibam. Po zadnjih dogodkih sodeč še ni prerasel otroških dni, ko jih je dobival po tazadnji. Verjamem, da je takšnih otrok v slovenski politiki še veliko, toda slovenski Stalin, kot ga imenujejo zlobni jeziki, je pač imel to nesrečo, da ga je moralni maček pohodil nenadoma, čeprav je ves čas sumljivo puhtel v zraku. Nič hudega, če Golobič ni obiskoval verouka, zato spregledal sedmo Božjo zapoved, a težko je verjeti, da kljub očitnemu laganju javnosti in svojemu volilnemu telesu (še) ne čuti odgovornosti, da bi odstopil. Toliko o nizki morali brez posledic. Aktualno moraliziranje o sprejemljivosti laganja je tako postalo predmet politične etike, kjer isti istim krijejo hrbet, pri tem pa pozabljajo, da je govorjenje resnice družbeno dejanje, ki nosi družbene posledice. V kolikor do zdaj slovenska javnost in politika še nista uspela najti skupnega soglasja o stopnji obojestranske odgovornosti, je zdaj pravi trenutek, da palico razsodnika prevzame moralna odgovornost, ki ponuja jasen odgovor.

Večno izprijena morala

Oglasila sta se tudi veliki in majhni naše države. Oba, aktualni in nekdanji predsednik podalpske državice, se strinjata, da je Golobičevo priznanje o laži vredno spoštovanja in da gre za opravičilo, ki ga je treba sprejeti. Človek bi si želel, da bi bile ure verouka ob osvajanju sedme Božje zapovedi obvezne. Še dobro, da tema spet ni drugorazredna. Kot kaže, moralni standardi naših visokih politikov, ne glede na njihovo dolžino nog, ne dosegajo spoštovanja vrednih višav. Breme, ki si ga je naložil Golobič, je pretežko, ne zgolj zanj, tudi za celotno politično garnituro, ki sama sebe postavlja na tehtnico. Težko je verjeti, da bo resnično prevladal interes moralne integritete glavnega akterja, če vojska za njim kaže izprijen obraz. Večna mladost resnično ne obstaja, ampak verjetno se sprašujete, kaj se bo zgodilo z Golobičem. Če je z novo politiko, ki naj bi svoje temelje gradila na osnovi visokih moralnih standardov, zares mislil resno, bi moral že zdaj biti zgolj blondinec Gregor, ki je (pre)hitro dobil ultra dolge noge.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zizek

Napiši, pa te de.

josko

Golobček dragi, končno te je nešče napikno!
http://www.pozareport.com/?Id=politika&View=novica&novicaID=11442

AnaLiza

Svet je poln Lažnivih Kljukcev, ne le "Golobčkov", tudi ostalih "pTičkov", zato je brezpredmetno govoriti o morali in o božjih zapovedih v tem "cirkusu", ki se mu reče politika. A žal ti Kljukci ne obljubljajo, da boš prišel do Lune, če boš splezal po hitro rastočem fižolu, so kar sami splezali gor ... po "lestvici".
Ne, ni sramota, če si bogat. Če si bogastvo prislužil, tako ali drugače, v skladu z "zapovemi". Nekateri se pač znajdejo ob pravem času na pravem kraju, nekateri imajo kakšne drugačne "sposobnosti" ... tak je to. Pač. Sramota pa je lagati. Gledati nekoga v oči in lagati. Se delati "svetnika" in s prstom kazati na "grešnike". Če si sam eden izmed teh, pa še posebno.
Sicer pa, nikoli ni prav. Če bi takoj povedal resnico, bi ga obsojali. Zdaj ga obsojamo. To me spominja na zgodbo o družini in oslu ... ampak o tem morda kdaj drugič. Ko bo govora o kakšnem drugem grešnem "oslu" ... ups, kozlu. :)

AnaLiza

Serif, če bi bil ti na njegovem mestu, bi se tudi smejal. :)

mir

takoj se vidi , da je sobotainfo desno usmerjena--upam, da se to drugo leto po volitvah spremeni!! zakaj ni nikoli teme-janša rjavolasec--janša črnolasec

felix

@mir

ja, sobotainfo je desen forum, ker je Golobič blond :)

Očitno si tudi blond glede na tvoje razmišljanje ;)

Sobochanec

Gregec je Car. Gregec zna delati šče kaj več od mešetarjenja z državnin premožejnjon. Če pa tou ka si je zaslujžo okouli ne razglaša je pa tuj nej kristuša bujo. Pa ka sploj koga briga kelko pejnez je pred miništrovanjon zaslujžo.
Of drujgi Gregec je štiri lejta minister bil pa pravi, ka je njegvo premožejnje isto kak pred nastopon ministrovanja. Pa ka je vraga delo štiri lejta, ka je nika nej prišparo?

AnaLiza

Kaj pa ima barva las z usmerjenostjo ali Golubičevim premoženjem?

bojbobi

No Golobič zdaj si v beton zabitoniral pravila dorega politika v Sloveniji.Kako je bilo za časa Juge: jesmo krali ali smo vam dali,ovi kradu a vama ništa ne dadu!

serif (nepreverjen)

tu je v vsen ton le en velki problem, golobič je solastnik podjetja kero se bavi s telekomunikacijami. kak visokošolski minister si ščej pripojiti telekomunikacije v svoje ministrstvo. tu dale je pa vsen jasno, ka še samo pejnez, pejnez pa pejnez.....štere de teko k njeme, in de si fajn izplačuvo dobiček.
tak ka z drugeme besedami, tip je velka baraba, vejpa samo tou sliko si poglednite, kak se podlo smeje.

Frenk

Sicer je to kar je naredo butasto ali vseeno. Je kdo pozval Janšo k odstopu ko je najprej prepisal misli iz Balirovega govora potem pa še vstrajno lagal da si je to sam zmislil oz. je del nekega sestavka od Masaryka. In katera laž ima večjo težo? Tista o premoženju ali tista o stanju tvojega inteligenta oz. kaj si sposoben san spacati na papir. Očitno je v Sloveniji biti sramota bogat. No za enega Tuša Mirka to očitno ni ker ve kako je prišel do te zaloge denarja ki ga ima. Vsi ostali imajo očitno cmok v grlu ko se jih pobara za premoženje. In minister Gregor pa nič.
Daj odstopi že enkrat in uživaj teh 5 miljonov če jih imaš, če pa jih ne najdeš, pa naj ti na Financah povedo kje so. Jebeš political power.

Starejše novice