FOTO: Dom sv. Lenart
Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala predstojnik OE NIJZ Maribor Zoran Simonovič in Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ.

Včeraj je bilo opravljenih 5.384 PCR testiranj. Z njimi je bilo potrjenih 1.396 novih okužb, kar predstavlja 25,9 odstotka. Včeraj je bilo opravljenih tudi 5.924 hitrih antigenskih testov, z njimi sta bili potrjeni 302 novi okužb oziroma 5,1 odstotka.

Današnji podatki kažejo, da so na nacionalni ravni izpolnjeni podatki za prehod iz t.i. črne v rdečo fazo. O tem kaj to pomeni v luči trenutnih epidemioloških razmer bo na današnji seji, ki bo posvečena covid temam, razpravljala vlada.

VIR: Vlada Republike Slovenije

S prejšnjim četrtkom je NIJZ prešel na nov sistem poročanja podatkov vezanih na domove za starejše. Po novem gre za tedenska poročila. V obdobju od 14. 1. do 17. 1. je bilo na novo okuženih 123 stanovalcev, skupaj v drugem valu 10.715, in 104 zaposleni, skupaj okuženih v drugem valu 4.574.  V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih se je v enakem obdobju okužilo 16 stanovalcev in 20 zaposlenih.

Trenutna težava pomanjkanje cepiva

Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ je na tiskovni konferenci dejala, da je trenutno največja težava količina cepiva.

“Cepiva za prvi odmerek je trenutno tako malo, da ga ni niti za starostnike nad 80 let. Tam po osmem februarju komaj bomo spet začeli s cepljenjem. Zdajšnje cepivo je namenjeno drugim odmerkom,” je pojasnila Grgič Vitkova.

Ta teden je bilo namreč zaradi širjenja proizvodnje Pfizer dobavljenih manj odmerkov. V tem in naslednjem tednu bo prišlo 92 odstotkov naročenih količin.

Cepljenih je enkrat več žensk kot moških

Kot je še dejala Grgič Vitkova, na NIJZ spremljajo izvajanje cepljenja proti covid-19 na podlagi podatkov o opravljenih cepljenjih, ki jih izvajalci cepljenja posredujejo v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO).

Do 17. 1. je bilo cepljenih skoraj 42 tisoč oseb, kar predstavlja dva odstotka prebivalcev Slovenije. Cepljenih je enkrat več žensk kot moških.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Neželeni učinki po cepljenju

Po cepljenju pa se pri nekaterih pojavljajo tudi neželeni učinki. Največji delež neželenih učinkov predstavlja bolečina na mestu cepljenja. Do zdaj so neželene učinke po cepljenju zaznali pri 107 osebah, noben stranski učinek ni bil zaznan po cepljenju s cepivom Moderne, vsi od Pfeizerja.

Pri posameznih osebah, ki so prijavile neželene učinke, je bilo zaznanih več stranskih učinkov kot so rdečina na mestu vboda, glavobol, bolečine v sklepih in podobno.

Nova smrt po cepljenju

Zaznani so bili tudi trije resni stranski učinki. Dve smrti in en kolaps po cepljenju.

O eni smrti pri starejši osebi smo že poročali, potrjena pa je bila še ena smrt pri osebi s številnimi pridruženimi boleznimi. Smrt se je pojavila dvanajst dni po cepljenju, komisija pa še preverja, ali sta bili zadevi povezani.

Še en resni stranski učinek se je pokazal pri osebi nekaj ur po cepljenju, ki je kolapsirala in bila prepeljana v bolnišnico. Težave so se hitro razrešile. Je pa Grgič Vitkova še pojasnila, da se vsaka hospitalizacija po cepljenju šteje za resen učinek.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.. (nepreverjen)

pa so zdaj naročili cepivo ali so odpovedali? Ker če so odpovedali je znan logično da bojo dobavljali tistim keri so nej odpovedali.

OČV (nepreverjen)

Včeraj je premier po TV predstavil količino cepiva, ki je naročena. Naročena je količina, ki zadostuje cepljenju 1 300 000 ljudi- torej več kot polovici Slovencev- ki se itak ne bodo cepili v zadostnem številu......

. (nepreverjen)

Samo če so pa naročili več cepiva potem pa odpovedali, sori gajs je za pričakovati.

In reply to by OČV (nepreverjen)

Čarnivrag (nepreverjen)

Cepijo zato da jič več spocrka ne pa da bi vam pomagali. Stop fejk covid19 PLANdemiji.

Benč (nepreverjen)

Zej ko nekdo hmerje po cepljenji,takoj napišejo,da je imel pridružene bolezni.Ko pa je nekdo bil sprejet na intezivno zaradi virusa,pa je bil prej zdrav...marš,mafija.

Salafist (nepreverjen)

0.25% je neželenih učinkov, taka nejočte mutavci

Gost736 (nepreverjen)

Vašo prijavo smo posredovali na pristojni oddeek, hvala.

Starejše novice