Do leta 2009 so evropski poslanci prejemali enako plačo kot poslanci v parlamentu v državi iz katere so prihajali. To je seveda pomenilo, da so bili za enako delo zelo različno plačani, zato je bila z nastopom novega sklica parlamenta leta 2009 uvedena en

Enotna plača evropskih poslancev je določena z 38,5 odstotka osnovne plače sodnika na Evropskem sodišču, kar pomeni približno 8000 evrov bruto mesečno, od te vsote se odšteje davek EU in prispevki za socialno varnost, na koncu še vedno ostane približno 6200 evrov. Dohodke evroposlancev pa lahko dodatno obdavčijo tudi države članice v skladu s svojo zakonodajo, to v primeru Slovenije plačo zniža na dobrih 5000 evrov mesečno.

Dodatki, nadomestila in dodatki za zaposlene asistente

Poslancem poleg plače pripadajo še drugi dohodki, kot je povračilo potnih stroškov in dnevnice za dneve, ko se udeležujejo zasedanj v Bruslju in Strasbourgu, pavšalno nadomestilo za stroške upravljanje pisarne v domači državi – pisarne v Bruslju in Strasbourgu zagotovi parlament, med drugim tudi nekaj tisoč evrov letno za tečaje tujih jezikov in računalništva. Pavšal za stroške pisarne je neobdavčen in znaša okoli 4300 evrov mesečno, to je 52.000 evrov letno, poslancem pa ni potrebno dokazovati namenske porabe. Poslanci še prejmejo tudi sredstva za plače asistentov, ki jih zaposlujejo, v ta namen dobijo dodatnih 21.200 evrov mesečno, koliko asistentov bodo imeli in višino plače določajo poslanci sami.

Dnevnice, sejnine in pokojnine

Dnevnice, ki pripadajo poslancem za seje v Bruslju in Strasbourgu, znašajo dobrih 300 evrov, za delo zunaj EU je dnevnica približno polovico nižja, jim pa stroške hotela in zajtrka načeloma krije parlament. Povrnjene dobijo vse potne stroške povezane z delom, po koncu mandata pa so poslanci upravičeni do začasnega nadomestila v višini njihove plače, ki ga dobijo toliko mesecev, koliko let je trajal mandat, a za dobo največ dveh let. Poslanci pa so še upravičeni do starostne pokojnine od dopolnjenega 63. leta starosti, ki znaša 3,5 odstotka plače za vsako polno leto mandata, vendar največ za 70 odstotkov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Austenlady (nepreverjen)

Cialis E Fibrillazione Atriale Propecia Prix Canadiandrug cialis with priligy pills Poor Nutrition Propecia

Starejše novice