Foto: Bobo
Varuh človekovih pravic je podal pojasnilo glede na številne kritične odzive po objavljenem stališču glede nezmožnosti sankcioniranja tistih, ki ne nosijo zaščitnih mask v zaprtih prostorih.

Pri varuhu človekovih so včeraj podali stališče, da neupoštevanja odloka o obveznem nošenju zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru ni mogoče kaznovati, saj za to kršitev ni predpisane sankcije. Pri ukrepu naj bi šlo za tako imenovano nepopolno pravno normo.

Mnenje Varuha je sprožilo številne burne odzive na družbenih omrežjih, tudi s strani politikov in političnih strank, ki so navedeno stališče razumeli kot napeljevanje k temu, da nošenje mask dejansko ni obvezno.

Zaradi navedenih kritik so pri Varuhu podali pojasnilo, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti. 

"Institucija Varuha človekovih pravic nima razloga, da bi dvomila v to, da je obveznost nošenja mask, kot je določena v veljavnem vladnem odloku, strokovno utemeljena in potrebna za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19. Nikdar tudi nismo nikogar pozivali naj mask ne nosi, ravno nasprotno, vseskozi poudarjamo, da je utemeljevanje potrebnosti ukrepa nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih v prvi vrsti strokovno epidemiološko vprašanje in da je treba zaupati presoji stroke.

Od oblasti pa institucija Varuha človekovih pravic pričakuje, da ukrepe implementira na ustreznih pravnih podlagah, ob upoštevanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. V demokratični družbi morajo biti ukrepi jasno obrazloženi in predstavljeni transparentno - tako glede epidemioloških in drugih strokovnih ocen, na podlagi katerih so sprejeti, kot glede pravnih posledic, ki lahko posameznike doletijo v primeru neupoštevanja.

V včeraj objavljenem stališču smo na podlagi vprašanj, ki so nam jih posredovali številni ljudje, s pravnega vidika želeli opozoriti, da gre v zvezi z ukrepom obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostorih, kot ga ureja vladni odlok, za primer tako imenovane nepopolne pravne norme, kar pomeni, da za kršitev ni predpisana sankcija in s tem podlaga za morebitno ukrepanje inšpekcijskega organa zoper kršitelja.

Pojasnili smo, da je veljavni ukrep utemeljen na splošni zakonski določbi prvega odstavka 4. člena Zakona o nalezljivih boleznih, ki ne določa obveznosti države v primeru nevarnosti nalezljive bolezni, temveč dolžnost posameznikov, da varujejo svoje zdravje in zdravje drugih.

Nič od navedenega pa ne pomeni, da je Varuh na stališču, da je konkretni vladni odlok neveljaven oziroma, da želimo na ta način kogar koli napeljevati, da naj s tem odlokom predpisane obveznosti nošenja mask ne spoštuje, kot želijo to prikazati oz. predstaviti nekateri."

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
70 LET NAM KRŠIJO (nepreverjen)

Ta institucija je za vse drugo samo ne za varovanje človekovih pravic, to bi morali že zdavnaj ukiniti. Mi v Sloveniji sploh nimamo razčiščeno kaj je sploh človekova pravica prvo moramo to razčistiti, že 70 let imamo po evropskih standardih kršene človekove pravice v Sloveniji pa se nikomur nič ne zgodi.

aaadddd (nepreverjen)

Majster, o kon tij tau?

In reply to by 70 LET NAM KRŠIJO (nepreverjen)

bbbbdddd (nepreverjen)

majater, pojdi nazaj za sank na mezlo pivo, ker v pisano besedo se ne razumes.

In reply to by aaadddd (nepreverjen)

golobičnjek (nepreverjen)

Ka bluzijo koji kuurac..... kakšna odločitev stroke.... vej je pa še Kacin san javno prizno ka je odločitev obveznoga nošenja mask v Sloveniji politična in nej strokovna. Politika se je tak odločila in nej stroka. Celo na NIJZ so vedno samo priporočali nošenje mask, če mate simptome ali če mislite ka ste betežni, zdravin mask nebi bilo potrebno nositi ka so celo škodljiva za zdravje uporabnika, če masko duže časa nosi. Kacin je tudi povedo ka de prišo čas po toj krizi gda de javno razkril što pa zakoj nan je v Sloveniji zapovedo obvezno nošenje mask, če glih se stroka s ten neje strinjala.

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Golobičnjek,zdaj pa ti bluziš.Tudi v drugih državah je obvezno nošenje mask ,naprimer v Avstriji.Po tvojem je vse politično. NE SERI.

In reply to by golobičnjek (nepreverjen)

grablaš123 (nepreverjen)

Ja, tudi tan je politično in v vseh drugih državah je politično. Takšne prilike kak se je vladan pokazala zdaj s to korono nede nišče iz rok spusto. Prava in kompetentna stroka vseposejdi odsvetuje konstantno nošenje mask za zdrave osebe. Te informacije fejst enostavno najdeš na spleti in to nej med fake news zadevami.

In reply to by Prekmurec 67 (nepreverjen)

Starejše novice