Foto: Bobo
Ob 19. uri so se pri nas zaprla volišča, na katerih smo danes izbirali evropske poslance v naslednjem mandatu. Koga vse bomo poslali v Evropski parlament?

Na več kot tri tisoč voliščih smo volivke in volivci izbirali osem poslancev, ki bodo Slovenijo zastopali v prihodnjem petletnem mandatu v Evropskem parlamentu. Volišča so se zaprla ob 19. uri, do 16. ure pa je glasovalo 312.159 volivcev, kar pomeni 18,31 odstotkov volilnih upravičencev.

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, je opaziti pozitiven trend glede letošnji volitev v Evropski parlament. Podatki o volilni udeležbi namreč kažejo na rahel trend višanja volilne udeležbe v Sloveniji. Na to kažejo tudi podatki do 16. ure, kjer se je udeležba v primerjavi z letom 2014 povišala za dobra dva odstotka. Trend višanja volilne udeležbe je v drugih državah članicah še občutnejši kot v Sloveniji. 

Rezultati znani ob 23. uri

Rezultate bomo v živo spremljali tudi na Sobotainfo. Zaradi upoštevanja predpisa Evropske Unije bodo prvi delni izidi volitev javno razglašeni z izjavo za javnost v medijskem središču v Cankarjevem domu v Ljubljani in objavljeni ob 23. uri, delni izid volitev pa bo tudi javno objavljen na tej povezavi.

Znana volilna udeležba za celotno Slovenijo

Državna volilna komisija je podatke o udeležbi osvežila ob 22.45. V Sloveniji se je volitev udeležilo 27,81 odstotkov volivcev, to pomeni da je od 1.704.863 glasovalo 474.255 volivcev.

Največ sedežev se obeta desnosredinski EPP

Največ sedežev v Evropskem parlamentu se znova obeta desnosredinski Evropski ljudski stranki, a s precejšnjimi izgubami v primerjavi z letom 2014, poroča STA. Na drugo mesto naj bi se znova uvrstili socialdemokrati, na tretje pa liberalci, vključno z izidom stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona, kažejo prve ocene, ki so jih objavili v Bruslju.

Skupna lista SDS in SLS s tremi mandati, SD z dvema

Nekaj minut po enajsti uri smo dobili tudi uradne rezultate. Skupna lista SDS in SLS je dobila tri mandate, SD dva mandata, prav tako dva mandata za LMŠ in en mandat za NSi.

Novi evropski poslanci

Milan Zver (SDS in SLS)

Romana Tomc (SDS in SLS)

Franc Bogovič (SDS in SLS)

Tanja Fajon (SD)

Milan Brglez (SD)

Irena Joveva (LMŠ)

Klemen Grošelj (LMŠ)

Ljudmila Novak (NSi)

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
balounar (nepreverjen)

Ja to je pomembno samo zato, ka do plačo meli, ovak pa itak ene pikavce slovenske tan nišče ne šmirgla, Ova ka je komisarka bijla do zdaj je tudi bila doma fejst čedna, tan pa bijla med najslabše ocenjenimi. Tej ka kapute obračajo so pa itak za pejnaze vsake volitve v drugih strankah.

(nepreverjen)

Tačas še par glasov coj naštejpajo.

borisk (nepreverjen)

SDS&SLS zmagovalna kombinacija.....v Evropi in v bodoče v Sloveniji!!

Ne volim (nepreverjen)

Iz Pomurja ne bo vlaka za Bruselj .Ha,ha kak so krijčali eni ,da Pomurje rabi EU poslanca.Ne bo velike plače.Horvat in Jevšek sta govorila kot da sta bila 1000 % da odpotujeta .

DiseciMarko (nepreverjen)

Pri nas Jevška niso volili ker so rajši da je župan kak poslanec v E U.... Ges znan za par lidi............

Evropejci (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nej smo volili Jevška, ka ščemo ka ostane tu! Je najbolksi župan!

Dr (nepreverjen)

Evropejci Te pa njemi rit polijži če ti je tak pri srcu .Budslo si in crkno boš budalo

In reply to by Evropejci (nepreverjen)

Evropejci (nepreverjen)

?kda boš znal pisati, se oglašaj! Jevšek je dobo 75 procentov na volitvaj. Si v manjšini in se ne oglašaj!

In reply to by Dr (nepreverjen)

Orthodox (nepreverjen)
starček1 (nepreverjen)

Iskreno sožalje Sobočancem!

Julka (nepreverjen)

Jao jao,komedijant pa njegova Irinka,pa Tanjica brez Aleksandra,pa Olgica,ta bo se vedno v Osteriji pri Btc-ju kavico pila in tako naprej...kaj bomo pa zdaj??

Xyzkra (nepreverjen)

Belečka ni dobila?

33 (nepreverjen)

Prvo sobota je že v Evropi ???. Zgleda da je sama sds ocenila da je zacela izgubljat svojo vojsko ce ne nebi nikoli sla v spanovijo... SD2 LMS2 presenecenje - pozitivno...

čarni vrag (nepreverjen)

Prekmurci so nej glij pri pravi. Izvolili so Fajonko, ki je v šorošovi bandi in se aktivno zavzema za sprejemanje tisočev emigrantov iz Afrike in BV.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice