*Fotografija je simbolična
Graška avtomobilska tovarna Magna, kjer je zaposlenih tudi precej slovenskih delavcev, se je odločila za skoraj tisoč zaposlenih uvesti skrajšan delovni čas, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot so pojasnili v graški avtomobilski tovarni Magna, je bila uvedba skrajšanega delovnega časa za skoraj tisoč zaposlenih potrebna zaradi s pandemijo povezanih težav pri dobavi elektronskih čipov, poroča STA.

Za takšen ukrep so se po besedah vodje delavskega sveta v Magni Reinharda Hoferja odločili, ker ne želijo izgubiti dobro usposobljenega kadra, poroča APA in dodaja, da za zdaj ni znano, kako dolgo naj bi ta ukrep trajal. Šlo naj bi za kratkotrajno organizacijo dela, najdlje do junija.

Finančne posledice za zaposlene, ki jim bo odrejen skrajšan delovni čas, naj po besedah Hoferja ne bi bile velike, še poroča STA.

Kot je dejal, so se nazadnje, ko so bili deležni podobnega ukrepa, uspeli dogovoriti o najvišji možni neto stopnji nadomestila, ki je znašalo več kot 90 odstotkov.

»Podjetje vlaga veliko denarja, da bi ustrezno zaščitilo zaposlene in jim zagotovilo dobro oskrbo,« je predstavnik skoraj 5500 zaposlenih v graškem podjetju, kamor začasno na delo odhajajo tudi tisti iz hoške lakirnice, še povedal za regionalno ORF Štajerska.

Do težav pri dobavi polprevodnikih prihaja na globalni ravni, saj je povpraševanje v potrošniški elektroniki zaradi pandemije močno naraslo, požar v tovarni čipov, ki je sicer del japonske skupine Renesas, pa je položaj še poslabšal, poročal STA.

Kanadsko-avstrijska avtomobilska multinacionalka, ki ima še vedno velike načrte za vzpostavitev avtomobilske proizvodnje tudi v Sloveniji in je nedavno že odkupila dodatna zemljišča v Hočah, je do marca kljub omenjenim težavam povečala prodajo in dobiček, vključno s tovarno Magna Steyr v Gradcu.

Po dobrem začetku v prvem četrtletju je Magna po poročanju STA dvignila letne cilje za leto 2021 za celotno skupino. Kljub težavam s polprevodniškimi čipi, ki jih pričakujejo tudi v drugem četrtletju, in slabšimi razmerami v panogi v zadnjem obdobju v skupini v prihodnjih letih vidijo precejšnje možnosti za dodatno rast.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mawi (nepreverjen)

Naj samo traja tej kurzarbeit ka mi je fajn malo fraj biti neplanerano pa še dobro plačo za to dobiti :)

Janez jansaa (nepreverjen)

Ti si se dobre avsteijske place nejvido sinko majko...delas za minimalca

In reply to by Mawi (nepreverjen)

mesec nad vodo (nepreverjen)

?? kaj si hotel povedati?

In reply to by Janez jansaa (nepreverjen)

...... (nepreverjen)

Hotel je povedati , ka je slovenski lolek na socialni podpori.

In reply to by mesec nad vodo (nepreverjen)

...... (nepreverjen)

Pa vijdiš ka je polpismen , niti pisati ne ve , tak mogoče prvi razred OŠ.končan.

In reply to by mesec nad vodo (nepreverjen)

Mawi (nepreverjen)

Hahaha......ejcek menej je nej sran povedati kelko dobin z -10% zaj v kurzarbeiti.....ali mislin ka de se te tebi kucalo za mojof plačof.....začo san pa rejsan z minimalcon keri je bil tistoga cajta po kolektivnoj pogodbi za to branžo 2.350,00 bruto. Telko o minimalci pa lp

In reply to by Janez jansaa (nepreverjen)

Pfujjjjj (nepreverjen)

Ti se tele,za avstrijce se migrant pa migrant bos...sanjaj ti samo o redne avsteijske place,vido si jo se nej ocitno

In reply to by Mawi (nepreverjen)

Mawi (nepreverjen)

V Avstriji san migrant, prinas san pa bil hlapec!.....Ka zaj ščeš povedati? V Sloveniji so mi niti nej prispevkov plačali za penzijo tak ka ne lajajte kak je v SLO dobro pa fajn.......na konci smo pa vsi hlapci ka itaq niti v Sloveniji več skoraj nega firme štera bi bila v domačoj lasti!

In reply to by Pfujjjjj (nepreverjen)

...ll (nepreverjen)
Franc Breznik (nepreverjen)

Ma jebeš Magno,ker de dela za toti drobiž...lidje v Simensi so penezi,ta navalite.Po cajti te ziher dogurali v parlament.
Lp... Franci Banana Lukarski

df. (nepreverjen)

jebeš magmo
čuvaj zdravje

In reply to by Franc Breznik (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

prodam magmo za en voz gnoja

In reply to by df. (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice