Podjetja v Pomurju smo povprašali, ali bodo svoje zaposlene razveselili z božičnicami ali trinajstimi plačami. Zanimalo nas je tudi, koliko bo prejel njihov delavec in koliko bodo namenili za tovrstna izplačila.

Nekatera podjetja še niso sprejela odločitve o nagrajevanju zaposlenih, druga zneska ne želijo razkriti, nekatera pa na naša vprašanja niso odgovorila.

Božičnice se bodo najbolj razveselili v Cleangradu, ki je vodilni ponudnik čistih prostorov v Evropi. Svoje zaposlene bodo nagradili s 1000 evri bruto in darilom. Sicer pa bodo za praznične prejemke v podjetju odšteli okoli 100.000 evrov

Svoje zaposlene bodo ob koncu leta motivirali tudi v GMT-ju, in sicer z okrog 300 evri bruto. Skupno bodo za zaposlene, njihove družinske člane ter za obdarovanje otrok in pogostitev namenili približno 4000 evrov

V Pomgradu in Luštu skrivnostni

V lendavskem Varisu bodo pred koncem leta izplačali božičnico. Prav tako bodo izplačali 13. plačo oziroma nagrado za uspešnost, katere višina bo različna in bo odvisna od različnih kriterijev.

O nagrajevanju zaposlenih so se v Pomgradu že pogovarjali in razmišljajo o tej vrsti izplačila. Vendar pravijo, da dokončna uradna odločitev še ni bila sprejeta, zato nam težko podajajo konkretne številke. 

Nagrajeni bodo tudi zaposleni v Luštu, kjer jih bodo nagradili kot vsako leto, a se v podjetju še niso odločili, kako visoka bo ta nagrada.

Ni bilo časa za odgovore

V radgonskem Arcontu nam odgovorov niso posredovali s pojasnilom, da je njihova lastniška politika takšna, da se ne pojavljajo v medijih, razen, če si sami tega želijo. 

V podjetjih Medicop, Farmtech, Termah Vivat in Carthago pa na naše poizvedovanje o božičnici niso odgovorili.

Kot zanimivost dodajmo, da bodo zaposleni v Leku prejeli 1300 evrov, v Krki 1287 in v Telekomu Slovenije 1123. Višina božičnice je v bruto znesku. 

Razlika med 13. plačo in božičnico?

Božičnica je, za razliko od 13. plače, praviloma izplačana zaposlenim kot nagrada. Ker gre za nagrado, se zaposlenim ne všteva v pokojninsko osnovo, kot je to značilno za plačo, temveč se jo obravnava kot drugi prejemek. Prav tako se božičnica praviloma izplačuje v enakih zneskih za vse zaposlene.

13. plača del plače, ki je zapisana v kolektivni pogodbi  in se lahko izplača na podlagi uspešnosti poslovanja. Izplačajo se lahko tudi v nedenarni obliki.

S spleta

Komentarji (60)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Vsi zaposleni MORAJO dobiti božičnico (kolektivna pogodba jih zavezuje, četudi so v minusu), največ pa družine z otroki (moj predlog za družine je 1000 evrov po osebi).

Ha-Ha (nepreverjen)

Ja sigurno :) Ge si pa to pravljico prešto? In povej mi še to logiko, si v minusu in ti bi izplačeval božičnico? :) Kak? :) Ajd ka me resno zanima to :)

In reply to by tuncika

pijancek

Če si v minusu tudi plače svojim delavcem ni potrebno dati ???????????????????? Trinajsta plača in božičnica sta zapisani v kolektivni pogodbi in ju je delodajalec DOLŽAN dati svojim zaposlenim ! Če ju ne da, krši zakon. Pojdi v Avstrijo ali v Nemčijo, da boš videl , kaj se tam zgodi z delodajalci, ki kršijo zakon !!!!!!!!!!!!!! Ukinejo jih in zarubijo premoženje !!!!!!!!!!!! Če si v izgubi, si pa čisto sam kriv !!!!!! Danes država res pomaga z nepovratnimi sredstvi, subvencijami za zaposlitev ( tudi do 12.000 evrov na delavca. Kdo je pri takšni pomoči države v rdečih štecilkah je prekleto nesposoben !!!!!!

In reply to by Ha-Ha (nepreverjen)

Ha-Ha (nepreverjen)

Nikjer v zakonu ne piše, da je božičnica obvezna. Tudi ti čitaš kakšne pravljice? Dajanje božičnice je odvisno od delodajalca in finančnega stanja podjetja.

Je pa po zakonu obvezen regres ;) Da te malo poučim, pijanček ali tunčika al ka si pač :)

In reply to by pijancek

pijancek

Ubogi siromaček v glavi, kaj hočeš napisati, da morajo biti delavci zelo hvaležni svojemu " gospodarju ", da je tako dober, da se jih usmili in jim da božičnico ? Če pa noče, mu pa ni potrebno ? VSAK PRIVATNIK, KI CENI IN SPOŠTUJE SVOJE DELAVCE, JIM BO DAL 13. PLAČO IN BOŽIČNICO, če zakon to predpisuje ali ne. Po panožnih pogodbah je pa to obvezno. Pogled delodajalce v Avstriji, Nemčiji, Švici, ....... Koliko ljudi zaposluješ ????

In reply to by Ha-Ha (nepreverjen)

Ha-Ha (nepreverjen)

Ti si trčeni :) Tebi nega pomoči. Ne pravim tega, pravim, da božičnica ni zakonodajno obvezna in pika. In če delodajalec tega ne more izplačati pač ne more, pa ti lahko govoriš o spoštovanju na dolgo in široko. Ni so vse firme GMT in Arcont in prisesane na državne dojke ;) Kapish al ne? Imbecil. In ustavi se s primerjanjem s Švico in Nemčijo, ker ko bomo mi imeli take davke na izplačilo plač kot jih imajo oni, potem bo tudi pri nas marsikatero nižje prihodkovno podjetje sposobno izplačevati božičnico ;)

In reply to by pijancek

pijancek

Ne vem zakaj se oglašaš, če nimaš pojma. Že večkrat je bilo dokazano, da so obveznosti delodajalcev, kar se tiče plač, do države pri nas še za malenkost nižje kot v Avstriji, tak, da ne mlati prazne slame !!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Ha-Ha (nepreverjen)

pijancek

In kaj daš ti svojemu delavcu ?

In reply to by Ha-Ha (nepreverjen)

narod je čuda (nepreverjen)

Po keri kolektivni pogodbi? Dosta jih je.

In reply to by pijancek

pijancek

Pomgrad!!!!???? Polanič med najbogatejšimi Slovenci. Zdaj pa razmišlja, če bo delavcem dal tisto, kar jim po zakonu pripada ????!!! To je naša elita bogatih privatnikov ! Ste to hoteli, ko ste obkrožili za samostojno Slovenijo ?

krobikar1

Na eni izmed firm do baje namesto božičnice vsakomi delavci dali kanister nafte,...!

pijancek

Je to tisti GMT, čigar lastnik je najbogatejši Pomurec ??????? Če je, je to sramota , da svojim delavcem da 300 evrov božičnice !!!!!!!!!! Če ni, se opravičujem.

mishko (nepreverjen)

Kaj pa, če ne bi dal nič? Privatno podjetje, pa to ...

In reply to by pijancek

pijancek

Nema to nobene veze privatno ali državno podjetje. Za vse velja zakon !!!!!!!! Ne vem, kam ste ljudje s svojo pametjo in moralo padli. Nekateri mislite, da če je nekaj privatno, potem lahko privatnik počne kar hoče in za njega ne veljajo zakoni. Delavce bo plačeval ali ne bo, davke bo plačeval ali pa ne bo. Kot bo sam hotel. KDO VAM TAKE EGOISTIČNE NORIJE V GLAVO TUPI ??????????????????????

In reply to by mishko (nepreverjen)

sarajevski magister (nepreverjen)

Ti magister bi že mogo znati ka je to individualna pogodba o zaposlitvi. In če v pogodbi (tudi če v kolektivni toga nega) ne piše ka je delavec upravičeni do nagrade za delovno uspešnost (tomi eni pravijo 13.plača, drugi pa palik božičnica...), je delodajalci nej potrebno toga izplačati in ga nikši zakon v to nemre prisiliti. In tudi, če se delodajalec za to odloči brez obvez iz pogodbe je čista od njega odvisno ali da delavci 1€ ali 1000€. Tak ka ne glumi pa telko pa se ne delaj brezveze pameten ka ti nedo slučajno bosanci prišli pa tvoj magisterij.

In reply to by pijancek

pijancek

Nisem tak pameten kot si ti ( zato takoj sam sebi plus daš ), vendar vseeno vem, da v kolektivni pogodbi piše, da je delavec upravičen do trinajste plače in božičnice. In tudi znesek ni en evro kot si ti zapisal. Če kot privatnik svojega delavca ceniš tako nizko ( on ti prinaša dobiček in nov avto ), da mu ne daš božičnice ali mu daš en evro ( kot si napisal ) si vse povedal o sebi. Sploh ne vem, kako lahko ponoči spiš in kako se lahko pogledaš v ogledalo. Imaš kamen namesto srca. Je pa res, da se veliko delavcev ne upa zahtevali tega, kar jim po zakonu pripada, ker se bojijo, da izgubijo delo. Privatniki pa to izkoriščajo. Če bi ti bil moj delodajalec, pa bi jaz vedel in videl, da se ti voziš z novim mercedesom, poleti pa na morju z jahto, in mi ne bi dal božičnice, bodi siguren, da se dolgo ne bi usedel v svoj novi mercedes. Pa ti tvoja velika pamet ne bi bič pomagala.

In reply to by sarajevski magister (nepreverjen)

gost 2 (nepreverjen)

zakon o delovnih razmerjih
126. člen
(vrsta plačil)
(1) Plačilo za delo po pogodbi o zaposlitvi je sestavljeno iz plače, ki mora biti vedno v denarni obliki, in morebitnih drugih vrst plačil, če je tako določeno s kolektivno pogodbo. Pri plači mora delodajalec upoštevati minimum, določen z zakonom oziroma kolektivno pogodbo, ki neposredno zavezuje delodajalca.
(2) Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je le-to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

In reply to by pijancek

pijancek

Ja, in v kolektivnih pogodbah je to dogovorjeno !

In reply to by gost 2 (nepreverjen)

sarajevski magister (nepreverjen)

"...če je tako določeno s kolektivno pogodbo. "

So bosanci že odišli z magisterijon?

In reply to by pijancek

pijancek

...... in s kolektivno pogodbo je tako določeno ! Poglej na internet, preden pišeš bedarije !

In reply to by sarajevski magister (nepreverjen)

sarajevski magister (nepreverjen)

"Po Zakonu o delovnih razmerjih – ZDR-1 je plačilo za poslovno uspešnost (v pogovornem jeziku lahko tudi trinajsta plača, božičnica, letna nagrada in podobno, saj ti termini niso zakonsko opredeljeni) opredeljeno kot sestavni del plače, če je tako dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi."

in še:

"- da je pravica do tega izplačila določena v splošnem aktu delodajalca, s katerim so delavci vnaprej seznanjeni in imajo hkrati vsi delavci pri delodajalcu pravico do izplačila dela plače za poslovno uspešnost (pogoji do pridobitve pravice morajo biti določeni enotno za vse delavce), ali
- da je pravica do tega izplačila določena v kolektivni pogodbi, v kateri so določena merila za pridobitev pravice do tega izplačila (ni nujno, da so pogoji določeni enotno za vse delavce)."

Torej, vse to vala če maš sklenjeno takšno pogodbo. Kolektivna pogodba sama po sebi neje zadosta..... v Sloveniji je kelko je meni znano negi okoli 20 različnih kolektivnih pogodb in sigurno nejso vse iste. In tij lolek seveda misliš ka so vsi delavci v Sloveniji zaposleni samo po kolektivni pogodbi in ti vsi po isti kolektivni pogodbi.

Idi rajši bosancon san nazaj odnesi magisterij, če so še nej prišli po njega.

In reply to by pijancek

pijancek

Še enkrat si preštej moj komentar pred približno 1 uro in tričetrt ! Kakšen pokvarjen človek in velik egoist moraš biti, da delavcem ne privoščiš božičnice !!!!!!!! Človek, sam sem delal več kot 40 let in podpisal marsikatero pogodbo, zato ne seri z neko teorijo !!!!!! In čisto vsako leto sem dobil izplačano 13, plačo in božičnico !!!!!!! Če si pa ti res mogoče privatnik in daješ delavcem v podpis pogodbe v nasprotju s kolektivno pogodbo in drugimi zakoni, si pa navaden prasec !!!!!!!!!!! Da si prevelik egoist dokazuješ s tem, da tebi sploh ni pomembno, da delavci dobijo božičnico, tebi je najbolj pomembno, da z neko kvazi teorijo dokazuješ, da delavci do božičnice niso upravičeni in da bi ti tvojo kvazi teorijo dokazal svoj nizkotni cilj. Škoda, da nisem mlajši in zaposlen pri tebi. Videl bi ti vraga svog ! Tvoj oče je po vsej verjetnosti bil pijan, ko te je delal.

In reply to by sarajevski magister (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Tu se ne gre za neprivoščljivost in neupravičenost, tu se gre za sposobnost dajanja božičnice. WTF? In ja božičnica ni obvezna. Če firma nema takše finančne sposobnosti, božičnice žal nemre dati. Pika. Ka ti je nej jasno dementko?

In reply to by pijancek

pijancek

In Polanič ni sposoben dati ? Pa še veliko takih je ! Ni pa lepo, da delavcem ne privoščiš božičnice, ker je ti kot brezposelni ne moreš dobiti.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

pijancek

Še nekaj, kar je zelo pohvalno. Avtorica se je pod svoj prispevek podpisala, kar vidiš na Sobotainfo zelo redko. Bravo, Anja !

alkimist

Sobotainfo, še vi svoje bralce osrečite z božičnico in toga psihopata (pijanček/Tujec2), ki smeti po vsaki temi, za vedno odstranite iz toga portala. V 2017 smo, bralce izgubljate zaradi enoga komentatorja, halo?

pijancek

Kar je pomembno. Večina delavcev zdaj dela in ne more komentirati ! Na portalu ste večinoma " privatniki " in brezposelni. Mislim, da sem edini, ki sem v penziji. Ne bodite tako grdi, da delavcem ne privoščite božičnice !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BOLI (nepreverjen)

BRAVO BRAVO - TOU JE TA PRAVO

pijancek

Zakaj v Avstriji in v Nemčiji ( tudi drugod ) delodajalci nimajo nobenih težav in pomislekov glede 13, plače in božičnice ?????? Samo Slovenci svojim delavcem ne bi dali.

pijancek

Sem zato, da čisto vsak delavec dobi božičnico ! Ne razumem tistih, ki so proti. Favšarija ? Zakaj bi on, jaz pa ne ? Zakaj bi dal delavcem, če si lahko namesto tega kupim nov avto ?

Za delavce (nepreverjen)

pijanček zdaj pa rejsan pretiravaš, božičnica je nej z nikšin zakonon predpijsana, kak prvo. Nadalje pa vsak pošteni delodajalec, keri ma dobre poslovne rezultate bi naj božičnico izplačo. Božičnica je nagrada za preteklo delo, z božičnico pa delodajalec pokaže kak zaposlene spoštuvle. Tou je v Avstriji samoumevno, tan znajo ka je zadovoljen delavec dober delavec. V Sloveniji bi delodajalci bilij najrajši či bi delavci odili delat za kikirikije. No spoštovanje tistin keri se ne obnašajo tak.

pijancek

Najprej napišeš, da pretiravam. V naslednjih stavkih pa potrdiš ravno tisto, o čemer sem jaz pisal.

Za delavce (nepreverjen)

Vej pa san ti napijso ka zakona nega, tij pa zgoraj vztrajaš ka je v zakoni božičnica. Valjda san za tou ka dobijo si božičnico, samo či barabe ne dajo jin nika nemremo, tou je tisto kak se delavec cejni.

pijancek

V večini panožnih kolektivnih pogodbah to piše ! In ta pogodba je zame zakon. Problem pri nas je v tem, da so delavci preveč prestrašeni in si ne upajo izborit svojih pravic ( velikokrat niti ne povprašajo po njih - samo, da imajo delo ), ker se bojijo izgube dela ! Delodajalci pa to izkoriščajo. Če ti kaj ne paše - tam je knjiga pa boš šel ! Na zavodu jih tisoče čaka na tvoje mesto ! Poglej samo v zgornjem sestavku, kako dva najbogatejša Pomurca nagrajujeta svoje delavce ! V Avstriji in v razvitih državah tega ni ! Zahtevaj ti od tvojega sindikalnega poverjenika ( če imate v podjetju sindikat in če si član sindikata ) kolektivno pogodbo, ki velja za vaše podjetje, in videl boš, kaj v njej piše ! Ko sem jaz delal ( 7 let nazaj ) je bilo v kolektivni pogodbi, ki je veljala za naše podjetje, zapisano, da nam pripada 13. plača in božičnica ! Vsako leto smo dobili 13. plačo in božičnico brez problema. Je bil pa lastnik našega podjetja tujec. Ni bil domač " tajkun " !

In reply to by Za delavce (nepreverjen)

Ha-Ha (nepreverjen)

Pa ka nakladaš s to kolektivno pogodbo pijancek? Božičnice po zakonodaji ni potrebno izplačati in pika! Ka ti je nej jasno tu? To je odločitev vsakoga posameznika....Ka je s tebo majster? Idi v na sneg pa se preluftaj.

In reply to by pijancek

pijancek

Ti je sigurno ne boš dobil, ker delaš na sončni upravi, zato si jo drugim favš !!!!!!!!!!!!!!!!!! Jaz sem jo vsako leto dobil, ko sem delal. Ti si pa dva prsta v gobec deni in fičkaj !

In reply to by Ha-Ha (nepreverjen)

pijancek

V Sloveniji obstaja veliko panog, zato je tudi veliko kolektivnih pogodb. Na internetu poglej kolektivno pogodbo za kovinsko industrijo Slovenije ! 44. in 45. člen te pogodbe ! In, če je v podjetju VSAJ MALO SPOSOBEN SINDIKAT, je to lepo zapisano na ravni podjetja med lastnikom in delavci in je 13. plačo in božičnico na ravni poslovnih uspehov podjetja potrebno izplačati ! Tak, da ne nakladaj nekaj na pamet !

In reply to by Ha-Ha (nepreverjen)

pijancek

In preberi si knjigo Ivana Cankarja HLAPCI !

In reply to by Ha-Ha (nepreverjen)

pijancek

Zanima me pa, koliko božičnice bodo dobili zaposleni na MOMS in njihovih zavodih ! Bodo božičnico solidarnostno odstopili za " lesena vrata v Pomurje ", ker je prišlo do velike " nepredvidene " podražitve te super moderne investicije?

pijancek

Sarajevski magister kako dolgo boš vzdržal ? Ali si pa na službenem potovanju v Avstraliji ? Baje si ti velik privatnik ( nekoč si se razpisal o tem ) in posluješ po celem svetu.

čarni vrag (nepreverjen)

Pijanček si ti tudi za časa Jugoslavije dobival božičnico?

pijancek

Že si tu ? Je službeno potovanje odpadlo ? Dobivali smo pravočasno ( niti en dan niso zamujale ) dobre plače, s katerimi se je dalo dobro živeti ! ( ne preživeti ) , vsake tri mesece dobičke ( v višini vsaj ene plače ), decembra smo dobili tri izplačila !!!!!!!! Plačo do 10. v mesecu, do 20. dobiček, do 27. dodatek za praznike. Res temu nismo pravili " božičnica ", smo pa imeli denar v žepu !!!!!!!! Mislim, da je to bolj pomembno kot samo ime tega. Tako je bilo v mojem podjetju in še marsikje v drugih !!!! Ne boš verjel, tudi v takratni Muri, ki je zaposlovala okoli 7.200 ljudi, je bilo podobno. Kje je v kapitalizmu Mura veš !!!!! Izraz " božičnica " se je pojavil v naši samostojni državi, ko hočemo na vsak način posnemati Američane in Nemce - SAMO PO PLAČAH NE !!!!!!!!! Kaj pomaga marsikateremu delavcu izraz " božičnica " , če lahko samo sanja o njej ?????????? Vidiš, izraz " dodatek za praznike " ni glih lep izraz ( priznam, da se " božičnica " lepše sliši ), a ga je vsak delavec v Jugi občutil v žepu, " božičnico " jih pa veliko lahko samo sanja !!!!!!!!!!!!! Hotel si se norčevati iz Juge in mene, zdaj si pa sam bedak izpadel !!!!!!!!!!!!!! V Jugi je za delavca bilo vse bolje kot je danes !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zapomni si to, bedak desničarski !!!!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pijancek

Kaj ti nisi živel v Jugoslaviji ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pijancek

čarni vrag, to je ta tvoj lepi svet, v katerega smo vstopili leta 1991 : trgovka bo ob NEDELJAH delala za 5,40 evra bruto na uro !!!!!!!!!!!! V Jugi smo bili ob sobotah, nedeljah in praznikih doma !!!!!! Da te več ne slišim, da se boš norčeval iz Juge !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Đimidasedimi (nepreverjen)

Mij ka delamo na občini dobijmo božičnico vsako leto! Meso iz čebra, pa kakšo salamo pa medenjake od kakšega privatnika tak vse lepo spakejrano! Jebeš pejneze, pejnez kvari, je pravo župan, zato pa man/mamo plače kak v proizvodnji... pa ne ven kak je na drugij občinaj, govorin izključno za mojo.

kanžor

Meni tudi idejio iz rijti še mehki medenjaki vse barve odvisno ka gen .Mogoče te medenjake dobite ? Pa ščijn tüdi razne barve lejko mate za čaj .Dober tek

In reply to by Đimidasedimi (nepreverjen)

Vili76 (nepreverjen)

Kanžor, ti si idiot...

In reply to by kanžor

kanžor

Vili76......... V rit se mi zaleti .Tij si še vekši idiot se ti ne zdi

In reply to by Vili76 (nepreverjen)

kanžor

Na MOMS si bodo raztalali božičnico tudi tisto kar so dobili od srečneža na loto .Za pokrivati bazen ni € .

snegecbeli (nepreverjen)

Kako dobro je, da pijanček v svojih komentarjih dela toliko vprašajev in klicajev tam, kjer bi moral biti le eden. Samo preletiš z očmi in se i z o g n e š branju :)

pijancek

Radovednež, vseeno nisi mogel mimo. Prebral si.

In reply to by snegecbeli (nepreverjen)

pijancek

Sem vedel, zato si minus dal.

In reply to by pijancek

pijancek

Tebi je vseeno, da je trgovka v Avstriji in v Nemčiji ob nedeljah in praznikih doma, v Sloveniji pa mora delati za drobiž ? Da tam trgovka 2 x več zasluži, čeprav prodajata enako robo za enak denar ?

In reply to by snegecbeli (nepreverjen)

pijancek

ZANIMIVA BI BILA ANKETA MED VSEMI POMURSKIMI OBČINAMI, KOLIKO BOŽIČNICE DOBIJO NA OBČINAH ZAPOSLENI. NOVINARJI, UPATE TO NAPRAVITI ?

MojTeGuro (nepreverjen)

GMT????Resno eden med najbogatejšimi slovencami on da samo bogih 300€ bruto?HAHAHAHAHAHA...Ta mu je dobra...bougi srmak

pijancek

Polanič je še boljši od njega. On še sploh ne ve, če bo svojim delavcem kaj dal ali ne.

In reply to by MojTeGuro (nepreverjen)

MojTeGuro (nepreverjen)

Jap tou je tak od kda je papa Polanič zapüjsto pomgrad neizkušenim da vodijo podjetje.

In reply to by pijancek

pijancek

Vidiš, in potem imaš na portalu bedake, ki pišejo, da bo nam vsem skupaj bolje šlo, če bomo imeli več takih bogatašev.

In reply to by MojTeGuro (nepreverjen)

MojTeGuro (nepreverjen)

Ja seveda bo boljše samo ne nam delavcem! Vladi Sloveniji bo boljše in to od njihovega davka.Zato pa nam ne morejo dvgnit plače ker jih vlada obere denarja!

In reply to by pijancek

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice