Slovenske občine zadnje desetletje največ vlagale v cestno infrastrukturo, v Pomurju rekorderji tudi pri vodovodu.

Zlati kamen vsako leto podeli nagrado razvojno najbolj prodorni občini v državi. V okviru projekta pa so zdaj opravili tudi analizo investicij slovenskih občin v minulih desetih letih. Ta kaže, da so občine med letoma 2008 in 2017 porabile skupno osem milijard evrov, pri čemer so skoraj petino sredstev namenile za gradnjo in vzdrževanje cestne infrastrukture, dobrih 800 milijonov pa v vodovodno omrežje.

V druge dejavnosti na področju gospodarskih zadev, kot so poslovne cone, inkubatorji in podobno, je bilo vloženih 250 milijonov evrov, v protipožarno varnost, predvsem gasilske domove in opremo, pa 156 milijonov. Nekaj najzanimivejših številk smo za vas pretočili v preglednejšo infografiko:

V ceste največ vložili Hodošani, v vodovod Šalovčani

Sicer pa so v okviru projekta Zlati kamen zneske preračunali tudi na prebivalca. Tako so ugotovili, da je povprečni znesek za investicije v omenjenem desetletnem obdobju v 212 slovenskih občinah znašal 4.614 evrov na prebivalca. Letno so za naložbe torej porabile okoli 461 evrov na prebivalca. Nekaj zanimivosti pa številke razkrivajo tudi v Pomurju.

Relativno največji obseg investicij v ceste so namreč zabeležili v občini Hodoš. V desetih letih so Hodošani v ta namen vložili 3.923 evrov na prebivalca. Velja pa ob tem poudariti, da gre pravzaprav za najmanjšo slovensko občino po številu prebivalcev. Prav tako so se v Pomurju zvrstile največje naložbe v vodovod, saj so se na prvem mestu s 3.766 evri na prebivalca znašli Šalovci.

Na področju kanalizacije prednjači Središče ob Dravi (3.444 evrov na prebivalca), v turizmu pa Bovec (4.157 evrov na prebivalca). Na osnovi naložb v letih 2008-2017 bi kot najbolj kulturno lahko opisali občino Podlehnik (1.721 evrov na prebivalca) in kot najbolj športno Zreče (1.290 evrov). Občinskim stanovanjem so največ namenili v Mestni občini Velenje (700 evrov na prebivalca), medtem ko je po naložbah v gasilstvo izstopala Postojna (358 evrov na prebivalca).

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
+- (nepreverjen)

Uh ceste pa imamo vzgledne, nas lahko imajo sosednje države za vzgled! :D

Dolgovi (nepreverjen)

Pridelali pa smo si ogromne dolgove nesprejemljivost banke Slovenije potratnost funkcijonarjev in politikov.

In reply to by +- (nepreverjen)

Lojze1980 (nepreverjen)

Najboljsi podatek je na drugem mestu Javna uprava, tukaj se da izbrati koliko funkcionarjev imamo in kako sposobni so crpati sredstva. ZALOSTNO

BOLŠEVIK (nepreverjen)

Na tej strani sobotainfo (postali ste polnoletni) nikoli niste poročali objektivno. "V ceste in vodovod največ vlagali v Pomurju" kje vragi so te ceste vsaj jaz jih ne vidim, ceste imamo najslabše in edino kar potem storijo pametnjakoviči je da omejijo hitrost na 50 ali celo 30 km/h. Kar se pa tiče vodovoda razen, da se je za 100% povišala vodarina, kar je posledica popolnoma zgrešene investicije Pomurski vodovod in sistem B kar je sramota, naši politiki pa so vodo celo zapisali v ustavo. Vse kar smo si nekoč zgradili sami s pomočjo samoprispevka je bilo potrebno uničiti in vse skupaj centralizirati na enotni sistem, da se tako lažje manipulira in zavaja Pomursko ljudstvo. Po uvedbi tega centralističnega načina oskrbe z vodo bi človek pričakoval nižje cene in boljšo kvaliteto vode, ne pa drastično povečanje cene, kvaliteta vode pa je vprašljiva, rezultati analize vode pa vprašljivi. Zakaj vprašljivi, zato ker se še nikoli ni zgodilo, da bi se vzorci jemali na hišnem priključku ampak se jemljejo navadno na črpališču. Voda pa potem potuje tudi še po azbestnih ceveh in zelo slabi dotrajanih ceveh do končnega uporabnika.
O tem vam seveda ne bodo pisali novinarji, ker je to prepovedana tema, naravovarstveniki pa bi naj za to skrbeli ne da se kregajo brez veze ali bo reka Mura tekla gor ali dol.

car (nepreverjen)

Vlaga se v gozne ceste če kdo ne razume.

čarnobejli (nepreverjen)

Logično - indre to že majo

butalec (nepreverjen)

Bravo!
Imamo "pozlačeni" vodovod, "pozlačene" ceste, "pozlačeni" ekspano, vse puno novih birokratov,
stroški za vse to pa nas bujejo!
(direktor vodovoda A, direktor vodovoda B, direktor vodovoda C,.....................)

goostt (nepreverjen)

Pa še to ni vse, so še funkcije tehnični direktor, referent za kvaliteto vodo, itd. Res je bogati smo, delalo (mislim na vodovod) se je po posameznih željah in interesih!

In reply to by butalec (nepreverjen)

Starejše novice