Foto: AV servis Evropske komisije (Etienne Ansotte)
Govor o stanju v Uniji bo tokrat potekal v posebnih okoliščinah, kajti Evropska unija se še vedno sooča s pandemijo koronavirusne bolezni ter njenimi zdravstvenimi in gospodarskimi posledicami.

Predsednik Evropske komisije ima vsako leto septembra v Evropskem parlamentu govor o stanju v Uniji, v katerem povzame dosežke iz preteklega leta in predstavi ideje za oblikovanje prihodnosti EU ter načine, kako se bo Evropska komisija spoprijela z najbolj perečimi izzivi s katerimi se povezava sooča.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo imela govor 16. septembra 2020. Govoru bo sledila plenarna razprava s poslanci Evropskega parlamenta.

»Za pričakovati je, da bo predsednica v svojem govoru izpostavila že znane vsebine, kot so Evropski zeleni dogovor in digitalna prihodnost. Prav tako smo v obdobju, ko potekajo sklepni pogovori o Načrtu za okrevanje Evrope in novem večletnem proračunu EU, ki bosta imela občuten vpliv tudi na Slovenijo in pomursko regijo. Že maja letos bi morali biti priča zagonu Konference o prihodnosti Evrope, katere začetek se je zaradi dobro znanih okoliščin zamaknil v jesensko obdobje. Proces razprav o prihodnosti Evrope predvideva močno vključenost državljanov in predstavnikov civilne družbe. Morebiti se bo predsednica v svojem govoru dotaknila tudi geopolitičnega statusa EU« so nam med drugim sporočili z Informacijske točke Europe Direct Pomurje.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice