FOTO: Bobo
Poslanci so na današnji ustanovni seji za novo predsednico DZ izvolili Urško Klakočar Zupančič, ki bo po 14 predhodnikih prva ženska na tem položaju. Na tajnem glasovanju jo je podprlo 55 poslancev, 25 pa jih je glasovalo proti.

Prva ženska na čelu Državnega zbora

Novoizvoljena predsednica je v nagovoru po izvolitvi dejala, da je izjemno počaščena, ker so ji poslanci izkazali čast, da postane prva ženska na čelu Državnega zbora.

»Razsežnosti in verjetno tudi zgodovinske vrednosti te izvolitve se zelo veselim. Po dobrih 30 letih samostojnosti na čelo državnega zbora stopam kot ženska, morda je to prvi znanilec spremembi, ki jih naša država zelo potrebuje,« je dejala.

Meni, da pot pred novim sklicem Državnega zbora ni ravna in gladka, ampak vijugasta. Verjame, da jih vse povezuje iskrena želja, da za državo naredimo nekaj dobrega in da vsak od njih prispeva k boljšemu življenju.

Omogočiti ljudem, da živijo svobodno in varno

Po njenih besedah smo preživeli dve zelo težki leti, ki sta ju zaznamovali epidemija in padec pravne države. »Pravna država je najvišji postulat demokratične države, ki mora vedno ostani neokrnjena,« je pozvala.

»Ustavnost in zakonitost ter človekove pravice so predpostavke, ki brzdajo oblast ter omogočajo ljudem, da živijo svobodno in varno. Dolžnost nas poslank in poslancev je, da spoštujemo pravno državo in dajemo ljudem zgled s svojimi besedami in dejanji,« še dodaja Klakočar Zupančič. 

Kot je dejala, je Državni zbor vedno bil in vedno bo prostor, kjer se krešejo besede in je prostor tako za usklajen dialog kot za soočanje različnih mnenj.

»V zadnjem času je bil ta prostor prevečkrat izkoriščen za metanje žaljivk, za cinizem in za osebno obračunavanje med političnimi nasprotniki. Ljudje, ki so nas izvolili in nas spremljajo, pa tega nočejo. To nam na različne načine kažejo vsak dan in to so nam sporočili tudi na aprilskih volitvah,« je ugotavljala nova predsednica Državnega zbora.

Želi si kulturno in spoštljivo javno komuniciranje

Njena prva naloga je doseči, da se v Državni zbor vrne kulturno in spoštljivo javno komuniciranje: »Lahko je ostro, vendar primerno argumentirano in nikoli osebno žaljivo.« Poslanskim kolegom je ob tem svetovala, da kadar javno kritizirajo, naj kritizirajo dejanja, ne oseb.

»Na tak način dostojno pokažemo, da se z nečim ne strinjamo, vendar ob tem ne ranimo človekovega dostojanstva. Spoštovanje do govorca pa pokažemo tudi s poslušanjem.

S pazljivim poslušanjem in razumevanjem se lahko izognemo marsikaterim konfliktom,« je prepričana.

Zavzemala se bo za doseganje konsenza in boljšo prihodnost

Kljub temu da so med njimi politične in ideološke razlike, se bo zavzemala za doseganje konsenza, kjer bo le mogoče, je napovedala.

»Odločitve, ki jih bomo v naslednjih štirih letih sprejemali, bodo gotovo odločilno vplivale na življenje ljudi in njihovo prihodnost, zato se moramo zavedati odgovornosti, ki so nam jo zaupali vsakič, ko stisnemo gumb za ali proti,« je sklenila.

Kandidaturo za novo predsednico je vložilo 53 poslancev najverjetnejše prihodnje koalicije, Gibanja Svoboda, SD in Levice. Na tajnem glasovanju pa je glasovnice oddalo 87 poslancev, za jih je glasovalo 55, proti pa 25. Sedem glasovnic je bilo neveljavnih.

Njene temeljne vrednote so spoštljivost, strpnost, sodelovanje in odprtost

Predlagatelji njene kandidature so sicer ocenili, da bo Klakočar Zupančičeva s svojim znanjem, izkušnjami in integriteto pomembno pripomogla h krepitvi parlamentarne demokracije, pri čemer jo bodo kot temeljne vodile vrednote spoštljivosti, strpnosti, solidarnosti, sodelovanja in odprtosti.

V Gibanju Svoboda jo prepoznavajo kot odgovorno osebo, predano svojemu delu, načelom in vrednotam.

V SD ocenjujejo, da je s svojim dosedanjim delom že dokazala, da jo vodijo temeljne vrednote strpnosti, spoštljivosti in sodelovanja.

V Levici pa verjamejo, da bo znala biti prva med enakimi in da bo znala vse obravnavati enakopravno.

Podpore poslancev prihodnje opozicije pa kandidatka očitno ni dobila. V NSi so še pred glasovanjem napovedali, da je ne bodo podprli, saj je izvolitev predsednika DZ odgovornost nove koalicije, da pa njeni kandidaturi ne nasprotujejo. V SDS pa svojega stališča niso predstavili.

Kdo je Urška Klakočar Zupančič?

Nova predsednica Državnega zbora, 44-letna Klakočar Zupančičeva, je sicer magistrica pravnih znanosti, od leta 2008 je bila sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani.

V javnosti je postala znana po tistem, ko je v letu 2020 izrazila svoje nestrinjanje z aktualno vladno politiko, njenim vplivom na sodniško neodvisnost in prekomerno uporabo represije s strani izvršilne veje oblasti. Nato je zapustila sodniške vrste in se zaposlila v lastnem podjetju. Je podpredsednica Gibanja Svoboda.

Funkcija predsednika Državnega zbora je sicer po protokolu druga najvišja v državi, takoj za predsednikom republike. Med drugim predstavlja državni zbor, sklicuje in vodi njegove seje, podpisuje zakone in druge akte, ki jih sprejme Državni zbor, ter skrbi za uresničevanje razmerij z državnim svetom, s predsednikom republike, z vlado in drugimi državnimi organi.

Po izvolitvi predsednice Državnega zbora bodo na današnji seji še volitve kandidatke za podpredsednico Državnega zbora Meire Hot. Tudi ona za izvolitev potrebujejo vsaj 46 poslanskih glasov, glasovanje je tajno.

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
modni (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bravo Svoboda, prihaja prava svoboda za Slovence. Končno smo se rešili čelovoga bedaka.

Prekmurski zahojenec (nepreverjen)

Hahaha prekleti prekmurski psihopatski porivalec kokoši v rit svobodo boš sedaj imel ko boš pričel crkavati od lakote bedak zabit.Sploh nimaš pojma kako ste se porinili v drek z vašim golobom.Sicer pa ni čudno ker nobeden prekmarec nikoli ni bil pri pameti in ne bo.

In reply to by modni (nepreverjen)

huehue (nepreverjen)

tisti ka volo janšo je idiot. tisti ka volo goloba pa še večji idiot

In reply to by Prekmurski zahojenec (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...nej zadosta,či se san sebi zdijš najlepša...šče v glavi trbej kaj meti...sam osebno podpiran ženske v politiki...samo nej lutke na špagvini...ge so časi Margice pa Indire...joj me joj...zaj pa Fafajonke pa klo.učarke... ... ...

modni (nepreverjen)

Ka de še te či kuntakinte pride na položaj hišnika, kučo vrag zeme.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...či so slabi fundusi...se kuča ...prle eli kesnej podere...pa či glij v kuči sam papež sidij...ne delaj si problemov za brez veze...svoboda...na ulicaj se pleše...svoboda...

In reply to by modni (nepreverjen)

Prekmurski zahojenec (nepreverjen)

Kreten zabit.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Svobodaaaa (nepreverjen)

Ti njej do gležnja ne sežeš.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...ne ven komi tou sporoučaš?...glejžnji so tüj lejko v blati...kolena tüj, eli pa poupek...haska nemaš nej tij ...pa nej jes...komentejran kak ščen...či ti nej praf moje mnenje...daj minus...je najhitrejši odgovor... svoboda...golobizem...svoboda...

In reply to by Svobodaaaa (nepreverjen)

Prekmurski zahojenec (nepreverjen)

Pa ti ne ka si prefuknjen kak vsaki prekmarec tele zabito.

In reply to by Svobodaaaa (nepreverjen)

Svobodaaaa (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bravo Urška! Živela SVOBODA !
Končno imamo damo za šefico Parlamenta !

Prekmurski zahojenec (nepreverjen)

V rit si jo porini buzerant zabit.

In reply to by Svobodaaaa (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Še ena blondinka. To nemo preživeli.

kuntakinte (nepreverjen)

...zakoj nemo preživeli?...plešimo pa bou...svoboda...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...maš tüj čarne blondinke...tak ka se ne sekejraj...svoboda...

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

black panter

po mnenji levičarske gamadi so meli janšizem,zdaj smo pa dobili golobizem,pa zobato klokanko za "šefico"

kuntakinte (nepreverjen)

...nagradi izraz golobizem...či nej ti bratušek pošle račun....ha,ha,ha,ha...svoboda...

In reply to by black panter

huehue (nepreverjen)

eh miha miha, ka lij za tablet jemlješ ka ti tak dogaja, ge bi tuj. što je tvoj diler?

In reply to by black panter

black panter

što si tij tele,povej što je te miha

In reply to by huehue (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

Z dobro oralo se daleč pride vsaj pri Golobu😅😅

ee golobi (nepreverjen)

Osebno zrelost ,inteligenco, sposobnost komuniciranja je treba prinesti s sabo.

. (nepreverjen)

Janševi so podpisali za 15 let pogodbe naprej. Golobovi se bojo lahko samo slikali in kazali.

Srmak v glavi (nepreverjen)

Golob de jo mogel fejst....... či de ščeu ka de v kondiciji.

Uživač (nepreverjen)

Golob de jo mogel fejst....... či de ščeu ka de v kondiciji. Samo nej z madžarske.

Vsemkio (nepreverjen)

A ni to njegova ljubica? Sprasujem za kolega.

Prekmurski zahojenec (nepreverjen)

Janševa vlada je potegnila državo iz dreka in na vseh lestvicah tudi Švici so jo dali na lestvico prvih najbolj uspešnih držav v gospodarstvu.Na žalost jo bo sedaj golubinjakova vlada porinila nazaj v dno dreka kar se že kaže,da levaški komunistični izdajalec jemlje v vlado propadle lopovske propalice od bratuškovice šaracplaninca naprej katere so odpisali državljani že davno.Ta golazen je pomagala golobinjaku na volitvah seveda v dogovoru za sprejetje v parlament.Prekleto se bo maščevalo vsem kateri so volili to lopovsko svojad,ker so sami sebi izkopali jamo pa sploh nimajo pojma.Vlada Janše je vodila državo v redu ni imela enega samega spornega delikta in je ni bilo potrebno zamenjati.
Svoboda??????????????????????
Hahahaha kaki nekateri prekmurski zahojenci obstajajo ni za verjeti.Če bi se v času virusa upošteval golobinjakov načrt ne nošenja mask in uporabe ukrepov bi sedaj že več kot tričetrt državljanov pocrkalo od Covida kar je tudi namen teh levaških komunistov.Sedaj trenutno se je Covid nekoliko umiril zaradi letnega časa ampak ga ni konec in se bo spet pojavil proti zimi so še pa vedno urgence dnevno napolnjene z bolniki Covida.
Zato se je tudi ukinil ukrep nenošenja mask in to ni naredil golobinjak ampak že vlada Janše.
In še in še je razlaga za apsolutno zabite prekmurske debile kateri kokodakajo tukaj in nimajo niti pojma kako se pišejo in kdaj so rojeni.Zato je vedno bil prekmurec sramota slovenije in bo tudi ostal na žalost a niti mu ni za zameriti,če pač nima pameti v buči ampak kmečko slamo in plevel v njej.

čarni vrag (nepreverjen)

Če bi se v času virusa upošteval golobinjakov načrt ne nošenja mask in uporabe ukrepov bi sedaj že več kot tričetrt državljanov pocrkalo od Covida kar je tudi namen teh levaških komunistov.

O Bog in vsi svetniki! Čujem, ka je več kot 3/4 Švedov in Belorusov pocrkalo od kovida. Počakaj ka Rusi zaprejo plin pa da vidiš veselico.

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem kakšne pravljice nam pripovedavle Golob, kak občudovalec Hararija in Grete.

. (nepreverjen)

nemci majo vzpodbude pa si delajo sami elektrarne na strehi pa de jih bolo kurac za slo vence, ki fse zapijemo in vsak gleda na svojo rit. potem pa bomo lahko brez nafte in plina

Bučkoe (nepreverjen)

Kaj ne vidite, da ima ustnice oz.cel obraz poln BOTOXA? Se pravi, da je glupa kot noč.

FRAP (nepreverjen)

Urška je od sreče nasmejana zgoraj in spodaj..

Pametnjakovic2 (nepreverjen)

Soboski sds v akciji hahahhaa da se 3 zgucijo pa sami seuf debatirajo pa si pisejo objave.. Decki volitve so mimo vonik je sonce... Ite malo na svezi zrak pa na sonce pa de vcasik boukse... Pa kakse tablete vmes zejti, kaksno zensko najti pa de vcasik svet lepsi...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice