Foto: Bobo
Delni rezultati mikrobiološke analize mesnega pripravka za kebab, ki je v Slovenijo prišel iz Poljske, so pokazali prisotnost salmonele, je danes objavila uprava za varno hrano. Odredila je odpoklic in umik teh serij mesnega pripravka.

Na salmonelo sta bila pozitivna dva vzorca. Prvi je iz pripravka, ki je bil na Poljskem proizveden 13. decembra lani in v količini okoli 1000 kg dobavljen v Slovenijo 18. decembra lani. Proizvajalec je poljska družba Dunya Doner kebab, distributer v Sloveniji pa družba Dunya kebab. Pri nosilcu dejavnosti je bilo ob vzorčenju 1. februarja še 490 kg tega pripravka, na podlagi izvidov pa so danes začeli z obveščanjem strank oz. postopkom umika in odpoklica.

Drugi pozitivni vzorec je iz pripravka, ki ga je 19. decembra lani proizvedel poljski Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, distributer v Sloveniji je bila družba Alebon, in sicer je bilo 9. januarja v Slovenijo dobavljenih 175 kg tega pripravka. Tudi za ta pripravek so danes začeli z obveščanjem svojih strank oz. postopkom umika in odpoklica.

"Trenutno se izvaja umik in odpoklic. To pomeni, da mora nosilec dejavnosti, torej tisti, ki to daje na trg, poskrbeti, da vse sporne mesne pripravke, ki so še v obtoku, umakne," je za STA dejal generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi.

"Salmonele v mesnih pripravkih absolutno ne sme biti. Vemo, da se jih termično obdeluje, preden jih zaužije potrošnik, tako da je tveganje verjetno obvladljivo, ampak ne glede na to, salmonele v mesu ne sme biti," je poudaril Posedi.

Uprava je sicer ugotovila, da pripravek ne izhaja iz sporne poljske klavnice Elkopol. Gre za pripravek za kebab, za katerega je eden od distributerjev minuli teden upravo za varno hrano obvestil, da je prišel iz Poljske, in za katero so sumili, da prihaja iz sporne klavnice. Za 1500 kg tega pripravka je uprava že ugotovila, da ni iz klavnice Elkopol.

FOTO: Bobo

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pajdo (nepreverjen)

Pajdaš, boš enoga polskoga?

čarni vrag (nepreverjen)

Prava specialiteta. Kebab sa salmonelom. Navali narode!

helmut (nepreverjen)

Sobotainfo predlagam ka vutro idete do vseh ka delajo kebape v soboti pa ji opitate o izvoru mesa. Me prav zanima ka do se zagovarjali

3212587 (nepreverjen)

Uspeh je, če v tem zvarku najdeš trohico mesa.

dgfdsfg (nepreverjen)

ajde narod, navalite na kebab. Majo akcijo!!! Zašenke cuj talajo salmonelo ;)

lauraas (nepreverjen)

Lepo so zataškali in vse prevalili na minimalno škodo.

nevenneven (nepreverjen)

VI SAMO JEJTE TO SRANJE OD MESA.......SVINJA KUPLJENA PRI KMETU IN ŠNICLIN,(dunajski - pariški ali ciganska), nej pa kebab in pleskavica (brez mesa) v lepinji....HVALA NEEEEEEEEE!

lauraas (nepreverjen)

Ha ha, če šiptarji umaknejo (uničijo) pripravek za kebab, sem jaz tista govedina, zdaj bodo edino bolj zapečeni kebabi.

Vidim vseeee (nepreverjen)

Pajdo umaknil vse kebape z isvoje zaloge to je iz preverjenega VIRA Študenta on je prijavitelj vseh gostinskih lokalih >njegova izjav je da PAJDO ima v svoji prodajalini večjo število ŠČURK ter da umazanija je na višku ter da ne izdaja računov .../Tri dva ne dajejo račune umazane wc ter soba samo za posebne ranjene skupine oz cicibane kava je nekvalitetna in skoraj da ne užitna vreča BAR KAVA druga kava pa v papirju...umazanija hepatitis A na višku...Hemigvej zelo umazano in nasploh umazane kozarce ter cinično obnašanje osebja.Ribji gril vse kar se cvre je staro olje umazanija na viško čurke oz (kakalaki)toliko da si jih lahko naročiš po menuju/Punkt zelo zelo umazan notranji šank umazan in hladilniki umazani/Zvezda ne dotakljiva kot kočevski medved in to zaradi carine in poznastva ne dostopen (šank umazan vse visi od elementov umazanija sedeži umazani kar se za eno pivnico restavracijo ne spodobi (KJE INŠPEKCIJA???????.Ob malici mize umazane prehladno v prostorih kje se streže hrana...kar se tiče osebja zanemarjeno starokopitno z mastnimi hlačami umazanimi čevlji to ne spada v restavracijski komplekst (žal ali morem pisat brez zamere kelnerce brez zob zanemajeno ne spada v to restavracijo...)To bi moral bit ponos restavracije v Murski Soboti...kaj se dogaja in kaj se nebi smelo je skrivnost ...celoten objek smrdi po hrani pomeni da prezračevanja ne delujejo dobeseden smrad je ne vzdržen(Car ob tržnici bi lahko rekli da kar se poje je vse mastno skoraj da ne užitno in vonj po istem olju ...osebje strežbe zunaj kadijo si rok ne umivajo in tako strežejo ...meso katerega reže se pogovarja z stranko pomeni da meso vse popljuva ...Inšpektori varne hrane se na to ne ozirajo kajti tudi same hodijo tja po hrano in njim je lepo in ni njim mar pisat se njim ne ljubi .Kot inšpektorji bi se morali spraševat kje je mreža na glavi kje so rokavice na rokah kje je maska na obrazu in...ampak vse to je samo napisano v papirjih zakona ...vse kar pri carju dobiš je dan dva oz tudi čez rok trajanja ...(to je info iz virov ene od delavke katera je kuharica pri njemu)...Tako da malce iz dobrih virov na kratko kateri skrivomaj semajo delo vseh gostiln okrepčevalnic ter kijosev .Zato je čas da se civilna incijativa stem začne obadat kajti drugače gospodje Carina,inšpektori za varno hrano bodo samo lepo križem rok sedeli in čakali da jim bodo na pladen nosili potrebne dokaze in potem bodo oni kako so aktivni in kako oni delajo....če smo koga užalili oz prekrstili se opravičujem (ampak vedite da je to zdrava kritika in za dobro jutri kajti neveste kako bodo že jutri Inšpektorji začeli aktivno delat in to zaradi tega da so si to prebrali ....

Toporišič (nepreverjen)

Mogoče res drži vse kar si napisal, vendar ti manjka osnovno znanje slovnice, da bo besedilo čitljivo.

In reply to by Vidim vseeee (nepreverjen)

Vidivseeee (nepreverjen)

Sem druge nacianalnosti šiptar če ti ni čitljivo kaj preskoči zadevo in jo ne beri...

In reply to by Toporišič (nepreverjen)

Strijc. (nepreverjen)

Ooooo legenda, ge si legenda?!?!.
Kak skos ti enoga napravin?
Malo vec salmonele pa zelenjave???

Samo ite pa gejte dale tou nesnajgo.

lauraas (nepreverjen)

Kdo si upa stavit, da ne bo nihče odgovarjal glede poljskega spornega mesa? Za kebabe so pa itak uvozniki Albanci, nabavijo pa od nemških Turkov, ti pa v spornih poljskih klavnicah.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice