Vlada je včerajšnji seji določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o cestninjenju, s katerim se med drugim vzpostavljajo pogoji za uvedbo elektronskih vinjet.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je že pred sejo vlade povedal, da bo sistem predvidoma deloval tako, da bodo kamere snemale tablice, Darsovi nadzorni mehanizmi pa bodo bdeli nad tem, kdo je vinjeto plačal in kdo ne. Na Twitterju je nato po koncu vladne seje zapisal še, da bo nakup mogoč preko aplikacije, spleta ali na bencinskih servisih.

Po Vrtovčevih zagotovilih bodo ostale vse dosedanje kategorije vinjet, torej letna, polletna in tedenska za tri različne kategorije vozil nosilnosti do 3,5 tone. Bo pa nova ureditev po njegovem prepričanju veliko bolj pravična. Kot primer tega je navedel to, da bo e-vinjeta veljala eno leto od dneva nakupa in ne tako kot zdaj, ko nalepka velja do 31. januarja v letu, ki sledi tistemu, za katerega velja. Poleg tega bo ob umiku vozila iz prometa možno povračilo denarja, piše STA.

O cenah - trenutno je recimo letna vinjeta za osebni avtomobil 110, mesečna 30, tedenska pa 15 evrov - na ministrstvu z Darsom po Vrtovčevih besedah še niso govorili. Bodo pa odpadli določeni stroški, kot so izdelava in distribucija nalepk. "Ljudje tudi ne bodo imeli vsakoletne folklore odstranjevanja nalepk z vetrobranskih stekel," je orisal minister.

Na Avto-moto zvezi Sloveniji so sicer spomladi ob prvih napovedih uvedbe e-vinjet glede na napovedane nižje stroške izrazili pričakovanje, da bodo cene uporabe avtocest in hitrih cest nižje.

Sistem ne sme voditi v nadzor

"Smo digitalna napredna družba in prav je, da gremo v korak s časom," je še dejal Vrtovec. So pa v uradu informacijske pooblaščenke Mojca Prelesnik pred časom opozorili na nujnost spoštovanja načel varstva osebnih podatkov.

Po njihovem mnenju sistem ne sme biti zasnovan tako, da bi omogočal sprotno ali naknadno sledenje lokacije ali gibanja osebnih vozil, piše STA.Po sprejemu novele zakona o cestninjenju v DZ bo sicer postopke za vzpostavitev sistema e-vinjet naprej vodil Dars.

Sistem vinjet za osebna vozila je v Sloveniji v veljavi od leta 2008. Tovorna vozila in avtobusi z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone imajo medtem od aprila 2018 svoj sistem elektronskega cestninjenja DarsGo. Ob tem je vlada naložila družbi DARS, d. d. izvedbo vseh postopkov za uvedbo cestninjenja vozil do 3.500 kg največje dovoljene mase z elektronsko vinjeto s 1. decembrom 2021.
 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mnogo hrupa za ništ (nepreverjen)

Nedo ELEKTRONSKE VINJETE cenejše, kak so zdajšnje. Celi sistem bo mogoče še drakši. Tudi nedo "pravičnejše", ker zdajšnje letne valajo 14 mesecof, te pa do 12. Pa dajte, te "elektronske" vinjete poznamo iz Orbanije že 15 let. Tou je ništa.

Ne ven, zakoj ne uvedejo ELEKTRONSKOGA CESTNINJENJA! To je edini pravični sistem; zdaj ga poznamo pri tovornjakaj in avtobusaj. Maš elektronsko napravico in sikdar, kda se pelaš skozi kontrolno točko napravi: bip! Več bipov, več plačaš! In v ton primeri avtocesto plačuje tisti, šteri jo nuca. Vinjete pa so PAVŠAL.

Ali razmin ge je catch: tujci v turistični sezoni MORAJO kupiti tedensko vinjeto. Ker smo mi potomci Martina Krpana, smo po balkansko "zviti"... naša vinjeta vala 7 dni (nej 10, kak v "nezvitih" državaj!). Taka tujec, šteri ide preko naše ljube domovinice kupi eno tedensko, pa če se po enon kedne iz Hrvatije vrača nazaj mora kupiti še drugo... to je 30 evrčkof, okroglo, ka se ne muči preveč.

Če pa bi meli elektonsko cestninjenje pa bi: a.) turisti plačali le nekaj bednih evrčkov in pomembneje: b.) Ljubljančani bi mogli plačevati ceste seposedi, ker ležijo sredi Slovenije in ker majo popolni avtocestni obroč.

Pa še neka: naj nan te blesavi minister ne odavle starih jajc, ka smo nej nemačeki!

AAAAAAAA (nepreverjen)

Sedanja vinjeta vala samo prvič 24 mejsecov tak ka tou nema veze. Elektronska je boukša ka vala od datuma do datuma drugo leto pa nej trbej lepiti pa škrabati.

In reply to by Mnogo hrupa za ništ (nepreverjen)

AAAAAAAA (nepreverjen)

Tiskarski škrat nsmesto 24 more biti napijsano14 mejsecov.

In reply to by AAAAAAAA (nepreverjen)

rosenkrantz (nepreverjen)

sereš ko vidra

In reply to by AAAAAAAA (nepreverjen)

rosenkrantz (nepreverjen)

Vas tudi daje ta virus, ne dolgo nazaj ste o tem poročali, kaj ste vi cestni obsedenci, da objavljate o teh vinjetah, katerih pa še leto in pol ne bo, pa vedno začnete s "kmalu", kot neki obsedenci

Starejše novice