Meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v odstopni izjavi zapisal, da je odločitev sprejel »po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali« nad njim po menjavi vlade.

Da je Krek odstopil, se je neuradno izvedelo že v sredo, včeraj pa je uradna potrditev o njegovem odstopu prišla tudi iz dnevnega reda današnje izredne seje sveta NIJZ, na kateri so se seznanili s Krekovo odstopno izjavo in za vršilca dolžnosti direktorja NIJZ imenovali Branka Gabrovca, sicer tudi zaposlenega na NIJZ in mariborski fakulteti za zdravstvene vede, ki v koalicijski stranki SD predseduje odboru za zdravje.
 

Krek meni, da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ

Kot je Krek zapisal v odstopni izjavi, je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker je mnenja, »da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ.«

Naknadno je Krek v izjavi še dodal, da se je politika vmešala v strokovno delo inštituta in dosegla to, kar je hotela. Vodenje NIJZ je prevzel v najtežjem obdobju, je izpostavil. Kot pravi, je ponosen, da je delo skupaj z ekipo opravil vrhunsko.

Meni, da bi v tem trenutku z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo NIJZ zaradi »nadaljnjega blatenja v javnosti in posledično zbujanjem dvoma v sporočila in priporočila NIJZ.«

V luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. »Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti,« je dodal.

V mislih ima kazensko ovadbo

Napovedal je še, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, »ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo.« Dodal je tudi, da ima v mislih kazensko ovadbo.

Informacije, da Krek namerava odstopiti, so v medijih sicer zaokrožile v začetku junija. Za STA je tedaj povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je večkrat pojasnil, da ne uživa njegovega zaupanja, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta NIJZ.

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Buksel (nepreverjen)

Prvi si v vrsti stal ka si zapuvidaval. Ka se v pizdo bunite zdaj vsi. Pa ste proti. Kda so pa penezi leteli v žepe pa nišče ne pripombe mel.

se kar strinjam (nepreverjen)

ta se drži z semi kremplami...

3E32312REW21 (nepreverjen)

TI GNOJ OD GNOJA KRIMINALCEC IN MAFIJAŠ EDEN! PRVO TI PREVERITI IZVOR PREMOŽENJA KJE SO KRIMINALISTI POTEM VSE ODVZETI IN TE STRPATI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR!

gost34637 (nepreverjen)

ogledalo levičarja......majster zemi si helex

In reply to by 3E32312REW21 (nepreverjen)

Bjogrne (nepreverjen)

Levi desni sredinski vsi so izdajalci lastnega naroda in ne služijo narodu temveč svojim satanističnim šefom od tam jim miljoni! Ovca preprana!

In reply to by gost34637 (nepreverjen)

gost34637 (nepreverjen)

siromak v glavi

In reply to by Bjogrne (nepreverjen)

huehue (nepreverjen)

ja, tij

In reply to by gost34637 (nepreverjen)

gost9474 (nepreverjen)

malo več izvirnosti

In reply to by huehue (nepreverjen)

huehue (nepreverjen)

za primitivce tvojoga nivoja je čista zadosta

In reply to by gost9474 (nepreverjen)

vanessa41 (nepreverjen)

CRKNI SVINJA LAŽNIVA V TOJ MASKI! LAŽNIVEC POSRANE DREK OD DREKA!

Gees (nepreverjen)

Ka pa ce bi njega ovadili tisti steri so dobili kazni za placat, pa tisti stere so z solzilcem spricali, pa steri smo morali meti potrdila ce smo se na delo pelali v drugo obcino, pa se puno toga se najde, pred volitvami je virus cudezno izginil, samo nesterni smo si zapomnili ka so stvarjali, sramota je delalo par teh klovnov vsem nasim strokovnjakom, naj ga ti tudi tozijo zaradi tega!

čarni vrag (nepreverjen)

Čeprav Krek nima pojma o nalezljivih bolezni je širil paniko in strašil ljudi. Zdaj bi pa vlagal kazenske ovadbe.

kreker (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ne daj se Krek tem postopačom, itak ne veju zakoj se ide, samo bicikline bi tirali

levaLAŽ (nepreverjen)

Se pravi Krek, ki ni član nobene stranke je bil politični kader. Gabrovec, ki je član SD in predsednik njihovega odbora za zdravstvo pa ni političen kader.

Prekmurec.. (nepreverjen)

Ko je politika imenovala njega, je bilo pa v redu. Kratka pamet g. Krek.

lajtung (nepreverjen)

ti pa si glavca, politika imenovala, kdo pa te bo??? važno, da je imenovala nepolitični kader, ne pa tega SD, ki je politik, kapiš??

In reply to by Prekmurec.. (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Zopet eden tistih, ki misli, da je nenadomestljiv. Plača direktorja ni bila slaba, zato je "slovo" od te funkcije pač težko in boleče. Časi večnih direktorjev so pač mimo.

2021 (nepreverjen)

Ja to je zdaj SVOBODA,.....Golob SERJE IN STRELJA KOZLE v Bruslju in zunanji politiki,....saj je že zapravil ves ugled države v celotni EU in na Balkanu. Nevem, mogoče se pa želi pridružiti Putinu.....Klakocerjevo je pa potrebno iznesti iz državnega zbora, drugače bo razvrednotila vse standarde v državi in v državnem zboru,......da je ni sram, da je slovenski zastavi obrnila hrbet in tudi ni pogledala slo. vojske......gospa še pleše in pleše kot Urška v Povodnem možu.......Ministri pa samo spostavljajo normalno stanje v državi in naveliko politično kadrujejo. Se je pa potrebno vprašati,...,.ali je res bilo vse narobe, ker državljani tega nismo občutili.

In reply to by FRAP (nepreverjen)

black panter

zobatoj klokanki se itak mejša,eto je plesala na proslavi,lekar jo je golob nej kresno pa je bila nervozna

In reply to by 2021 (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Ja, res je. Dolgoletna šefica protokola Ksenija Benedetti je povedala, da se častni gardi vojske ne obrača hrbta, ampak se gre spoštljivo mimo.
Ni mi jasno, da te odurne ženske odgovorni ne poučijo o osnovnih normah obnašanja?

In reply to by black panter

Glavni moderator (nepreverjen)

Starkrek in Krekmenčkovi 😅😂

fiksf (nepreverjen)

keri zagovarja goloba in njegove rabote, je nekaj narobe z njin ali ga je tak sram, da ga je volil!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice