Bivši župan ni storil kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, je odločilo tožilstvo in ovadbo zoper Antona Kampuša zavrglo.

Vročico predvolilnega boja v Gornji Radgoni je pred dvema letoma še dodatno začinila kazenska ovadba zoper takratnega župana Antona Kampuša. Trije svetniki občinskega sveta, med njimi tudi njegov naslednik na županskem stolčku Stanko Rojko, so namreč Kampuša kazensko ovadili, ker naj ne bi poskrbel za to, da bi občina odkupila 49-odstotni delež Doma starejših občanov. Tožilstvo je po dveh letih ovadbo zavrglo.

»V zvezi s kazensko ovadbo, ki so jo zoper vas kot župana Občine Gornja Radgona vložili: Stanislav Rojko, Branko Klun in Robert Žinkovič zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, vas obveščam, da sem kazensko ovadbo dne 27. 9. 2016 zavrgla,« je zapisala okrožna državna tožilka Desanka Novak.

Niso izkoristili ugodne priložnosti

Lastnika Doma starejših občanov sta bila Občina Gornja Radgona, ki je imela 51 % delež ter družba Stavbar Gradnje, ki je imela v lasti 49 % delež. Ko je slednja šla v stečaj, se je Občini Gornja Radgona ponudila priložnost, da po ugodni ceni odkupi delež družbe v stečaju in tako postane 100-odstotna lastnica doma. Župan Kampuš se takrat za to možnost ni odločil, delež v Domu starejših občanov pa je kupilo ptujsko podjetje Pramag, ki je v lasti sina direktorice ptujskega doma starejših občanov.

Vroča predvolilna tema

Čeprav je nenakup deleža bila ena izmed vročih predvolilnih tem, o katerih so tekle debate na soočenjih med takratnim županom Kampušem in njegovim nasprotnikom Rojkom, javnost za vložitev kazenske ovadbe ni vedela. Čeprav so svetniki Brane Klun, Stanko Rojko in Robert Žinkovič Kampuša ovadili že 17. oktobra 2014, do sredine novembra 2014 o tem niso nikogar obveščali. Rojko ovadbe ni omenil niti na prvi izredni seji novega občinskega sveta, ki je bila sklicana prav zaradi zapletov pri odkupu deleža doma. 

Pričakuje vsaj javno opravičilo

Čeprav je Kampuša zadeva z Domom starejših občanov in posledično voadbo stala kar nekaj časa in denarja, morda tudi županskega mandata, se mu sedaj obeta vsaj moralno in osebno zadoščenje. Kampuš je ves čas trdil, da niso naredili ničesar, kar ne bi bilo dobro za občino in občane, a jim tega niso verjeli. Kot pravi, je šele zdaj višje sodišče ugotovilo, da je vse potekalo zakonito in transparentno. Dodaja pa še, da bo razmislil, ali bo še vlagal kakšne ovadbe, od nekaterih pa pričakuje vsaj javno opravičilo za vse izrečeno zlasti konec leta 2013 in v letu 2014.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice