Volitve, tako lokalne kot parlamentarne, so že lep čas za nami, a podatki o stroških volilnih kampanj ter varčnosti in potratnosti kandidatov so šele začeli pritekati.

O stroških lanskih državnozborskih volitev smo se razpisali že pred dobrima dvema tednoma. Na osnovi Revizijska poročila Računskega sodišča Republike Slovenije smo takrat ugotavljali, da je med strankami, ki so na lanskih državnozborskih volitvah presegle en odstotek glasov, največ denarja za kampanjo porabila SDS. 
 

Volilni boj jo je namreč stal kar 441.052 evrov. Najmanj so po drugi strani odšteli v Piratski stranki Slovenije – 21.886 evrov.

Med strankami, ki so porabile največ, je bila še SLS, ki pa se ji ni uspelo uvrstiti v DZ, sicer pa nobena od strank ni presegla zakonsko dovoljene meje 685.750 evrov.

Računsko sodišče je revizijo opravilo med enajstimi strankami, ki so na volitvah v DZ presegle več kot odstotek glasov in so tako upravičene do proračunskega sofinanciranja. 

Koliko sredstev so imeli na voljo kandidati za župane?

Zdaj pa so znani tudi finančni zneski, ki so zaznamovali zadnje lokalne volitve. Rok za oddajo poročil o financiranju volilne kampanje se je namreč pred kratkim iztekel, odprt ostaja le še rok za drugi krog županskih volitev. 

Slovenske novice so tako preverile, kdo izmed kandidatov za župana je v slovenskih mestnih občinah zbral največ sredstev v kampanji in kdo jih je največ porabil.

Kot ugotavljajo, je kampanja Bojana Petrijana za župana bila težka 1.644,27 evra. Porabljena so bila vsa sredstva, neplačanih obveznosti pa ni bilo. 

V kampanji aktualnega župana Aleksandra Jevška je medtem bilo na voljo 3.400,40 evra sredstev. Tudi ta so bila porabljena v celoti, brez neplačanih obveznosti.

Kot je znano, je Jevšek (SD) s 73,95 odstotka osvojenih glasov ostal na županskem stolčku. Njegov izzivalec, Bojan Petrijan (SDS), je osvojil 26,05 odstotka glasov.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
OK - LUP (nepreverjen)

Ravno to verjamem sobotainfo Jevšeki pa še manj. SD je najbolj zadolžena stranka v Sloveniji, to pa ne boste pisali.

kanžor

Pa Židanovi rdeči so dolžni še pejnaze za pet lejt nazaj .To pa ne smete objaviti nej

vodka (nepreverjen)

Kelko je pa te Petrijanovo fektanje glasov od vrat do vrat koštalo?

Francoska solata (nepreverjen)

Ka pa 40.000,00eur vredno "javno" naročilo za promocijo kero je prejel sobotainfo&TVidea ?????

Jušek (nepreverjen)

Pa zastonjska celomandatna samopromocija v Soboški novinaj, pa v funkciji župana kar naprej v Vestniku, na Pomurec.com, Sobotainfo, pa še kaj "pod mizo" seveda ne iz svojega žepa.... Levi se znajo prodajati, narod pa naseda.

ghj (nepreverjen)

v radencaj je župan v nekaj mesecih napravo ka se je vrtec znižal , plačevanje vode je ukinil, za novorojenca je iz 100 zdigno na 500 mestnin redaron je pravo ka nesmejo se špilati policaje pa kaznovati za nepravilno parkiranje pa še pa še ... ka pa je tu što napravo

Starejše novice