Na volitvah bomo čez slab mesec znova oddali glas za predsednika države. Kdorkoli bo že zasedel to funkcijo, bo mesečno prejel 5419 evrov bruto plače.

V 65. plačnem razredu je predsednik republike v družbi predsednikov vlade, državnega zbora ter vrhovnega in ustavnega sodišča, ob osnovni plači skoraj petih tisočakov in pol pa mu pripada še nekaj drugih osebnih prejemkov in povračil.

Med njimi je povračilo stroškov stroškov za prevoz na delo in z dela, regresa za prehrano in letni dopust, nadomestila za ločeno življenje ter povračila stroškov za službena potovanja, piše STA. Tako kot poslancem pa mu pripada še do 40 dni letnega dopusta.

Dobra dva milijona za delovanje predsedniškega urada

V proračunu za delovanje predsedniškega urada, ki trenutno premore 38 zaposlenih in štiri vozila, je predvidenih 2,3 milijona evrov. Sredstva so se v letih med 2010 in 2016 s 3,5 milijona evrov skrčila za okoli 35 odstotkov, a obseg dejavnosti je ostal enak.

Predsednik Borut Pahor se je sicer odrekel izplačilu dnevnic za službene poti, možnosti izplačila nadomestila pa se je odpovedala tudi njegova partnerka Tanja Pečar.

V Uradu predsednika republike, kot že omenjeno, najdemo štiri vozila, in sicer Mercedes V, letnik 2015, Toyoto Prius, letnik 2010 in škodo superb, letnik 2011, v najemu pa imajo še novejši audi A6.

Tako predsednik kot objekti, ki jih uporablja, so deležni 24-urnega varovanja, enajst od skupno 38 funkcionarjev in javnih uslužbencev v uradu predsednika pa je vezanih na mandat aktualnega predsednika.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost347 (nepreverjen)

Ne splača se biti predsednik.

gost22 (nepreverjen)

Za drugo ni sposoben isto kak KPK Stefanec .....

jdj (nepreverjen)

še to je preveč

kanžor

Za somarije špilati je to daleč pre velika plača

dr. (nepreverjen)

Eni ljudje so še vedno tako zabiti da idejo volit razne političare in se dobro zavedajo da so pokvarjeni in da so državo že na velko pokradli in bodo še bolj in še bolj..,Delavce pa na maximum izkoriščajo in nas uničujejo z raznimi davki,itd. in to samo zarad tega da tile prasci še boljše živijo na račun Slovenskega naroda..! Dajmo že enkrat volit človeka kateri ne prihaja iz te umazane slovenske politike..,Dajmo že enkrat volit človeka kateri ni samo z jezikom zaslužil svoj denar ampak tudi s svojimi rokami...Tisti bi verjetno bolj razumel situacijo Slovenskega delovnega,marljivega delavca kot pa nek politik kateri samo z jezikom in lažnim obljubam služi Naš denar...!

Pacc (nepreverjen)

Pahor, če bi imel vsaj malo samospoštovanja, bi takoj po odločitvi arbitražnega sodišča ODSTOPIL in se nikoli več ne bi pojavil pred slovensko javnostjo.
Arbitražni sporazum, s katerim si prodal praktično vso kopensko mejo in žrtvoval ljudi ob njej za nekaj litrov morske vode, je tvoja pogruntavščina!
Ker pa nimaš morale, boš seveda ponovno kandidiral in na žalost tudi zmagal. Slovenci smo pač ovce in si drugega tudi ne zaslužimo.

Bin king (nepreverjen)

Halooo, brez veze govorite o placi predsednika, ce je frajer, naj pokaze placilno, naj pok

.
.
aze, kaj zasluzi na mesec... sem levicar, isto kot on, vem, da bo dobil volitve in bo nas predsednik, ne recem, da je slab, verjemi te mi, bori se samo za svojo promocijo in za svojo RIT... Bil je ze vsepovsod, od do... odgovornost in pravo moskost pa pri njem ne boste nasli... verjetno je narcisoid...

Starejše novice