Ustavno sodišče je do končne odločitve sodišča zadržalo preimenovanje Titove ceste v Radencih.

Ulica v Radencih, ki nosi ime po nekdanjem jugoslovanskem voditelju Josipu Brozu Titu še naprej buri duhove. Radenski svetniki so sicer že na seji 28. maja odločili, da se Titova cesta preimenuje v Cesto osamosvojitve Slovenije, a nasprotniki preimenovanja se niso dali. 

Na občino so naslovili pobudo za referendum, ki pa jo je radenski župan Roman Leljak zavrnil. Zadeva je na koncu na pobudo občana Franca Vukajča pristala celo na Ustavnem sodišču, kjer pa so sodniki sklenili:

"Izvrševanje Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 28/20) se do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži".

Prva zmaga Vukajča

Vukajč je tako delno dosegel svoje, saj je hkrati s pobudo o odpravi občinskega odloka, glede preimenovanja Titove ceste, sodišču predlagal ravno to: zadržanje izvrševanja odloka do končne odločitve sodišča.

Predlog za zadržanje izvrševanja je utemeljil  z zatrjevanjem, da bo izvršitev Odloka pomenila nastanek obveznosti zamenjave hišnih številk in osebnih dokumentov. Z uveljavitvijo Odloka naj bi bile zamenjane tudi napisne table, kar naj bi še povečalo nezadovoljstvo stanovalcev ulice, ki bi se lahko odrazilo tudi v javnih protestih, so zapisali ustavni sodniki. 

Titova v Ljubljani in Titova v Radencih

Po presoji ustavnega sodišča ni izkazano, da bi zadržanje izvrševanja izpodbijanega občinskega odloka lahko povzročilo občutnejše škodljive posledice, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je poimenovanje Titova cesta v veljavi že vsaj od leta 1979. Če spremembe ne bi zadržali, pa bi v primeru kasnejše razveljavitve oziroma odprave odloka zaradi morebitne protiustavnosti oziroma nezakonitosti lahko nastali nepotrebni stroški tako za stanovalce kot za občino (plačilo menjave dokumentov, hišnih in uličnih označb ter dela, ki je za to potrebno),  še piše v sklepu ustavnega sodišča, ki je bil sprejet 1. julija.

Ustavni sodniki so obenem opozorili na pomembno razliko med Tito cesto v Radencih in Titovo cesto v Ljubljani. Slednjo poimenovanje so namreč sodniki leta 2011 zavrnili na podlagi neskladja z načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, a pri Titovi cesti v Radencih gre za obstoječe poimenovanje ulice, ki se je ohranilo še iz prejšnje ureditve, zato po mnenju ustavnih sodnikov ne gre enačiti primerov. 

"Predvsem pa v obravnavani zadevi osrednje vprašanje ni vprašanje ohranitve dosedanjega imena ulice, ampak pravna ustreznost postopka za preimenovanje ulice glede na izbrano novo ime ulice," so še zapisali v opombi. 

Spomnimo, radenski župan Leljak je nazadnje za Sobotainfo na to temo dejal, da je že naveličan govora o Titovi cesti, saj obstajajo v občini pomembnejše problematike.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slabich (nepreverjen)

Im a simple guy, vidin sliko goljufa ustaša Leljaka in si bruhnen v usta.

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Dobil prst u ustaško dupe. 😂😂😂😂😂

proizvodnja (nepreverjen)

Ne glede, kaj si mislim o Titu, in kot udeleženec osamosvojitvene vojne podpiram preimenovanje ceste ! Trenutno živimo v Sloveniji in moramo podpirati domoljubje Slovencev! Moramo se zavedati naših korenin!

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Ha ha ha,udeleženec osamosvojitvene vojne,vojne,ki je ni bilo v Sloveniji in veliko takih "udeležencev"živi na plečih ostalih in vlečejo nezaslužene privilegije.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Vidim, da eni, ki smo se postavili za Slovenijo z orožjem v roki sedaj nič ne pomenimo! Priznam vam, da je v demokraciji tudi to dovoljeno! Do sedaj nisem prejel niti evra teh privilegijev, ki jih omenjaš! Želim pa si, da z nami nebo kot tistimi iz NOB, kjer je podatek, da je bilo borcev v maju leta 1945 30000 tisoč v letu 2005 pa je bilo prejemnikov borčevskih pokojnin 35000 tisoč.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

proizvodnja...zdaj boš povedal,da ne izkoriščaš privilegija,da ti ni treba plačevati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,ki vam ga osamosvojiteljem plačuje država.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

Gasilec Samo (nepreverjen)

Kaj pa zastonj prispevki za zdravstvo, zastonj avtobusni in železniški prevozi, celo pogreb boš imel na državne stroške!!! Ali nisi dovolj star ali pa nisi veteran. Druge ni.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Samo edno pitanje man, si slučajno telko star, ka si te da je bila vojna meu telko pameti, ka si že s sfojo glavo mislo. Praviš, ka v Sloveniji nej bilo osamosvojitvene vojne, mogoče je nej bila za tebe, bila je pa za tiste šteri smo bili tistoga časa rekrutejrani. Fala bogi, ka je nej dugo trajalo, ka je nej bilo fejst dosta mrtih, lejko pa bi se ščista nači obrnolo. Ges san biu tistoga časa v vojski, san ponosen ka sen lejko biu del toga, od toga nemam nika, razen štampilke v vojaški knjigi. Se pa strinjan, ka se sigdar najde što, keri na plečaj drugij služi. Samo sigurno smo tou nej mali lidge. Malo po pameti piši, nej po diktati politike.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Brko123 (nepreverjen)

Kolko jaz vem je titova mama bla slovenka malo trebej citati knjige ne samo komentejrati

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

USTAVNI SODNIK… (nepreverjen)

Zdaj so torej ustavni sodniki pokazali svoj pravi komunistični obraz, pa to ne moreš verjeti da leta 2020 sredi Evrope še vedno nekdo ščiti zločinca Tita in njegove oboževalce. Uboga Slovenija, še posebej Slovenci, sredi našega "dvorišča" nam vladajo prišleki . gotovi smo.

Gasilec Samo (nepreverjen)

Hej ti debil!
Ali si nepismen ali pa nisi prebral obrazložitve.

In reply to by USTAVNI SODNIK… (nepreverjen)

USTAVNI SODNIK… (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To je potrebno takoj poročati Evropski komisiji, da v Sloveniji Ustavni sodniki ščitijo zločinca Tita, mislim da bi tu morala ukrepati Evropa saj to je nedopustno sredi Evrope, pa polna usta so levičarjev za spoštovanje prava, kakšna smo mi država ko se ščiti zločince in njihov režim SRAMOTA.

Slavko. H (nepreverjen)

Tvoja vlada pa ščiti domobrance, kateri so se večji zločinci in fašisti...

In reply to by USTAVNI SODNIK… (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

... tableto si zemi ... pijtaj na notranjskoj pa dolenskoj pa južno od Lüblane ... kelko slovencov so partizani izdali italijanskin fašiston ... in kelko so jih sami spoklali ... za časa vojne ... pa po vojni ...

In reply to by Slavko. H (nepreverjen)

aaadddd (nepreverjen)

Že 70 let iščete opravičilo za kolaboracijo. Lažete, zavajate. Izdajalec bo vedno izdajalec. In izdajalec si tudi ti, ker zagovarjaš izdajo lastnoga naroda. Sram te bilo.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Pušpek (nepreverjen)

Kuntakinte, edino kar jim je za zameriti (partizanom), da so zelo, zelo slabo opravili delo!
Franzozi so "petainovce" pospravili hitro in temeljito, zato imajo danes tam pred izdajalci in kolaboranti mir.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

slabich (nepreverjen)

Strinjan se! Mislin, ka bi mogli še dodati, ka so v sprevrženi Sloveniji ulice poimenovane tudi po klerikaj, saj znaš, člani ove organizacije kera je med drugin izvajala inkvizicije pa žgala ženske. NeDoPuSTno

In reply to by USTAVNI SODNIK… (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

... o vladavini prava je gučal Janez Janša v EU ... da naj pri vladavini prava v EU veljajo enaka pravila za vse ... pa so ga domači komunisti - fajonšisti ... proglasili za rušitelja Slovenije in EUja ... biti podpornik diktatorja TITA, Kidriča pa šče marsikoga ... je v Slovenije za premnoge ... ponosno domoljubno dejanje ... ... ...vüpan ka do tej idnouk že prišli na svoj račun ... či glij je na žalost ... prekesno ... takoj po osamosvojitvi bi se SLOVENSKO ŽITELJE moglo prouti postaviti ...

Ha, ha , ha (nepreverjen)

Komunjare se še ne dajo , oglaša se panike zvon , kajti v Slovenijo prihaja demokratični zagon.

Znj (nepreverjen)

Tito pa niti pod razno ni uszaš mešani z četnikom pameti vsaj malo

jazantikomunist (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Komunisti frdamani, starci nouri zadrti... Drugo ne delate, kak sranje v toj lepoj deželi Slovenski!

aaadddd (nepreverjen)

Se strinjan. Janša, zadrti starec, kak edini preostali komunist samo drek mejša.

In reply to by jazantikomunist (nepreverjen)

Janšković (nepreverjen)

Trenutno tema no. 1 v Sloveniji. Na podlagi te odločitve bo BDP zrasel za eno odstotno točko, plače se bodo pa vsem povečale za vsaj 5%.

tuncika

Ne vem kje je težava pri preimenovanju ? Ignorirajte US. Za nasvet pa povprašajte zokija.

če ge va ra (nepreverjen)

Radenčarji, napaka, ki ste je napredili, da so desnaki lahko izvolili tega človeka za župana je huda. Vsaka napaka nekaj stane. Občine z napačnimi župani pač plačajo svoj davek in v tistem mandatu se naredi veliko slabega.
Upam, da vas je kaj izučilo in stopite skupaj in čez dve leti izvolite pravega človeka, ki ga Radenci potrebujejo.
In dokončno enkrat ustavite te desnake, ki so jih polna usta neke kvazi demokracije in ne vem kaj še vse.

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Enemu od zagovornikov titove ceste so fejst babo kurblali, zdaj pa vse naopak. Kak se že piše?

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Kdor hoče spreminjati take stvari kot so imena ulic ,naj plača vse stroške iz lastnega žepa, pa bomo potem videli če bo še naprej takšni frajer.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice