Zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti je že večkrat razdelil finančna sredstva madžarske vlade. Zadnji razpis se je zaključil pred dobrim mesecem dni. Kakšni pa so učinki finančne pomoči?

Na dvojezičnih območjih na skrajnem severovzhodu države je v zadnjih letih vse bolj prisoten madžarski kapital. Z namenom spodbujanja gospodarskega razvoja je madžarska vlada dvojezičnemu območju v Prekmurju lani namenila 2,9 milijona evra. Dodatna sredstva je razdelila še nogometnim klubom v zamejstvu, zajeten kupček denarja pa je šel tudi lendavskemu drugoligašu Nafti, ki bo za nekaj več kot 6 milijonov evrov zgradil sodobno nogometno akademijo.

Ferenc Horváth, poslanec madžarske narodne skupnosti ocenjuje, da so učinki zelo pozitivni:

»Že glede na to, koliko je bilo prijavljenih na te razpise. Zadnja številka je bila nad 300.«

Preprost postopek

Med uspešnimi prijavitelji se že dvakrat znašel tudi Tibor Horvat iz Gaberja, ki si je skupno zagotovil 30 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Ob prvem razpisu je prejel petnajst tisoč evrov, prav toliko tudi ob drugem.

Do teh nepovratnih sredstev je veliko lažje priti kot v Sloveniji, ugotavlja. Pogoj je med drugim znanje madžarskega jezika ali pripadnost manjšinskemu prebivalstvu. Madžarska narodnost pa, zanimivo, ni pogoj.

»Oni sami so imeli to internetno stran. Prijavili smo se, imeti smo morali tri predračune in to smo odnesli v pisarno, podpisali in to je to. Nobenih projektov ni bilo treba pisati,« razlaga Tibor Horvat, iz podjetja Avtoprevozništvo in težka gradbena mehanizacija Tibor Horvat s.p.

Razvoj športa

Madžarska vlada pa ogromno denarja vlaga tudi v nogometne klube v zamejstvu. Kot pojasnjuje Igor Magdič, tiskovni predstavnik NK Nafta 1903, so se, ko je vodstvo madžarske manjšine v Lendavi izvedelo za to možnost, povezali z madžarsko vlado in se dogovorili tudi za vlaganja v lendavski nogometni klub. Ta je tako prejel približno 6,5 milijonov evrov za izgradnjo sodobne nogometne akademije.

»Ta sredstva so ključna za razvoj nogometa, predvsem mladih, oziroma tudi drugih športnikov v regiji, kajti brez primerne infrastrukture tudi ni razvoja športa,« razmišlja Magdič. 

Ob tem izpostavlja še eno pomembno razliko:

»Sredstva se dejansko nakazujejo takrat, ko so projekti zaključeni. S tem sredstvi se neposredno potem poplačujejo izvajalci, tako da ni potrebno najprej imeti lastnih sredstev, ki jih potem dobiš povrnjene, ampak so ta sredstva takrat nakazana, ko jih rabiš.«

Delovna mesta za mlade

Po mnenju Horvatha pa je namen teh razpisov tudi ohranjanje mladih na njihovi rodni grudi, torej zagotavljanje možnosti za zaposlitev oziroma samozaposlitev:

»Ker mislim, da je eden največjih problemov v Sloveniji ravno ta, da se podeželje prazni. Tudi državna politika ni naklonjena podeželju, bi rekel.«

Kot še dodaja, so za pomursko regijo vse naložbe dobrodošle, saj bo le tako lahko ena najbolj gospodarsko podhranjenih regij storila tudi kakšen vidnejši preboj.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Elim (nepreverjen)

Veselje revnih Madžarov čez mejo je nepopisno. Veselijo se nogometnih uspehov čez mejo.

totalka (nepreverjen)

Madžari so nej revni. Revni so stari upokojenci, isto kak pri nas...

In reply to by Elim (nepreverjen)

noklop (nepreverjen)

denar nima barve in meja, to vejo nasi ex jugopartijci z svicarskimi racuni in denarjem v davcnih oazah.

čarni vrag (nepreverjen)

Ljubljančani ne dajo nič. Pejneze spokradnejo in jih spravijo v davčne oaze. Sramota!

pomurc (nepreverjen)

Tu pri nas se madžarski denar meče vsepovprek. Te pa ideš malo to madžarsko obmejno območje pogledneš, pa te stisne kakšna revščina. OŠ Prosenjakovci, Dobrovnik, Lendava,... imajo že ogromno otrok iz Madžarske vpisanih. In to zato, ker je pri njih takšna beda. Malice pa kosila si v torbo pakivajo pa domov nosijo, na madžarskih šolah si deca še srat papir morajo nositi v šolo. Ko prideš prek na Madžarsko maš občutek ka si 30 let nazaj prišel. Orban pa tu pri nas denar razmetavle. In eni butli še ga te hvalijo.

punkurac (nepreverjen)

Daj ne pretiravaj, naši stari penzioneri na Goričkon so isto revni, kak cerkvene miši, sirotinja ob sirotinji. Ka se pa šoule tiče, za osnovno šolo plačuvlen 80 evrov na mesec, za vrtec pa 200 na otroka. Elektrika, avtocesta... najdraža v Evropi, o registraciji avtomobilov pa letnih cestninah da ne gučin, 10 x dragše kak na Madžarskon. Orban daje svojin tak na Madžarskon, kak zamejskim, Šarec pa nikome... samo komunistom, komunističnim lopovom, borcem... Šarec zakoj ne razmetavle pejneze koroškim, porabskim pa rezijskim Slovencem, če je Slovenija tak fejst bogata? Laž debela.

In reply to by pomurc (nepreverjen)

dreg (nepreverjen)

bravo slovenija??‍♂️

čarni vrag (nepreverjen)

Slovenija res dosta vloži v Prekmurje. Še tistih 300.000 Eur ob obletnici priključitve so odnesli razni levi "umetniki" kak ova baba s srpom pa avtor spomenika tan pri lekarni. Mene je sram, ka bi kakšnemu tujcu pokazo to sračje gnezdo.

jaua (nepreverjen)

nej samo ka nika ne dajo, se pistijo lidi nej nazaj na podezelje. vsak kos zemle pa vsako kuco ka ma malo vec zemle kupe zemljiski sklad. Te pa se v faco smijejo kda jih pitas ka se idejo ka ne pistijo lidan, keri so nej kmetje nazaj na podezelje. prejk 300 miljonov letno se zmece ta za te njive in parcele

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čisan (nepreverjen)

Seveda se pozna saj pa nišče ni nor ,da bi nekaj nekam vlagal ,če ne bi imel kasnej koristi .Tudi država dobro skrbij za Madžarsko manjšino v Pomurju in namenja ogromno denarja .Koliko in kaj pa dobijo naši Pomurci živeči na Madžarskem ?

totalka (nepreverjen)

Koliko in kaj daješ ti pa Ljubljančani Slovencom na Madžarskem. Nič, samo gobec te je, idi volit za vlado, ki de davala pejneze porabskim Slovencem.

In reply to by čisan (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Orban pere pejnaze

FURS ... kaj pa (nepreverjen)

davek, obresti in carina na tuj denar

đonimakaroni (nepreverjen)

Kak do se pa te slovenski komunisti financejrali.... ge de te Janša denar doubo ???

In reply to by FURS ... kaj pa (nepreverjen)

hhhg (nepreverjen)

Se učim madžarsko. In mi ni žal. Madžarska je vsaj država s svojo vojsko, svojimi mejami, ponosom in svetlo prihodnostjo, razen Slavenije, ki je privesek srbske mafije in boljševistično internacionalistični EU, ki počasi pokleka pod LGBT+P in islamizmom iz Arabije.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice