V Državnem zboru so potrdili novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, kjer je določena najnižja bruto urna postavka za študentsko delo v višini 5,4 evra.

Minimalna bruto urna postavka se bo tako zvišala za 51 centov, iz zdajšnje 4,89 evra na 5,4 evra, sprememba začne veljati 1. januarja 2020.

Poslanci so sicer novelo zakona potrdili včeraj s 55 glasovi za in dvema proti.

Levica želela večjo urno postavko

Vladna partnerica v opoziciji Levica je postavko želela dvigniti na 5,63 evra bruto, ampak niso prepričali kolegov iz poslanskih vrt, ki njihova dopolnila niso podprli. Po mnenju koalicije bi namreč takšen dvig najnižje postavke dolgoročno povzročil več škode in bi ga bilo treba urediti sistemsko.

Iz vrst opozicije pa je bilo slišati zaskrbljenost, da bi takšen dvig posledično vplival na zmanjšanje količine študentskega dela, saj bo študent za delodajalca tako predrag.

Miha Kordiš iz Levice je sicer prepričan, da konkurenčnost študentskega dela predstavlja njegova fleksibilnost in je hkrati pozval k oblikovanju načrta, da študentom ne bo potrebno zaradi socialne stiske posegati po tej, po njegovem mnenju, prekarni obliki zaposlitve v okviru študentskega dela, poroča STA.
 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pameten1 (nepreverjen)

Komaj čakam da pridejo študenti delat. Bom pa jaz toliko manj, saj plačani bo več kot pa jaz.

teslo4 (nepreverjen)

vejpa, zaj zdigavlejo.. negda smo pa za đabe delale

Starejše novice