Poslanska skupina SDS je včeraj z obiskom Pomurja zaključila drugi krog obiskov pokrajin

Poslanska skupina SDS je včeraj z obiskom v Pomurju končala drugi krog obiskov po slovenskih pokrajinah, pri čemer so med drugim ugotovili tudi to, da se razlike med pokrajinami ne zmanjšujejo, za kar naj bi bila odgovorna vlada.

Ljubljana močno privilegirana

Vodja poslanske skupine SDS, Jože Tanko, je povedal da se razlika med Ljubljano in ostalimi pokrajinami še dodatno povečuje ter da vlada nima ne volje, ne želje, da bi 1,3 milijarde evrov prenesla na novoustanovljene pokrajine. To bi jim omogočilo, da bi same pripravljale projekte ter določale prioritete. Obenem veliko težavo predstavljajo lobistični oziroma privilegirani pristopi do nekaterih območjih. Tanko ni mogel tudi mimo tega, da se trenutno celotna vladna garnitura ukvarja predvsem s tem, kako zagotoviti manjkajoča sredstva za pokritje projekta Stožice.

Kot tretjo težavo so izpostavili neizvajanje zakona o skladnem regionalnem razvoju, ki predvideva razdelitev denarja v višini 1,5 odstotka BDP (približno 500 milijonov evrov) območjem z velikimi težavami, kot je recimo Pomurje.

Težave s črpanjem evropskih sredstev

Kot četrti problem so poslanci SDS izpostavili črpanje evropskih sredstev, pri čemer so birokrati vloge občin velikokrat zavrnili brez utemeljenih razlogov, ne izplačujejo pa se niti sredstva za projekte, ki so že bili izpeljani leta 2008. Tanko namiguje, da ima vlada s temi sredstvi poseben namen ter da jih bo delila nekaterim dejavnostim in področjem tik pred koncem mandata.

Prijavo na razpis je potrebno še vedno odnesti v Ljubljano

Robert Celec, SDS-ov kandidat za župana v Mestni občini Murska Sobota, je komentiral zakon o Pomurju. Ta naj bi sicer prinašal nekatere pozitivne premike, vendar ga spremljajo tudi težave. Izpostavil je predvsem nerazumljivo dejstvo, da je, kljub temu, da se vladna pisarna nahaja v Murski Soboti, potrebno prijavo za razpis še zmeraj odnesti v Ljubljano. Ravno tako je poudaril, da je razpisna dokumentacija po njegovem mnenju pomanjkljiva, saj so mala podjetja v primerjavi s srednjimi in velikimi podjetji v precej slabšem položaju.

Janša: Stadion ima prednost pred reševanjem problema Pomurja

Zakon o Pomurju je komentiral tudi predsednik SDS Janez Janša, ki pravi, da je za oceno uspešnosti pomurskega zakona še prezgodaj. Prvak stranke, ki je sicer zakon tudi podprla, vidi težavo predvsem v relativno majhnih sredstvih, ki so na voljo ter obilici birokratskih ovir za pridobitev teh sredstev, povedal pa je tudi: "In je zelo zanimivo, kako se, ko gre recimo za neke športne objekte, ki niso ravno prioritetni, ko gre za iskanje izhoda iz krize v tem času, v Ljubljani omenjajo tudi desetkrat večje vsote in cela vlada pravzaprav išče možnosti za zaprtje teh finančnih konstrukcij. Tukaj pa se pri relativno majhnih sredstvih delajo dodatne birokratske ovire za njihovo uporabo."

Za izhod iz krize so potrebna nova delovna mesta, ovira za razvoj pa so po besedah obrtnikov plačilna nedisciplina, siva ekonomija in izobraževanje za neperspektivne poklice. Zakon o Pomurju predvideva s 15 milijoni evrov nekaj več kot 300 novih delovnih mest, sam pa je mnenja, da bi le-te z nekaterimi ukrepi prek davčne politike ter odprave birokratskih ovir lahko dosegli bistveno hitreje ter z manjšimi vložki.

S spleta

Komentarji (53)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bern

Škoda da Janša ni ostal naprej predsednik vlade. Večina pomurcev bi bila zaposlena. Ne razumem vodilnih da ne morejo rešiti določenih problemov, ko pa je rešitev za nekatere tako enostavna in vse vedo.

dbohar

@bern upam da je bilao tao sarkastično povejdano!!! Saj ene dvakrat je obisko kak premier prekmurje,kda njemi gvant svalo pa si malo gibanice pa vijna zaželo....

Izzy

Janša Janša..kak vedno - brezveze!!!!

miic

bern, tu ne piši ka si za janšo, zato ka je tej forum poln gnilih levičarjev, keri do tudi meni zdaj sipali 20 minusov... :)

samuelh

miic saj se ti vidi ka si desničar....sereš dol lidi in to brez argumentov..isto kak desnica

miic

vači pa vam samo to poven fanom od pahora. slovenija je po vseh kriterijih nazadovala na celi črti!! recesija gor ali doj... SD je slovenijo zavozo totalno. počakan še par let ka te tudi sami to ugotovili... vsi podatki in kazalniki kažejo ka smo IN DEEP SHIT!
iz države kera je mela mislim ka NAJVEČJO GOSPODARSKO RAST NA SVETI (jašov mandat) smo se spremenili v drugi bangladeš.
zaj pa prlej kak mi vsipate minuse še 1x premislite ka je do zdaj pahor napravo za slovenijo, še posebej za prekmurje. za 2 leti de v vsakom primeri pa janša na oblasti in te mo delali primerjave ok?

samuelh

NAJVEČJO GOSPODARSKO RAST NA SVETI (jašov mandat)???

ti se drogejraš ali ti janša možgane opral?:)

serif (nepreverjen)

miic tou je istina ka pahor pa vlada nemata nikšoga kompasa.
edijno semafor si je postavo, pa še tij nonstop rdečo kaže!!!

dbohar

@miic te mi pa prosin povej ka je Janša dobroga napravo za prekmurje?Ja nič,ker zna ka tu največ ljudi odi k meši in slepo sledijo idealon cerkve,katera jih fči-voli SDS!Na kratko za prekmurje je nikaj nej napravo,stadiona pa tude nej postavo.naj se henja jokati in mi je čista seeno ka te več kontra nakladali ka mo se vedno smejo z vas kak te volitve gibili!

dbohar

Zaj kaje svetovno prvenstvo v fuzbali bi JJ lejko mel kakšen vzdevek v stili brazilcov,pa nej več glanzkopf,kakšen SAINT CHELINHO bi njemi paso!

šimi (nepreverjen)

miic, smejšen si. recesija gor ali doj, največji dejavnik mo zanemarili? pa kak ti sploj pride na pamet nekše primerjave delati, vejpa posledice krize so trenutno med najvekšimi. misliš, ka je pahor jebeni gandalf s čarobno palico?
premisli ti, pa mi povej ka je janša dobroga napravo? v zdravsti, šolstvi, sodstvi, prometi? lejko mi razložiš tudi kak je bilo z mercatoron, šroton, pa tak dale..

miic

malo san zabluzo... slovenija je v janšovom mandati mela največjo gospodarsko rast v zgodovini slovenije... to pa drži in sicer 6,1%.

vači se mi pa neda prerekati okrog vaše in moje politične opredelitve. vsaki naj ''navija'' za svoje pa mer... za 2 leti pa itak znamo što zmaga... :)

miic

no ka je bilo z šroton haha? :)

tajkun je ale ka? malo so te mediji sprali nej? :)

http://sl.wikipedia.org/wiki/Tajkun

prešti si ka pomejni biti tajkun in te mi odgovori ka je to slaboga...

Izzy

slovenija je v janšovom mandati mela največjo gospodarsko rast v zgodovini slovenije... to pa drži in sicer 6,1%.

In potem je prišla recesija, in v vseh državah je vse šlo navzdol..me praf zanijmle ka bi Janezekova vlada narejdila za časa recesije??

Fingerling

pa največja gospodarska rast se je tuj nej čez noč napravila... tak ka nemremo prafti ka je ma Janša zasluge za največjo gospodarsko rast.. Ka pa nemo o ton kelko je zaposlo svojoga kadra tik pred volitvami, te pa bluzo ka se nesmijo delati kadrovski cunamiji po volitvaj... Bole je celi svet gučo ka de kriza bole je Janša zapravlo... zaj pa pameten... Nej me narobe razmiti, nej san za Pahora. Ampak Janša samo zna druge obtoževati, sam pa je isti kak vsi ostali.

sharck

Levičare, pa van je gratalo, ka se naberate glasove z javno upravo! Edino kak znate ustvarjate nauva delovna mesta je tak, ka zaposlavlete v javne uprave. Namesto ka be začnele rezate glih tu delate kontra. Gospodarstvo de pa što spodbujo? Slovenija je pa za časa Pahora pa te bedne LDS pa Zaresa resno gratala druge Bangladeš!!!

volja

To je edina prava stranka, ki se zavzema za vse Slovence in Slovenke. Kateri poslanci vladne koalicije so v tem mandatu sploh obiskali Prekmurje razen same vlade, ki so se zbali revolta zaradi Mure, Pomurske...? Me zelo zanima zakaj?

abucek

Ker vsi somo dosta gučijo pa malo delajo je pač tak http://www.goricko.net/article.php?story=20100620114413337 ...........za zjokate

dbohar

samo ge san gor prišo zakoj desničari dobivajo telko minusov in se nemrejo iti z levičari!So pač tak konzervativni ka še ne poznajo interneta!

AnaLiza

Glavno, da bodo Stožice, jebe se njim za vse ostalo. Šalabajzerji!

Prozac

Za "šalabajzera" se skaus pejnezi najdejo, ka de lejko dele kavboja špilau. Za šolstvo pa zdravstvo pa prej nega pejnez.
Se vijdi ka smo Bananistan.

josko

Zna se ge se volijtve pa refenrendume o granice dobijvlejo!! Trbej usluge vračate či nej de za dvej lete nevola kda de barbika pa nuco pomouč strijca Jankovića!!!!

Sobochanec

Taman posla smo v štiri lejtaj Janšufske vlade zgrabili (in razvojno skoraj šišnoli) osrednjo slovensko pokrajino in evo ode Janšek iz vlade in opet zaostajamo.

Baš smo baksuzi z ten smolčekon Janšekon. Malo nan (po)more pa nan trijkrat (od)more.

***
Gospodarska rast v Janšekovon mandati je dosegala po cejloj Evropi pa po skoro cejlon svejti rekordne stopnje.
Opasen soldak, kak njemi je gratalo v erekcijo potejgnoti cejli svejt, pa ešče oddaljeno Islandijo...

... in ode Janša, pa smo palik vsi v dreki, ešče oddaljena Islandija ?!?

šimi (nepreverjen)

miic:) drugič probaj replicejrati na cejli post, brez toga ka zemeš stvar iz konteksta, pa mi določene stvari v usta polagaš.
sicer pa če že ščejš pameten biti; pravi pomen besede tajkun je pri nas še nej razloženi, namreč vsaj ge ga ne najden v slovenskon pravopisi, niti v sskj-ji, itd., zatorej si lejko razlagan tajkun tudi kak osebo kera je pridobila premoženje na nelegalen način. zdaj če je to slabo ali dobro si pa posameznik razlaga po svoje.
pa nej si mi odgovoro na vprašanje. ka je janša napravo dobroga v prometi, zdravstvi, šolstvi, sodstvi? prodaja mercatorja je po tvoje dobra ali slaba stvar?

piksi0

Bravo Janezek.

drotmantraš

*
"Ne sodite in ne boste sojeni.
Ne obsojajte in ne boste obsojeni.
Odpuščajte in vam bo odpuščeno." (Lk 6,37)
*
lajf je ka dregaš

zizi23

Mah po logiki bi morali demokrati vladati Slovenijo in nej bivša komunistična stranka:)
Ampak v Sloveniji sta obej strani pretežno komunistični tak ka vseeno što vlada:) Cejli sistem je v kurci:)

Tak na kratko o ton:)

roxio

Isti šmorn ...tako levi kot desni niti eni niti drugi razen da so pokradli državo niso naredili za malega človeka nič.pika

TROL

isto sranje
drujgo pakovanje

miic

šimi; tajkun je oseba kera je pridobila premoženje na nelegalen način?? ojoj tak zgrešene definicije san še nej čul no... prešti malo prlej kak kozle mlatiš!

ka je napravo dobroga? pri vsakom ti podam samo en primer, vrvlen ka boš ostale san ugotovo, če boš se henjo sprenevedati!
1. v šolstvi: uvedba brezplačne malice (kere je zaj pahorček delno ukino)
2. zdravstvo: skrajšanje čakalnih vrst!
3. sodstvo: projekt lukenda, keri je zmanjšal sodne zaostanke (na višjem sodišču recimo okrog 90%)
4. promet: recimo kak prvomi njemi je uspelo trend prometnih nesreč s smrtnim izidom obrniti v smer padanja...

5450

ja vao, kazni je zvišo v nenormale višave... to pa je rejsan dosežek :)

miic

što je gučo o kaznih zaj? sicer pa ja, če je to edini način ka se umirijo divjaki na cesti ni problema ale?

ges mo te tak pravo... kda de te nešče od bljižnih mrau zaradi pijanoga voznika boš tudi ti verjetno spremenil mnenje.

Vipko
buldog

Kljub časom največje prosperitete svetovnega gospodarstva, brezplačnim malicam, reformi plačnega sistema in brezplačnikom je Janša volitve izgubil - seveda so krivi Slovenci, ki niso prepoznali veličine, skoraj epskosti njegovega dela. In zdaj je tam in počne tisto kar najbolje zna: v opoziciji cinično kritizira vse in vsakogar ter s poceni floskulami krmi svoje vernike.
Če bi bil normalen lider normalne stranke z normalnim članstvom bi po izgubljenih volitvah in izgubljenem referendumu odstopil. Tega seveda ne bo storil, zato bo njegova stranka životarila še nadaljnjih štirideset let na tistih 20% volilnega telesa, ki obožuje ljubljenega vodjo - in umirala na obroke.

daddy

kak veteran vojne za slovenijo se pitan,
če ne bi takrat boukše bilo se za yugo boriti...
verjetno bi beograd falejši bil od bruslja pa od naše slo vlade...
pa nej je bilo je*anja med strankami...
kulturno gledano; takrat je nišče nej znal, što je mile kitič...

drotmantraš

* IDIOTIZEM PO PREKMURSKO
ništerni gučijo kak kakši jugo kolaboranti.
nemreš vrvati ka tej živijo med nami.
šinfajo fse povprek. žalujejo za jugoslavanskim sistemom...
pa dajte zbidijte se ali pa ite doj v bosno, srbijo, makedonijo, črnogoro...
vej pa znate kakša nacionalistična, militaristična politika se je vodila po jugi??!!
tak ste kak na nivoji homosapiensa; te bi ovo, zaj bi tisto...
najboukše ka se še inouk začnemo strejlati- pa nej med narodi, liki med sebof... pa te mo vidli apokalipso idealnega živlenja.
*lajf je dreganje*

šimi (nepreverjen)

miic, ti si neverjeten :)
v sloveniji pomen besede tajkun še nej je točno določeni, zato negativna konotacija v smisli, ka je pridobil premoženje na nelegalen način nej je napačna. glede toga san s teuf zaključo, če razmiš fala bogi, če nej pa nej.

1. brezplačne malice :) drugič omejni še bolonjsko reformo, pa si zmago.
2. Ob pokojninski protireformi se je Janševa koalicija na področju izvedbe reform najslabše izkazala prav pri reformiranju sistema javnega zdravstva: obseg pravic iz javnega zdravstva je ostal dejansko nespremenjen; pod novo vlado nismo dobili novih konkurenčnih zasebnih zdravstvenih zavarovalnic; čakalne vrste v zdravstvu so ostale pereč problem neučinkovitega sistema javnega zdravstva.
Namesto korenite reforme javnega zdravstva, ki pomeni kar tretjino vseh izdatkov naše socialne države, se je Janševa vlada pred letošnjimi volitvami odločila za predvolilni socialni populizem, da bo državni proračun kril plačilo do polne vrednosti zdravstvenih storitev 99.633 državljanom in jih s tem oprostil plačila premij za prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Vir: Finance, 2008
3. nej na pamet.
4. aha, na takši način? se ne da na boukši način to zrihtati, npr. na primeri švice? obstaja več alternativ, odločo se je za najslabšo.
je porihto tranzitni promet in onesnaževanje le tega?
ka pa železnice? problem slednjih je niti povoho nej.

KLIPAN

Stari komunist je pameten, ko pa je bil na vladi pa je miljone filal v Muro, namesto da bi jo reševal.
Sicer pa je tu nekaj primerov "uspešnih" podjetij, ki jih je v njegovem mandatu vodila desnica:
-Paloma (komaj se je sedaj rešila propada)
- IUV Vrhnika (propad-stečaj)
- Interevropa (miljonski dolgovi)
- Luka Koper (nepregledni posli, primer Prijatelj...).
Pa še to bi vas spomnil-kdo je že bil največji sovražnik desnice v prejšnjem mandatu? Tajkuni.
Bil je štiri leta na oblasti in tajkuni so se lepo redili naprej.
Ko je prišla nova oblast je z Šrotom in Bavčarjem opravila v enem letu, Janša pa ni štirih, čeprav je vsakodnevno pljuval po njih.
Zanimivo, ne?

gocila

Telko debat o teh tajkunih, pa mislen ka jih obej stranij mata enako dost, z ene stranij zares stranka, z druge,....lalalala.Gledej pahora pa njegve koalicije, pa mislen ka je realno ena najslabših do sedaj, pa tej njegve govori pa besedičenje pa skup držanje rok, pa Kresalova-stara k..va ka samo nekše izbrisanje tira, pa desus, pa samo nekše interpelacije tirajo pa se med sebof dregajo, referendum zadnje so napravele zakoj- zatau ka do te slede pravle same ste se tak odlaučile, ali ges še zdaj neven za koj se je točno šlo nanjen,...

drejci_

Ma niti eni so nej dobri, razlika med njimi je samo v tem ka so eni večji lopovi od drugih! In to bo vedno tak, neodvisno što de "šef" države.

hud_pes

@KLIPAN s šrote pa bavčarji neje nika napravela levica ampak kriza kero je napravela levica

josko

Zaj ste pa vo čedne! Poglednete kelko afer smo mele zaj v dvej lejtaj tej vlade! Telko afer je prlej bogme nej v desetij lejtaj bilau!!!
Od Golobiča pa njegove ULTRE, financejranje jankovićovoga stadiona, ka ga je obečo na volijtvaj, Kresalčkinoga NPU (STAVBA!) pa privatizacija policije, njena mama, štera je za nikoj nej odgovarjala, pa konc koncof tude afera desetletja - BULMASTIF! Pa če be se ešče kakšeh par minut zeu be jeh lejko še par napijso! Ena gnješnja je recimo eto: http://www.finance.si/283626/Jankovi%E6-spet-daje-denar-skupini-Ultra

MacUser

Stožice imajo prednost pred Pomurjem

Idiot. Stožice so mestni projekt, Pomurje pa regionalni. Poleg toga smo v “obubožani“ Soboti že dugo meli boukši stadion kak v Ljubljani. Zanimivo - vidiš, vidiš, tan ge so gospodarski problemi so meli boukši stadion, kak tad ge ekonomsko najbole razvito območje.

Tej bukslni iz SDS a nemajo drge politike, kak ka naščuvajo narod enoga proti drugemu. Gda ne kurijo konflikta beli proti rdečim, te podžigajo konflikt med provinco in centron. Tak je najlažje živeti, ka je za tvoje probleme skous nešče drugi kriv. Ker ti nej trbej nič napraviti na sebi, ker vse slabo je drugje, mi smo pa itak super.

MacUser

Pa še to.

če nešče Janšo postavi tan ge mu je mesto- med patološke tipe, tou še ne pomejni, ka je za Pahora. Tudi slednji je namreč nej daleč od toga.

Sobochanec

... ja in te degene smo sami volili in postavlali nad svoje glave.
In posledica toga je, ka čedni osebki neščejo niti čüti od politike.

Ka se li more zgoditi, ka zakopamo tou bagro in končno najdemo nikše normalne lidere, keri do znali upravlati državo v keroj živejmo.

joc69

Gocila, tebi pa samo telko...referendum so napravli zato,ka sta ga oviva kur*a izsilila ( keriva pa sam ugotovi - edino namig ti dan, ka se enomi ime začne na J drugomi pa na R :) )

mile82

Žalost je tou vse vkup... Na desnon pajaci, na lejvoj pajaci. Vmes man občutek, ka sami ne vejo ka gučijo. Idejo se resničnostno igrico "DRŽAVA"..

volja

Sožice niso samo ljubljanski projekt ampak nacionalni, saj gre za nacionalni stadion zato lepo prosi. Pa če si en stadion zasluži (za katerega dajejo DRŽAVNE banke kredite, kdo pa opravlja DRŽAVNE banke???) toliko pozornosti kot Pomurje, ki je v tem trenutku v takšnem stanju, da mi solze tečejo, ko to pišem me je že pošteno sram kaj dela ta vlada.

BB

Pa najlepše je vladati v kaosi. Sploh se ne opazi preveč kak ga serješ, če se pa opazi, se pa hitro najde kakši srečnežš ka ga namočiš-obdolžiš :)))
Bole smo skrejgani med sebof - menjša je možnost ka mo združili moči, pa konkretno nastopili proti vladi oz. njihovim odločitvam. Vlada se samo smeji iz nas...

dbohar

tak bedno mi še nikdar nej bilao na te portal ite kak zadnjiva 2 dni kda na prvoj strani zaglednen toga čelavca mi vse slabo grata!!!

spidi55

Ka či bi pregučali Janšo ka da malo tistih pejnez ka je skasjro za orožje za Prekmurje.

MacUser

:)

MacUser

@drotmantraš

“tak ste kak na nivoji homosapiensa;”

Ka ti si nej?

dbohar

nanč san nej opazo :)
lejko je on avstralopitek? :D

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice