Ob Soboški Kamenšnici so že vidni zametki regijskega promocijskega centra Expano, ki naj bi postal gospodarsko in turistično vozlišče Pomurja. Lopate so torej zakopali, toda cena projekta je bistveno porasla, z njo pa tudi nelagodje mestnih svetnikov.

Tako imenovana Vrata v Pomurje naj bi za obiskovalce odprli predvidoma spomladi oziroma poleti prihodnje leto. Paviljon, ki je stal na svetovni razstavi Expo Milano leta 2015, naj bi s spletom sodobne tehnologije ter inovativnih pristopov ponudil novo vstopno točko za odkrivanje Pomurja.

Med drugim naj bi obsegal doživljajski park, trgovino z regijskimi produkti oziroma spominki, center mobilnosti in restavracijo kot kulinarični laboratorij panonskih dobrot.

Z zamišljenimi vsebinami so skušali zajeti trenutne trende v tujini, zato lahko v objektu pričakujemo tudi holograme značilnih pomurskih živali in rastlin, virtualni polet z balonom, VR kolesarjenje, kulinarični laboratorij, akvarij, interaktivni relief in projekcijsko dvorano.

Gospodarsko in turistično vozlišče regije ima svojo ceno

Toda veliki načrti terjajo velike vložke, ti pa za nekatere zdaj postajajo preveliki.

Ocenjena vrednost investicije namreč po novelaciji investicijskega programa znaša 4.600.000 evrov, kar je precej več od izhodiščnih 2.400.000 evrov.

Nekaj mestnih svetnikov je tako na 24. seji mestnega sveta, kjer so med drugim obravnavali investicijski program omenjenega projekta, izrazilo pomisleke glede vse večjega finančnega zalogaja.

Na meji zmožnosti?

Andrej Mešič iz stranke SDS je minuli mesec denimo podvomil v vzdržnost objekta, med drugim zato, ker naj bi ob nesodelovanju preostalih občin v projektu ostali sami. Ob tem pa naj bi se občina s projektom zadolžila skoraj na zgornjo mejo zmožnosti.

»Kot sem zadnjič že povedal, bo na mnogo let odžiralec občinskega proračuna, v katerega bomo morali vsako leto vlagati določen del sredstev iz že tako vedno manjšega proračuna, ki nam ga zagotavlja država,« je o občinskem projektu dejal Mešič.

Stoodstotna podražitev

Marjan Gujt je medtem izpostavil, da v stranki SMC že od začetka podpirajo projekt, a da je bilo takrat govora o povsem drugačnih številkah.

»To se nam je zdel nek primeren znesek, ki bi ga tak projekt lahko požrl, glede na velikost našega proračuna in seveda zmožnosti kreditiranja. Sedaj je pa se ta cena dvignila nad 4.600.000, pa kot vemo iz prakse nobena investicija ne pride skozi s planiranim denarjem. Tu lahko mirno povemo, da bo šlo kakšnih 5 milijonov za to zadevo. Kar pa nam sproža pomisleke, posebej glede na predstavljeno rentabilnost, ki predvideva 40.000 obiskovalcev, to pomeni 110 obiskovalcev na dan, vsako leto, vsak dan, kar je vsaj dva avtobusa,« je povedal Gujt, ki je na mestno občino apeliral, naj s sredstvi ravna skrajno racionalno.

Na podlagi izračunov tržne analize in investicijske dokumentacije se namreč predvideva, da se bo obiskanost objekta gibala okoli 40.000 obiskovalcev letno. Leta 2021 naj bi torej paviljon obiskal že 100.000. gost.

Donosnost projekta pod vprašajem

Kritičen je bil tudi Anton Štihec, ki opozarja, da evropskih sredstev, na katera se zanaša občina, še nismo pridobili, sicer pa tudi ni povsem prepričan v zadosten obisk in prihodke, da bi bil projekt resnično vzdržen.

Župan poziva k večjemu optimizmu

Vendar pa župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek v svojem odgovoru skeptike miri, da izdatki ne gredo zgolj iz občinskega žepa:

»80 procentov denarja je iz evropskih sredstev. En milijon evrov je iz pomurskega zakona. Dobrih 700.000 evrov je denar mestne občine, ki bo v naslednjih letih investiran v ta objekt. Naša zadolženost je, kljub temu, da smo sprejeli rebalans proračuna, v povprečju zadolženosti občin v Sloveniji, pod povprečjem mestnih občin.«

Ob tem je poudaril, da je objekt samovzdržen, ter opomnil na smiselnost zadolževanja za dobre projekte v času, ko so krediti poceni.

Prepričan, da se bo Expano s svojimi vsebinami izkazal za dobro zgodbo, je tako pozval predvsem k večji meri optimizma.

S spleta

Komentarji (102)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

123 (nepreverjen)

To pa ne razumem NIP, zakaj če pa se je že začelo delati. Ali ni to drobljenje javnega naročila. Tudi novinarji če želite
poročati objektivno o tej zadevi objavite celotni IP ali drugo investicijsko dokumentacijo da bomo imeli predstavo kaj se bo delalo in koliko je realna ocenjena vrednost.

bbraleccc_ (nepreverjen)

Vidi vidi, "kaj so prišli gor da bodo ta "hrastova" vrata v Pomurje dražja, kot "iz iverce"? Ja to pa se zgodi, ko levaki na veliko obljubljajo, pa delajo račun brez krčmarja. Na veliko zavajajo ljudi, potem pa pride do tega, da se zgodi resnica. Laž ima kratke noge. Tudi ta informacija je "Sobočancem" vrnila nasmeh na obraz"???

povezani (nepreverjen)

poceni spomenik si jevšek dela :-)

Mojamoja (nepreverjen)

...to je pa nej poceni spomenik...

In reply to by povezani (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Saj ni tako strašno, samo 90% podražitve, še nekaj od 100% imajo v dobrem.

In reply to by Mojamoja (nepreverjen)

ha ha (nepreverjen)

banda ena lažnjiva,na podlagi izračunov tržne analize in investicijske dokumentacije se namreč predvideva, da se bo obiskanost objekta gibala okoli 40.000 obiskovalcev letno. in što je te izračune delo ? mogoče eden od povezanih ? že zdaj komaj dihamo od turistov kere je red bull pripelo zdaj pa še to :-)
Pa koga vi mate za norca ? izgleda ka že tak lažete ka sami sebi vrvlete,upam ka drugo leto adijo i nevračaj se više.

Olosh (nepreverjen)

Prosin nej vse na prvo žogo in nej takoj vsako novico požreti z največjo žlico :) Vsaka zgodba ma 2 plati, tudi ta. Vrvlen, ka občina nebi šla v to, če bi se mogli fejst zadolžiti, sploj pa nej pred volitvami.

Expo zna biti odličen, sploj če de se okolica kamešnice zriktala tak kak je plan. Nej biti skeptiki in malo mislite na prihodnost. Pomurje dejansko nema ''vhodnih vrat'' in to de odlična pridobitev. To je moje mnenje.

bbraleccc_ (nepreverjen)

Zdaj pa ti meni razloži, kdo ima sredi "hiše" vhodna vrata? Si se kdaj vozil po tej avtocesti? Si videl kdo se po njej vozi? Če bi se vozil in pogledal na okoli bi videl, da je zvečine tovorni promet. Ostalo pa Romuni, Ukrajinci, Moldavci, Belorusi,..., katerim je edini cilj čim prej priti v Italijo in Nemčijo. Za njih mi nismo cilj njihovega potovanja, samo so v tranzitu. Dokler ne bo zraven največjega ponudnika turizma v regiji so to samo sanje. To da se je delalo na pamet se tudi vidi, ker se je vrednost projekta zvišala skoraj za 100%. Kdo pa doma dela tako, da se odloči iti v neko investicijo, potem pa še pred začetkom gradnje stroški dvignejo skoraj za 100%? Upam, da ne bo spet Tunč ali pa JJ kriv za podražitev!!!

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

''Zdaj pa ti meni razloži, kdo ima sredi "hiše" vhodna vrata?'' WTF? :) Ka je to za argumenta? :) Gučin ti striktno o turistični regiji, ker vsaka regija v Sloveniji, ma nekšo točko ge se zača turizem tiste regije.

Ka zdaj avtocesto cuj pšeš? Valda ne gemleš ta ''vrata'' dobesedno? No verjetno jih. Expo je v prvi vrsti namenjeni Slovenskomi narodi in te komaj pridejo ostali cuj. Pomurje mora najprej spoznati Slovenija, kapiš? :)

Dajte se odklopit kraj od Prekmurizma in začajte broditi sodobno in za prihodnost. In mamo navječjega ponudnika, za moje pojme enoga izmed največjih ponudnikov, to so naše Terme, ki jih na žalost izkoriščamo zelo slabo. Poleg toga de Expo prolek kulinarike, turstičnih točko in ostalih stvari ka jih pomurje nudi, promovero tudi gospodarstvo Pomurja in potencialne priložnosti za gospodarstvenike.

In prosin vas lepo no, 99,9% vas je nej znalo za ceno prvega projekta, tak ka gučati o 100% povečanji je banalizem prve klase. Ge to ne vrvlen pa lejko napišejo 50 člankov na to temo :)

In reply to by bbraleccc_ (nepreverjen)

ha ha (nepreverjen)

ti ka tak vse znaš ;-) te pa napiši ge so turisti od red bulla ?ali pa ka tistiva dva ka sta že več kak eno leto zaposleniva zaradi te drvarnice ka delata ?ja rejsan je neje skoraj 100% ampak de več kak 100% drakši te projekt v keron do meli zaposlitev eno par iz vrst SD-ja.Pa po kakšni logiki so zračunali ka de 40.000 obiskovalcev letno ? verjetno so to računali te isti kak za ovoga peroja ka je lejto za naše pejneze.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Woow ti pa znaš argumentirati stvari :) Isti seratori ste pisali za Vinarium, kak de to neven kakšno sranje, a gnes je pa najbolj obiskani objekt v Sloveniji. Glede redbulla - kak pa ti znaš ka jih je nej blo? :) Prosin za obrazložitev pametnjakovič.

Ma zaprite se med štiri stene pa tan ostante, razvoj pa prihodnost regije pa pustite tistin, keri vrvlemo v uspeh in smo puni optimizma. S takšin premišlavanjon bi se še gnes den vozili s kunjami.

In reply to by ha ha (nepreverjen)

ha ha (nepreverjen)

ha ha nej nika na pamet pisati ;-) ge san nej niti enega posta napiso za vinarium ker me boli đoko za druge občine.živim v soboti zato me zanima ka se dogaja pri nas ;-) čista nika se nej povečo obisk turistov zaradi letečega peroja ;-) pa lejko ti bluziš kak ščeš ;-) verjetno si eden izmed povezanih in si pri kopanji zato pa takšne budalaštine pišeš.nej si mi povedo ka oviva dva delata že več kak eno leto,a drvarnica še ne stoji ;-) ali pa si ti gli te zaposleni ? pa si zaduženi ka moreš braniti te projekt prek spleta ha ha

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Čakaj ge na pamet pišen? :) Prosin te lepo no...če što piše na pamet si to ti in dementko pod tebo pa še kakšen pametnjakovič. S projekton neman nič, san pa podpornik novih in razvijajočih se stvari tak kak je ta, branin ga pa po lastni presoji in pameti, to ka eni kak si ti nemate :) Kapiš majster ali nej? ;)

In Vinarium je tipičen primer, ge se je folk buno, na konci so pa tej štenkeri dobili po lapaj, kda se je projekt še več kak preveč obneso. Tak de tudi z Expon, pa pište ka ščete :)

Budalaština je pa tvoje ''argumenteranje'' :)

In reply to by ha ha (nepreverjen)

Tujec 2

Ti kot zelo pameten in razgledan človek razloži, kaj ima navaden občan Lendave od tega " svetovno znanega " stolpa. Je dobil delo, plačuje nižje položnice, se mu je standard dvignil, se mu je življenje izboljšalo ?????? Ker sem dementen in ne razumem teh stvari, boš ti to lepo razložil. Je tako ? Pri takih " velikih " stvareh ima korist vedno nekaj posameznikov, večina občanov od tega nima nič. Dokaži, da ni tako. Ne vem, kako se je lahko projekt še več kak preveč obneso, če občani nimajo nič od tega ?!

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Od Vinariuma majo dosti koristi bližnji kmečki turizmi, vinske kleti, lendavske terme itd. Malo širšo sliko trbej pogledniti in nej gledati direktno na projekt kot da obstaja samo Vinarium. Sicer pa od toga ma tudi velko korist občina, investitor in pa 15+ zaposlenih.

Pa še več kak super promocija za regijo je, če že nej drugo se video od Vinariuma zavrti 10x na den na RTVji. Ampak ja, takši seratori kak si ti, takše in podobne projekte vedno disate, kda pa van nešče pokaže realno sliko, pa rep med noge.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Vidiš, fantek, kot zelo pameten, si se na veliko razpisal. In kaj si na koncu povedal ? Tisto, kar sem jaz v enem stavku zapisal ! Od takšnih projektov ima korist samo nekaj posameznikov, občani nič !!!!!!!!!!!! In teh 15+ zaposlenih - večina od njih je bila že prej zaposlenih. Niso to nova delovna mesta ! Mater, maš trdo bučo ! Kaj je stari čelado na glavi imel, ko te je delal ? Ja, Pero nam je tudi promocijo delal, ko je po svetu letel. Koliko turistov smo dobili od tega letenja ? Polne soboške ulice ?

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Vinske kleti, Kmečki turizmi, Terme, konec koncev pa poleg toga še celotna regija, in pa seveda investitor in njegovi zaposleni...Če je to za tebej nekaj, pazi povdarek na nekaj, te pa naj bo pač nekaj posameznikov :)

Tresni se v glavo, pa nej enkrat, dvakrat raje, za saki slučaj, mogoče prideš k sebi.

In reply to by Tujec 2

Olosh (nepreverjen)

Konec koncev so pa odlična promocija za našo regijo tudi vsi tisti ka obiščejo Vinarium (najbolj obiskan objekt leta 2017 v Sloveniji) in druge podobne atrakcije. No toga žal v MS nemamo, zato de pa EXPO perfektna lokacija. Znaš tisto, rejč na rejč, pa dale povej ;)

Tej lidgej so pa nej šli samo v Vinarium zapravlat keša ampak so ga trošili več ali menje po celon Prekmurji in tudi njihovi kolegi in znanci do ga :) To je point takših ''vhodnih vrat'', ampak eni toga še zdaj en razmite. Zdaj pa do the math, smartass.

Ti žal vidiš samo to kelko neka košta, kar se strinjan je zelo pomemben podatek, žal pa ne vidiš koristi raznih projektov, ja tudi Visit pomurje in podobno, na dugi rok. Saj ti ne zamerin, pač si ozkogleden in vidiš samo pol metra pred in okoli sebe.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Tujec 2

Ja, zopet si potrdil, to je nekaj lastnikov, ki bodo kasirali. Odgovori, kaj bodo imeli od tega navadni občani Lendave !!!!! NIŽJE POLOŽNICE ? VELIKO NOVIH DELOVNIH MEST ? VIŠJE PLAČE ? NIŽJE PLAČILO VRTCEV ? ???????????????? UČENCI ZASTONJ KOSILA V ŠOLI ? En velik nič od tega. Enkrat že odgovori : KAJ IMA OBČAN SOBOTE OD RED BULLA, V KATEREGA SMO ZMETALI 580.000 EVROV ??????????????????? Daj odgovor, ne palamudi o nekih turistih, ki jih ni !!!!!!!!!! In pazi, da ti ne bi kdo pomagal, da se ti zaletiš v zid !

In reply to by Olosh (nepreverjen)

lubrikantis (nepreverjen)

opa model, ka ti slučajno groziš tu?

In reply to by Tujec 2

123 (nepreverjen)

Navaden občan Lendave ima odtega naslednje-mogoče se je zaposlil na stojnici pri stolpu, mpgočeje zaposlen v lokalu, mogoče je zaposlen pri blagajni za vstopnice, mogoče je zaposlen pri vzdrževalcu stolpa , mogoče je zaposlen pri izdajanju brošur prospektov, mogoče v taxi službi katera vozi obiskovalce, mogoče na agenciji katera vozi obiskovalce . Potem denar ki se steka v občinski proračun in iz tega proračuna se gradi peš pot,, pločniki, občinske ceste itd. Polno ljudi tudih navadnih drži svoj piskrček k stolpu-seveda to ni nič narobe.

In reply to by Tujec 2

Olosh (nepreverjen)

Končno en ki vidi širšo sliko :) Ampak to ti obrazloži folki, predvsem enomi :)

In reply to by 123 (nepreverjen)

Tujec 2

............... MOGOČE .................. Teh ljudi je zelo malo in večina jih je bila že prej zaposlena. Ja, 20 novih taksistov se je zaposlilo za prevoz turistov. Mater, kakšne tu čuješ. Sami teoretiki. Idi, pa v praksi pozijaj. Sem pozabil - ti vsi novi taksisti imajo nove električne avteke !

In reply to by 123 (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Tujec2, tij si pa rejsan več kak totalno zblojeni!

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

A ti me na vsakem koraku prehitevaš !

In reply to by butalec (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Sicer pa v roki mesca dni od finiša projekta, no ali pa še prlej, folk pozabi na vse za kar so se bunili :) Primer: Vsi projekti od a do ž v toj občini, od krožišča do železniške postaje :)

In reply to by ha ha (nepreverjen)

ha ha (nepreverjen)

nika se ne pozabi ;-) bomo drugo leto to vse uporabili ko bodo zopet kandidirali za župane in svetnike

In reply to by Olosh (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Tujec 2, že pa si san s sebof dopišavleš?

In reply to by ha ha (nepreverjen)

Tujec 2

Vidiš, ti prividi, ki jih imaš, so pa znaki zelo resne bolezni. Rabiš čimprejšnjo pomoč.

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Tujec2, bbralec pa hahaha se skuper sklaste, pa ite k doktori po nove tablete.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Olosh, če bodo ta " lesena vrata " prinašala izgubo, boš to izgubo kril z vodilnimi na občini ali jo bomo krili vsi občani ???????????

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Tujec 2

Že od vsega začetka sem bil proti temu in še vedno sem. Ta " lesena vrata " bodo zelo veliko požrla, dala pa zelo malo. Pišite, kar hočete, zaradi teh " lesenih vrat " se bomo še po glavi tukli, čeprav občani tu nismo nič krivi ( ali pa tudi smo, ker smo izvolili takega župana - tisti, ki ste ga volili ?! ). Se vi zavedate, koliko bo stalo samo vzdrževanje teh " lesenih vrat ", če začetek stane 5 milijonov evrov ????? Opekli smo se pri Red Bullu ( 580.000 evrov ), opekli se bomo tu. BO KDO KDAJ ODGOVARJAL ZA TO ??????????? Bojim se, da nihče nikoli. Koliko delovnih mest bi se za ta denar s pametnim pristopom dalo napraviti ????????!!!!!!!!!! Žal imamo tudi takšne bedake, kot je Olosh, ki takšno nesmotrno trošenje denarja zagovarjajo. Če je skupaj veliko takih bedakov, ti bedaki zmagajo, posledice pa nosimo vsi.

Olosh (nepreverjen)

Nej dementko, žal mamo takšne lidij kak si ti pa še što podoben tebi, ka vas mediji v sekundi zrežejo kak mlado ovco :) Baaaaa, Baaaaa, Baaaaaaaaaa, je čuti iz tvojga komentara :)

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Fantek, smiri se ! Pritisk ti preveč narašča, to pa ni dobro za tvoje zdravje ! Pokliči tajnico, da te pomiri, če ne, bo hudo !

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Meni nika ne narašča :) Ti si tisti, ka si razburjeni ob vsaki novici in nakladaš tak ka več sam nevejš ka pišeš.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Pritisk ti narašča. Ono spodaj je tak zanič in ne more narasti.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Zaradi takših nizkointeligentnih komentarov si že zdavnaj zgubo na kredibilnosti in jo še kar naprej zgublaš. Raje boj tiho, kak pa ka se smešiš na takši način.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Sem slišal, da operacija prostate napravi svoje. Nisi si sam kriv.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Tujec 2

Ni logično, da bi se nekdo tako zavzemal za ta " lesena vrata " , kot se zavzemaš ti, če tu ne bi bil zraven. Svojo plačo pač moraš upravičiti, čeprav pišeš bedarije, na določena vprašanja pa ne znaš dati odgovora ! Drugo leto boš letel !

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Nejsan niti 0,0000001% poleg, san pa 100% podpornik projekta. Sicer pa bmk za mnenja nizkointeligentnih lidij :)

In reply to by Tujec 2

butalec (nepreverjen)

Nej si dobre tablete vzel!

In reply to by Tujec 2

mmi (nepreverjen)

Značilno za naše soboške veljake, najprej nas nasomarijo s tem skrapucalom ki sploh ni nobena umetnija in de poleg predvidenih 5 milijonov evrov kar je razumljivo za tako podrtijo potrebo na leto odšteti še 300 tisoč kar je najmanj za vzdrževanje in ogrevanje, torej čista zguba.Pa naj neki pametnjakovič pove od kod 110 obiskovalcev na dan?? Kaj jih boste po sloveniji prisilno v avtobuse strpali in vsi na oglede?'ne razumem politiko naše soboške elite!!!

fgd (nepreverjen)

TO POMENI LAHKO PRIČAKUJEM SPET POVEČANJE STROŠKOV S STRANI KOMUNALNIH PODJETIJ:)

Samo še nekaj, VINARIUM V LENDAVI JE KAO BOMBA NALOŽBA...kaj imajo sedaj občani od tega:
-stroški življenja se večajo,
-brezposlenost še vedno katastrofalna.
RAZEN POSAMEZNIKOV OBČANI NIČ NE ČUTIJO!

butalec (nepreverjen)

Pa mislite, da je 5 mio zadnji znesek?
Malo dragi spomenik enemu županu bomo imeli!
Sicer pa, bodo že vodo, smeti, vse prispevke po vrsti dvignili, pa bo lesenjača rentabilna, bomo pa le imeli 2 novi delovni mesti - jao, ne izračunavati, da za 2,5 mio po del. mestu - to je kak NASA/astronavtu!

ha ha (nepreverjen)

itak ka nej to zadnja cifra ;-)

In reply to by butalec (nepreverjen)

Tujec 2

Čakam samo, da se debati pridruži Vajz. On tudi zagovarja tezo, da lahko celo Prekmurje živi od turizma.

123 (nepreverjen)

Pa razloži od česa živi Prekmurje.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Si ti Vajz ? Ja, vsi brezposelni v Soboti ( več kot 20 % ) - večinoma v blokih - živijo od turizma ???????????????????? Veliko, veliko Prekmurcev dela v Avstriji, ker v Prekmurju ni dela !!!!!!!!!!! Pa smo v preteklosti imeli nad deset tisoč delovnih mest v Soboti in dobre tovarne. A je zaradi raznih, raznih interesov to moralo propasti. Sploh se ne zavedate, kakšni problemi bodo nastali, ko bodo v Avstriji začeli odpuščati Prekmurce. In to se bo slej ko prej to zgodilo. Kaj bo s temi ljudmi ? Bodo vsi kelnarji, kuharji, bodo v Soboti pred blokom imeli " kmečki turizem " in " vinske kleti " ????????????????????????? Ne ga srat ! Ljudje, nehajte s tem namišljenim turizmom !!!!!!!!!!! Poglejte resnične probleme ljudi in ne nekaj procentov ljudi, ki bi radi živeli na veliki nogi ! SITI LAČNEMU NE VERJAME !

In reply to by 123 (nepreverjen)

Tujec 2

Na podeželju veliko ljudi živi od kmetijstva. Kmetijstvo s svojim onesnaženjem in turizem pa ne gresta skupaj ! Zato že enkrat nehajte s tisto vašo veliko bedarijo : celo Prekmurje živi od turizma.

In reply to by Tujec 2

butalec (nepreverjen)

Tujec2, se ti sploj zavedaš, kelko "srečne bodoćnosti" si tij, pa tebi enaki nan pogeli?
Socializem ste doj vničili (čik pavze, sindikalni dopusti, čuri-muri šniclini, lagano delo, gratis zdravstvo, skoro kšenki vrteci,...) vse dobrobiti iz tvojih časov,--- z nas se pa norca delaš, ka zdaj jebemo ježa. Malo si delo, dosta si "pušo", zdaj boš pa še 58 let v penziji (kak ovivi dve rekorderki), za doktore boš skuril letno po 500.000 (kak oviva dva), ob vsem tem nam boš pa eti gor smradil.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

EH, BUTALEC, NEMAŠ TI POJMA , ŠTO JE VAM UNIČIL PRIHODNOST. KO SMO MI PRIŠLI IZ JUGE, SMO IMELI MANJ KOT MILIJARDO EVROV DOLGA. DANES OKOLI 43 MILIJARD EVROV, S TEM, DA SMO POL DRŽAVE PRODALI ALI UNIČILI. TOREJ ??????????

In reply to by butalec (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Jaz bi pa rad od posameznikov, ki so proti čisto vsemu, kar se v občini dela slišal, kakšne rešitve vidijo oni, kakšne projekte bi speljali, kako in na kakšen način. Ker najlažje je biti nezadovoljen, demantirati delo drugega, negativno kritizirati in pisati o namišljenih zarotah, povezanostih in ostalih neutemeljenih čenčah.
Vesel bi bil oz. bi bili vsakega pametnega predloga in pobude, ki bi nam občanom polepšalo življenje z vašim znanjem o vsem. Prosim, če nas vse razsvetlite in zapišete kako naprej.

skeptik199 (nepreverjen)

Olosh, nej je vprašanje, če je projekt koristen za Prekmurje, sporna je ocena ocenjene vrednosti projekta (ja, prav sem zapisal!!!). Žal je to zopet "veliki projekt" samo za nekatere.
Če jaz dobim predračun za hišo v vrednosti 100 enot, pa še preden karkoli stoji, nekdo reče, da bo stalo 200 enot+ še nepredvideni stroški, kaj naredim??? Prva misel mi je-nekdo me je nategnil v projekt !! Ker pri 200 enotah+še nekaj zraven sploh v projekt ne grem!!! Nateg-ni druge besede!!
Sicer pa to je Slovenistan, pri vsakem javnem naročilu ista zgodba-samopostrežba za lopove!! Samo se zmenijo kdo in koliko... Če pa to bo uspeh ali polom, pa je drugotnega pomena!! Za sodelujoče je vsekakor uspeh!!

Tujec 2

Kaj niso ti ljudje na občini, v raznih raznih razvojnih agencijah in v drugih agencijah zelo dobro plačani, da razmišljajo o teh stvareh in napravijo nekaj za dobrobit občanov ????????????? Ti bi pa to na nas občane potisnil. Kaj bodo pa oni delali ? Po jajcih škrabali ?

A79 (nepreverjen)

Od tebe nisem niti drugega pričakoval. Dosti napisanega in nič pametnega povedanega.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Zdaj pa ti povej zakaj so ti ljudje dobro plačani ? Da kaktus gledajo ? Si med njimi ?

In reply to by A79 (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Preberi si moj prvi komentar v tej temi še enkrat, počasi in podrobno ter probaj konstruktivno odgovoriti nanj. Izzivam te.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Ne filozofiraj, odgovori preprosto, da te bomo tudi nepismeni razumeli. Si sposoben tega ?

In reply to by A79 (nepreverjen)

Tujec 2

Jaz ti bom odgovoril čisto preprosto, v enem stavku : HOČEMO NOVA DELOVNA MESTA ZA NEZAPOSLENE !!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by A79 (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Kot pravim, spet po nepotrebnem zapravljaš kilobite s tvojimi nekonstruktivnimi odgovori. Bla, bla, bla,.... bla, bla, bla,.... bla, bla, bla, se preberejo tvoji komentarji, ki drugega, kot izlivanja jeze na vse kar stoji in miga okrog tebe ne predstavljajo, vsebinsko so pa nedružbotvorni. Prazen nič je vredno to tvoje jockanje in kritiziranje za občane mesta Murske Sobote, je pa žal to tvoj kognitivni doseg in na žalost večine tudi taki lahko uporabljate internet.

In reply to by Tujec 2

Olosh (nepreverjen)

Pusti ga, dementko je v svojon sveti :D To se že vidi po komentaraj.

In reply to by A79 (nepreverjen)

Tujec 2

Kaj si ti ustvaril v življenju ? Kaj si dal državi ? NIČ ! Cuzaš državo in se pameten delaš. Marš, gnoj eden !

In reply to by Olosh (nepreverjen)

lubrikantis (nepreverjen)

Marš stejno sprobat...

In reply to by Tujec 2

.... (nepreverjen)

:)

čarni vrag (nepreverjen)

Imam eno vprašanje. Zakaj se je morala graditi za ta objekt kanalizacija od Tuša, tako da so razkopali kolesarsko stezo in polagali nove cevi. Mimo objekta pa gre kanalizacijska cev iz Bakovec, pa bi bilo dosti ceneje navezati se na to cev.

pc6 (nepreverjen)

kelko ge znan ide kanalizacija z Bakovec direktno v Krog pa z Kroga v Soboto ta ka te znakar kaj drugo mimo ide

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pancho villa (nepreverjen)

Malo več optimizma vsem skupaj ne bi škodilo.

Micka123 (nepreverjen)

Turistov bo toliko, da jih sploh ne bodo upali vse sprejet. Kot derejo gledati in občudovat plastično muzo na trgu!
Stran vržen denar

kanžor

No o tem pa gllavni povezani ni povedal kak je z stroški ,ker je zatrjeval ,da boo vse skupaj to poceni sedaj pa poročajo o tako visoki podražitvi .

butalec (nepreverjen)

Micka, ka pa te naj Muzo doj zemejo, pa debelo deklico gor denejo?

Micka123 (nepreverjen)

Muza za moje pojme sploh ne paše v naše okolje. Izgleda kot kup plastike. Zanjo so dali pravo bogatstvo ,ki so ga opravičevali s tem, da se bo vse povrnilo ,saj bodo to "visoko umetnost" hodili občudovat od blizu in daleč. Kaj bi lahko bilo na njenem mestu? Mogoče nekaj, kar je značilno za naše lepo Prekmurje npr štorklja.

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Kakša štorklja; mamo Purača, Mikija Mustra, Kološo,.. .... pa magari bi Cifrakujca tan stala

In reply to by Micka123 (nepreverjen)

skeptik199 (nepreverjen)

Olosh (pa tudi A79)... noben ni dal replike, zato še enkrat kopiram:

Olosh, nej je vprašanje, če je projekt koristen za Prekmurje, sporna je ocena ocenjene vrednosti projekta (ja, prav sem zapisal!!!). Žal je to zopet "veliki projekt" samo za nekatere.
Če jaz dobim predračun za hišo v vrednosti 100 enot, pa še preden karkoli stoji, nekdo reče, da bo stalo 200 enot+ še nepredvideni stroški, kaj naredim??? Prva misel mi je-nekdo me je nategnil v projekt !! Ker pri 200 enotah+še nekaj zraven sploh v projekt ne grem!!! Nateg-ni druge besede!!
Sicer pa to je Slovenistan, pri vsakem javnem naročilu ista zgodba-samopostrežba za lopove!! Samo se zmenijo kdo in koliko... Če pa to bo uspeh ali polom, pa je drugotnega pomena!! Za sodelujoče je vsekakor uspeh!!

ha ha (nepreverjen)

Točno tako kot si napisal ;-) samo to je poanta,da se nas krmi z enimi številkami na koncu pa izpadejo enkrat ali še več večje.Najlaže je na začetku projekta povedat eno ceno in bodo ovce v mestnem svetu potrdile projekt,čez čas pa povedati dejansko ceno ;-)

In reply to by skeptik199 (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Se strinjam in pričakujem, da bodo odgovorni za ta projekt javnosti razložili zakaj taka podražitev.

In reply to by skeptik199 (nepreverjen)

skeptik199 (nepreverjen)

Obrazložitev bo zopet eno navadno flancanje, skrito pod "strokovnimi" argumenti in svetovljanskimi besedami. Skratka, navadne prežvečene floskule. Rezultat je pa vedno isti: v škodo plačnikom, ne v škodo "ocenjevalcem" !! Nekdo je moral projekt oceniti, preštudirati celotno zadevo-za to je seveda moral dobiti plačilo. Ah ja, v Slovenistanu noben za nič ne odgovarja!! Pri vseh zadevah se vse točno ve, kdo, kje, zakaj, kako-pa noben nič ne odgovarja. Nekak je kriv nekdo drug, ali pa starši-ki "strokovnjaku" v 3.razredu niso kupili vodne pištole in še zdaj trpi zaradi tega. Vse se nekak "razloži", kakor ti praviš. Ampak to še ne izniči krivde zavajanj, skritih dogovarjanj, korupcije v Slovenistanu, nepotizma,...

In reply to by A79 (nepreverjen)

Tujec 2

EVO, KONEC " ŠIHTA " IN KOMENTARJEV NI VEČ !!!!!!!!

BB

Če de preveč nadvör na občini de se ger opazilo... :P

veselko (nepreverjen)

olosh ka si pa pozabo vzeti tablete.hitro jih vzemi ka te nedo v Ormož vlekli.

kanžor

No te pa se bo spet trlo turistov tako kot zaradi muze in reklame ,ki jo je v svet ponesel Podlunšek .Baje so že nekšni direktorge in tajnice ter kavo kuharca že zaposleni no ne delajo še plačo edino dobijo

eden01 (nepreverjen)

Tu bi lejko notri tudi McDonalds meli, placa ge zadosta, pa še več lidij bi te ta prišlo.

~ (nepreverjen)

Ja, McDonaldse običajno delajo v majhnih krajih, nekje na obrobju mesta :)

Stroški vzdrževanja so ocenjeni na 400.000 € letno. Kdo bo plačal? Spet davkoplačevalci, ker so se oblastniki zaleteli brez premisleka? Red Bull nateg ni bil dovolj? Nateg, da so zraven pri projeku EXPO vse pomurske občine (pa dejansko ni nobena), se bo končal tako, da bo izgubo plačevala samo MS.

In reply to by eden01 (nepreverjen)

T (nepreverjen)

Dobro da se napravi nekaj kvalitetnega. Brez denarja ni muzike.

debeliblek (nepreverjen)

Ge pa komaj čakan ka de tou gotovo. Pa še dosta takših zadev čakan v bližnji prihodnosti. Naj se že končno ta Sobota gene nekan med bole razvita mesta.

Tujec 2

Kolikokrat boš tam ?

In reply to by debeliblek (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Eni so že pa pametni ka je tou nej mogouče. kak so pijsali ka de stolp v Lendavi čijsta zguba pa vijdimo ka je zadeva nad pričakovanji. Menej mouti samo ta cejna, kero zdaj majo pred seuf , načik pa trbej genoti v toj Soboti, ka nemo kak kakšno zabačeno selo. Dajmo šanso pa da vidimo, po moje je na duigi rok tou dobra zadeva.

ha ha (nepreverjen)

malo preveč šans so že meli ;-) in ka mamo ? nika od nika dosta pejnez ta vrženih haska pa nikšnoga razen teh ka so pri kopanje :-(

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

Tujec 2

Na zgornji sliki gledam na levi strani dva visoka stebra. Če ni tisto na sredini vun vzeli, bi lahko " najboljši pilot " z avionom med stebroma šibal. Turistov nebroj, pa še tisti, ki čepe za ušesa dela, bi zaslužil.

lubrikantis (nepreverjen)

stejno si sprobo?

In reply to by Tujec 2

alkimist

Alo psihopat, vidin ka ti večina projektov v MOMS, ki se tičejo turizma ne diši oz. jih niti ne razmiš najbole (ne sekejraj se, ge pri teh lejtaj tudi marsikaj nemo razmo). Norca se delaš iz projektov, ki so v začetni fazi ali šele pri idejni zasnovi. Glede na to ka te pamet zapušča, verjetno de se ti v roki 5. lejt totalno odpelalo, me zanima kak ti lejko dokažen kakši pesimistični kreten si bil pri določenih projektih?
Vrvlen ka bi si ti najrajši postavo 50m viski Titojov spomenik, ampak pusti mlajšin generacijan ka razvijajo turizem po sodobnih tirnicah. Polanič ma s Kamešnico fejst dobro vizijo, ampak do končne zasnove je še duga pot. Nej je to muza, Red Bull ali of ogaben kič ka so ga postavili po MS, dejansko je nej vse črno, malo optimizma/podpore ne bi škodilo.
Ajde, fajn se mej, pa ostani psihopat še naprej.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Psihopat, pamet zapušča, odpelalo, kreten, Tito. Je to vse, kar zmoreš ? Naj Polanič dela s svojimi penezi, ne z našimi ! In naj mu grata, če bo delal s svojimi, naše pa naj na miru pusti !

In reply to by alkimist

? (nepreverjen)

Yugo, ljudje se v kontaktu s tabo spuščajo na tvoj nivo. Ne vem zakaj se čudiš? Ti drugače ne razumeš in tudi drugače ne znaš komunicirati!

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Nič se ne čudim. V demokraciji ima vsak pravico biti neumen. Tudi ti !

In reply to by ? (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Yugo, ampak ti v norosti tako prednjačiš, da si svetlobna leta pred vsemi. S tabo se je narava res grdo poigrala, ampak že mora biti tako, bo pa narava to svojo napako tudi popravila, hvala bogu!

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Mislim, da si tudi ti na moji " valovni dolžini ". Če ne bi bil, se ne bi pogovarjal z mano. Tudi pri tebi bo, nič bat - nihče temu ne pobegne.

In reply to by ? (nepreverjen)

Tujec 2

N orca se delaš iz projektov, ki so v začetni fazi ali še pri idejni zasnovi ................. Ti zgrešeni projekti in ideje so soboške davkoplačevalce ( in tudi okoliške ) že preveč stale in še bodo stale !

In reply to by alkimist

123 (nepreverjen)

Kako zdaj če so projekti še v izdelavi dela pa so se že začela. Kako lahko dela začneš brez projektov, dovoljenj razpisa itd.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Alkimist je to zapisal. Jaz sem ga povzel. Sem pa nekaj slišal o odvozu gramoza, za karerega baje ni bilo urejene dokumentacije, Vendar ne vem, kako je s tem.

In reply to by 123 (nepreverjen)

Tujec 2

Če hočemo pri Kamenšnici urediti turistično in rekreacijsko središče, bi se to dalo storiti z dosti mabj denarja. Višek denarja, ki bi tu ostal, bi namenili za obrate z novimi delovnimi mesti. Nobene potrebe ni bilo, da ta leseni paviljon vlačimo iz Italije sem ( zanimivo bi bilo, če bi en občinski svetnik napisal - upam, da podatki niso tajni - koliko je stal prevoz tega in koliko je stalo in bo še stalo skladiščenje tega paviljona - tu noter so veliki denarci ! ). Mislim, da smo v Soboti sposobni projektirati in postaviti ustrezen prostor, kjer bi se odvijale te dejavnosti, ki se bodo odvijale v tem lesenem paviljonu za veliko, veliko manjše denarce. In tudi vzdrževanje tega domačega izdelka bi bilo veliko, veliko ceneje. In še denar, ki bi ga zaslužili ti domači izvajalci, bi ostal doma. To je tudi odgovor komentatorju A79.

napredek (nepreverjen)

Če bi skouz cejlo zgodovino čoveštva takši loleki kak je naš Tujec bili odgovorni za razvoj in napredek, bi še zdaj živeli v plemenskih skupnostih, kresali ogenj in bivali v jamah. Fala bougi ka so nej bili in ka so tudi zdaj nej.

In reply to by Tujec 2

mojamalenkost (nepreverjen)

Verjetno je zraven svoj lonček priložil tudi Pomgrad, ki mu že zmanjkuje gramoza na tej kamešnici in drugod, kjer je izgubil koncesijo. S tem projektom si je ta vir sredstev podaljšal z izkoriščanjem novega zalivčka, ki sicer ni bil planiran.

Tujec 2

Za tuj denar bi jaz tudi marsikaj napravil. Pri svojem bi bil bolj previden in bi večkrat premislil.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice