Novembra in decembra lani, po uveljavitvi ukrepov o kreditiranju, je število na novo odobrenih potrošniških in stanovanjskih posojil izrazito upadlo.

Po uveljavitvi Sklepa o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva je število novo odobrenih posojil v novembru in decembru preteklega leta izrazito upadlo.

V Združenju bank Slovenije so iz zbranih podatkov, ki so jih posredovale banke, ugotovili, da je močno upadlo tako število potrošniških kot tudi stanovanjskih posojil.

Vir: Združenje bank Slovenije

»Iz podatkov, ki jih je posredovalo deset bank, je razvidno, da je v primerjavi s številom novo odobrenih potrošniških in stanovanjskih kreditov v oktobru v novembru odobrenih le 37,98 odstotka potrošniških in 64,82 odstotka stanovanjskih kreditov ter v decembru le 36,19 odstotka potrošniških ter 57,02 odstotka stanovanjskih kreditov,« so sporočili iz Združenja bank Slovenije.

Vir: Združenje bank Slovenije

Mnogi so kredite vzeli tik pred napovedanimi makrobonitetnimi ukrepi

Močen upad je razviden tudi iz podatkov Banke Slovenije o gibanju mesečnih sprememb stanj posojil. Oktobra so zabeležili izrazito povečanje, kar je bil najverjetneje odraz povečanega povpraševanja zaradi najave makrobonitetnih ukrepov.

Že v novembru pa so se stanja močno znižala, posebej pri potrošniških posojilih, kjer je razvidno že celo neto odplačilo.

Vir: Združenje bank Slovenije
Vir: Združenje bank Slovenije

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
grobar (nepreverjen)

Ge san se pozanijmo na eni banki za potrošniški kredit.Ostati mi more 718e,plače pa man 680e.More me vrag zejti.

mogouče? (nepreverjen)

Mogouče de zdaj narod končno začno živeti po svojih zmožnostih nej pa na kredit, zpufani do konca življenja ali pa še duže, gda se te na zapuščinski ide za to što de duge poplačo.

čarni vrag (nepreverjen)

Moderna družba deluje na kredit. Ne vem ka so zdaj napravili tej teoretični strokovnjaki. Ljudje pač nedo šli na banko, ampak do se zadolžili na čarno. Ne vem sicer kje so bili tej strokovnjaki, ko so banke na en travnik kot garancijo odobrile 8 milijonov. Po toči zvoniti je prepozno.

Nega kredita (nepreverjen)

To je enostavno kak pasulj: što nema zadosta visoke plače si nemre privoščiti kredita. Če so države prevzele garancije za bančne pufe, ka smo vidli v finančni krizi seposedi od Evrope, prejk Azije do Amerike, te je tudi praf, ka njim predpisujejo pogoje kreditejranja. Smer je prava, zdaj naj predpišejo bankan tudi pogoje za krediteranje pravnih oseb! Čuli smo, ka more biti guverner kak gostilničar, šteri v času največjega pijančevanje in veselice priškrne pipico.
Aja, pa mini potrošniški kredit davle sakša bauta. Za tou pa rejsan nej trbej iti na banko.

Sobočan123 (nepreverjen)

V skladu z odločbo Banke Slovenije ti nihče ne sme dati potrošniški kredit, če ti ne ostane vsaj 718€ od plače. Mimogrede kaj misliš kdo ti da mikrokredit v trgovini? Seveda banka s katero ima trgovina pogodbo. Tako da lahko pozabite na potrošniške mini kredite.

In reply to by Nega kredita (nepreverjen)

micka2 (nepreverjen)

Fse banke so zapravili zdaj se lejko jebemo

Cort (nepreverjen)

Naj se drzava pobriga da do ljudje mele vekse place, pa do lejko prisli do kredita, nej pa ka de zaj kao garantirala za kredite za mlade, pa mladin je trbej omogociti poceni stanovanja,

Starejše novice