Slika je simbolična.
Zavarovalnica je zaradi vladne uredbe o najvišji ceni premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja poleg že vložene tožbe proti vladi zagrozila tudi s prekinitvijo pogodb svojim zavarovancem.

Zaradi uveljavitve vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, s katero je določena najvišja dovoljena cena premije prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v višini 35,67 evra, je zavarovalnica Vzajemna na upravno sodišče v petek vložila tožbo s predlogom za zadržanje vladne uredbe.

Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je zamrznitev cene označil za veliko večjo težavo od morebitne ukinitve dopolnilnega zavarovanja. Od zakonodajalca posledično pričakuje, da Vzajemni povrne izpad dohodkov.

Ob vloženi tožbi pa pri Vzajemni napovedujejo tudi možnost prekinjanja pogodb zavarovancem, kar bi lahko imelo velike posledice, saj ima pri Vzajemni dopolnilno zavarovanje sklenjeno največ, skoraj 800.000 državljanov, poroča 24 ur.

»Mi bomo morali prekiniti pogodbe, kar bo pripeljalo do katastrofalne eskalacije,« je za 24 ur dejal Mikeln.

Dopolnilno zavarovanje glavni prihodek Vzajemne

Ob morebitnem prekinjanju pogodb pa se poraja vprašanje, ali bi lahko preostali zavarovalnici Triglav in Generali nove zavezance sploh lahko sprejeli v tolikšnem številu.

»Verjetno se nobena zavarovalnica ne more od danes na jutri odpovedati zavarovancem. Takšna izjava me zelo preseneča. Ker si ne predstavljam, da bi se kakšna zavarovalnica dejansko odpovedala zavarovancem. Na nek način bi si skopala grob tudi za bodoče sodelovanje,« pa je za 24 ur povedal Marjan Sušelj, zastopnik pacientovih pravic.

Trenutni prvi mož Vzajemne Aleš Mikeln sicer zatrjuje, da ima zavarovalnica poleg dopolnilnega zavarovanja še veliko drugih produktov.

A kot poroča 24 ur, je dejstvo, da so v Vzajemni v letu 2021 kar 93 odstotkov dobili samo iz tega naslova, od 340 milijonov prihodkov jih je bilo kar 320 od premij dopolnilnega zavarovanja.

Zamejitev cen bo do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja

Vlada je 14. aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Mesečna premija tako ne sme presegati 35,67 evra, kot je trenutno najvišja polna premija na trgu dopolnilnih zavarovanj.

Zamejitev cen bo predvidoma veljala do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja. Slednjega predvideva novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina Gibanje Svoboda.

Novela predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka.

Za razliko od dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je prostovoljno, bi bili obvezni zdravstveni prispevek primorani plačevati vsi državljani, z izjemo tistih, ki so po zakonu že oproščeni plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Komentarji (7)

.. (ni preverjeno)

K zdravniku pa v tujino. Čimprej naj vrag zeme takši sistem, pa državo ki ga podpira.

-- (ni preverjeno)

pa še to čimprej se naj pojavi ptičja gripa
da bodo golobi gagali

In reply to by .. (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Vej pa ukinite ka čakate.

zenn (ni preverjeno)

pff, kot da se ne da drugam iti, drugi 2 zavarovalnici bosta veseli. na vzajemni nikoli niso znali delati na nivoju, zato mene že dolgo ne vidijo tam.

Eagle (ni preverjeno)

S to potezo si bodo naredili medvedjo uslugo.

nagicigan (ni preverjeno)

Druge zavarovalnice komaj ČAKAJO, da boste vi ukinili svojim strankam zavarovanje. PA KAJ ŠE ČAKATE.

umazanec (ni preverjeno)

Ma guni se ti s tou zavarovalnico. De pa nešče drugi delo.

Starejše novice